Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής βιογραφείται από την κόρη του σ’ ένα καταπληκτικό βιβλίο –μια συναρπαστική έκδοση, που καταγράφει και την άγνωστη διαδρομή του λαϊκού τραγουδιού στην Αμερική, από τα τέλη του ’60 έως τα χρόνια του ’90

Θέλουμε να είμαστε από την αρχή ξεκάθαροι και να το γράψουμε με όσο πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο μπορούμε.
Το δίγλωσσο βιβλίο (αγγλικά / ελληνικά) της Μαρίας Α. Νικολαΐδου «Απόστολος Νικολαΐδης / Ένας γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής, που δεν λογοκρίθηκε ποτέ» [Marilou Press, New York, 2022] είναι ένα βιβλίο ζωής.
Πρώτα-πρώτα, για τον ίδιο τον τιμώμενο, τον πρόωρα χαμένο, σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή Απόστολο Νικολαΐδη (Δράμα, 30 Ιουνίου 1938 – Αθήνα, 22 Απριλίου 1999).
Έπειτα, για την κόρη του συγγραφέα-ερευνήτρια Μαρία Α. Νικολαΐδου, που μετά από δεκαετή προσπάθεια, κατορθώνει να παρουσιάσει το ακατόρθωτο. Κάτι μοναδικό, που σαν τυπωμένη μονογραφία, θα στέκεται, για πολλά χρόνια, πολύ ψηλά και χωρίς αντίπαλο.
Τρίτον, για την ίδια την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού, γενικότερα, την οποίαν το βιβλίο τιμά στην εντέλεια και με τον πιο απόλυτο τρόπο.
Τέταρτον, το βιβλίο αποτελεί μία ταυτόχρονη καταγραφή μεγάλου μέρους τής πορείας του λαϊκού τραγουδιού στην Αμερική, ήπειρο στην οποίαν εργάστηκε, διαπρέποντας, για πολλά χρόνια ο Απόστολος Νικολαΐδης.
Πέμπτον, συζητάμε για ένα βιβλίο, που σε επίπεδο στησίματος, κασέ, πλήθους ντοκουμέντων, φωτογραφιών και τεχνικής αποτύπωσης όλων αυτών στο χαρτί, αποτελεί και θα αποτελεί για πολλά χρόνια πρότυπο – ένα μοναδικό ή και ανυπέρβλητο μέτρο σύγκρισης, για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, από την βιβλιογραφία, ένας λαϊκός καλλιτέχνης.
Εν ολίγοις; Το βιβλίο θέτει υψηλότατα στάνταρντ, προς κάθε επίπεδο –γραφή, πληροφόρηση, ντοκουμεντάρισμα, ποιότητας έκδοσης, αισθητική– και συνεπώς δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάζει.
Και κάπως έτσι το μέγεθός του, σαν τόμος παλιάς εγκυκλοπαίδειας(!), που αναπτύσσεται σε 508(!) σελίδες γυαλιστερού βαρέος χαρτιού, έρχεται να υπογραμμίσει, και από την εξωτερική μεριά, την μοναδικότητά του.
Για αρχή να πούμε πως το βιβλίο χωρίζεται σε επτά βασικά κεφάλαια, που ως τίτλους έχουν χρονολογίες. Χρονολογίες, που σχετίζονται, οπωσδήποτε, με σταθμούς της πορείας του Απόστολου Νικολαΐδη.
Κάθε κεφάλαιο, τώρα, αποτελείται από ένα βασικό «χρονολόγιο» λίγων σελίδων και συνάμα κατατοπιστικότατο, που καθιστά την επερχόμενη ανάγνωση και ξεφύλλισμα μια άνετη διαδικασία.
Το βασικό κείμενο του βιβλίου, που διαπερνά όλα τα κεφάλαια, είναι οι κατά καιρούς αφηγήσεις του ίδιου του Απόστολου Νικολαΐδη, που έχουν έτσι «συρραφεί», ώστε να έχουν μια συνέχεια και μιαν ενότητα.
Αυτές οι αφηγήσεις συμπληρώνονται, περαιτέρω, από προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν τον Απόστολο Νικολαΐδη και φυσικά από τις λεζάντες των απειράριθμων φωτογραφιών, που συναποτελούν (όλες αυτές) μία άλλη παράλληλη ιστορία από μόνες τους!
Φυσικά το οπτικό-απολαυστικό στοιχείο του βιβλίου είναι το πολύ μεγάλο ατού του, καθώς το πλήθος των απίστευτων και άψογα τυπωμένων φωτογραφιών και ντοκουμέντων ανοίγει πολλά και διαφορετικά παράθυρα, που σχετίζονται με την κάθε εποχή, το κάθε χρονικό διάστημα, χαρακτηρίζοντάς το (το βιβλίο) από πολλές και διαφορετικές πλευρές.
Πλευρές που δεν φαίνεται να είναι στις πρώτες προτεραιότητες της έκδοσης, και που υπάρχουν φυσικά, σκορπισμένες παντού, για να τις ανακαλύψουν και να τις εκτιμήσουν όσοι ενδιαφέρονται να το κάνουν.
Ένα μόνο θα πούμε, για να γίνει πιο ξεκάθαρο αυτό που εννοούμε.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο βιβλίο αποτελούν μια εντυπωσιακή καταγραφή του πώς ντύνονταν οι άνθρωποι (άντρες και γυναίκες) μέσα σε όλες αυτές τις δεκαετίες. Όλες οι μόδες, όλα τα ενδυματολογικά τερτίπια μοδίστρων και μοδιστρών είναι εδώ παρόντα!
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/vivlio/apostolos-nikolaidis-o-spoydaios-laikos-tragoydistis-biografeitai-apo-tin-kori-toy-s

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=jUPtfxmDcRU
    ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΔΙΖΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΙΛΩ
    https://www.youtube.com/watch?v=lTES12VfWPs
    Eimai aetos xoris ftera

    Foko Bouklis
    Εχω παιξει με τον Νικολαιδη πολλες φορες σε "αρπαχτες" στην Αμερικη.Ειχε μαζι του τον Ψαρρο στο μπουζουκι και εβρισκε pick up bands αναλογα το μερος.Εγιναν φοβερα σκηνικα και ατακες με τον Αποστολο στην Βοστωνη.Αν καποια φορα βρεθουμε θα στα πω απο κοντα.Σιγουρα A True Original!

    Νικος Ηροδοτου
    Μοναδικος

    Αθανασιος Αθανατος
    Καλησπερίζω...
    https://m.youtube.com/watch?v=IOJYF3UOabI
    To 13 To Keli

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Με Λεμονόπουλο...
    https://www.youtube.com/watch?v=k0WaAScd2TM
    ΑΠΟΨΕ ΦΙΛΑ ΜΕ - ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

    Χάρης Παπαδόπουλος
    Τεράστιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή