Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

ODED TZUR, HEINZ HOLLIGER / CHRISTIAN GERHAHER, DANISH STRING QUARTET νέοι δίσκοι από τις ECM και ECM New Series

ODED TZUR: Isabela [ECM Records, 2022]
Πρόκειται για το δεύτερο άλμπουμ του ισραηλινού σαξοφωνίστα (και εγκατεστημένου στην Νέα Υόρκη), Oded Tzur, για την ECM Records, μετά το “Here Be Dragons” του 2020. Μάλιστα, στα δύο αυτά άλμπουμ, η σύνθεση του κουαρτέτου του Tzur παραμένει σταθερή, με τον ίδιο στο τενόρο και ακόμη τους Nitai Hershkovits πιάνο, Πέτρο Κλαμπάνη κοντραμπάσο και Johnathan Blake ντραμς.
Έτσι, το πιο νέο άλμπουμ “Isabela” δεν μπορεί παρά να ακούγεται και σαν συνέχεια του “Here Be Dragons”, καθώς το mood δεν αλλάζει, γενικώς, παρά το κάπως εξωστρεφές τελείωμα (“Love song for the rainy reason”).
Η γραφή του
Oded Tzur διαθέτει κάτι το πνευματικό, χωρίς να έχει σχέση όμως με το spiritual πνεύμα του Albert Ayler και του John Coltrane στα σίξτις, και των υπόλοιπων αμερικανών επιγόνων (στα σίξτις και σέβεντις).
Είναι περισσότερο ευρωπαϊκή, περισσότερο επηρεασμένη από τα (ευρωπαϊκά) Stabat Mater ας πούμε (κλασικά και πιο σύγχρονα) και λιγότερο από τα gospels και τα blues. Αυτό μεταφέρει στις συνθέσεις του Tzur (και οι πέντε, που καταγράφονται εδώ, είναι δικές του) ένα «έντεχνο» και κάπως... αποστασιοποιημένο ηχόχρωμα.
Περισσότερο, δε, μοιάζουν τα συνθέματά του με «σύγχρονη μουσική» παρά με jazz (χωρίς αυτή να λείπει, εννοείται, από τα tracks του “Isabela”).
Εντάξει, δεν είναι κακό αυτό, ούτε είναι υποχρεωμένος ο ισραηλινός μουσικός να αντιλαμβάνεται την jazz, όπως ένας νέος μαύρος μουσικός από την Νέα Υόρκη, απλώς το εντοπίζουμε τούτο, για να δείξουμε πως ο  Oded Tzur ταιριάζει απολύτως στο «ύφος ECM», και πως το “Isabela”, που είναι ηχογραφημένο στο Auditorio Stelio Molo RSI, στο Lugano της Ελβετίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι ένα τυπικό «ECM άλμπουμ».
Φυσικά, άριστα παρουσιασμένο από μουσικούς που έχουν βρεθεί πολλές φορές και στα πάλκα και στα στούντιο, και με το πάντα άρτιο φινίρισμα μιας ECM-παραγωγής.
HEINZ HOLLIGER / CHRISTIAN GERHAHER: Lunea [ECM New Series, 2022]
Πρόκειται για μία έκδοση σε 2CD, μαζί με 120 σελίδων δίγλωσσο (γερμανικά, αγγλικά) booklet, που αφορά στην ηχογράφηση της όπερας “Lunea” του ελβετού συνθέτη, ομποΐστα και διευθυντή ορχήστρας Heinz Holliger (γενν. 1939), με τον βαρύτονο Christian Gerhaher στον πρώτο πρωταγωνιστικό ρόλο.
Συμμετέχουν ακόμη οι Juliane Banse σοπράνο, Ivan Ludlow βαρύτονος, Sarah Maria Sun σοπράνο, Annette Schönmüller μέτζο σοπράνο, μαζί με την Philharmonia Zürich Orchestra και την χορωδία Basler Madrigalisten.
Η ηχογράφηση προέρχεται από τον Μάρτιο του 2018 και είναι «ζωντανή» από την Opernhaus της Ζυρίχης.
Με τι έχει να κάνει η όπερα “Lunea”; Βασικά με τα τελευταία γραπτά και τις σκέψεις του αυστριακού ποιητή Nikolaus Lenau (1802-1850), ενός επιβαρυμένου ψυχικά ανθρώπου, που πέθανε σε άσυλο, αφήνοντας όμως σοβαρό ποιητικό και άλλο έργο, με λυρικό μα και με πολιτικό περιεχόμενο.
Και είναι τα τελευταία αποσπασματικά γραπτά του Lenau, που, όπως διαβάζουμε, είναι εκείνα που πυροδοτούν την φαντασία του Heinz Holliger, προκειμένου να ξεδιπλωθεί το λιμπρέτο και περαιτέρω η όπερά του.
Βαρύ άκουσμα., για τους γερμανόφωνους ακροατές και κυρίως για τους λάτρεις της σύγχρονης όπερας, που παρουσιάζεται σε μία υπερ-προσεγμένη έκδοση.
DANISH STRING QUARTET: Prism IV [ECM New Series, 2022]
Για την περίπτωση του Danish String Quartet (Frederik Øland βιολί, Rune Tonsgaard Sørensen βιολί, Asbjørn Nørgaard βιόλα, Fredrik Schøyen Sjölin βιολοντσέλο) έχουμε γράψει κι άλλες φορές στο blog. Μάλιστα, υπάρχουν παρουσιάσεις για όλα τα προηγούμενα Prisms, δηλαδή το “I – Beethoven / Shostakovich / Bach” [ECM New Series, 2018], το “II – Bach / Schnittke / Beethoven” [ECM New Series, 2019] και το “III – Beethoven / Bartók / Bach” [ECM New Series, 2021].
Σειρά τώρα παίρνει το “IVBeethoven / Mendelssohn / Bach”… κι εκείνο που παρατηρούμε είναι πως σε κάθε δίσκο υπάρχουν δύο «σταθερές αξίες», ο Ludwig van Beethoven και ο Johann Sebastian Bach, με μία, κάθε φορά, διαφορετική προσθήκη, που τούτη την φορά είναι ο Felix Mendelssohn.
Τα έργα, που ακούγονται με την σειρά, είναι τα: “Fugue in G minor BWV 861” (Johann Sebastian Bach), “String Quartet No.15 in A Minor op.132” (Ludwig van Beethoven) και “String Quartet No.2 in A minor op.13” (Felix Mendelssohn).
Η εγγραφή προέρχεται από το 2018, και την αίθουσα συναυλιών Reitstadel της γερμανικής πόλης Neumarkt in der Oberpfalz, έχοντας βεβαίως την ηχογραφική «ζεστασιά» των ανάλογων εκδόσεων της ECM New Series.
Οι ECM και ECM New Series εισάγονται από την AN Music

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου