Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

ο NIKΟΣ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΣ με την μικρομέγαλη τζαζ ορχήστρα του

O Νίκος Χατζητσάκος (Nikos Chatzitsakos) είναι κοντραμπασίστας, συνθέτης και leader τζαζ συγκροτημάτων.
Με καλές σπουδές στην Αμερική (Berklee College of Music), μαθητεύοντας με αναγνωρισμένες τζαζ προσωπικότητες (Linda May Oh, Terence Blanchard, Billy Kilson, Darren Barrett, Ayn Inserto) κι έχοντας συμμετάσχει στην Ralph Petersons Gen-Next Bigband, του άξιου ντράμερ της jazz Ralph Peterson (1962-2021), στο άλμπουμ της “Listen Up!” [Onyx Music, 2019], ο Ν. Χατζητσάκος έρχεται τώρα να μας συστηθεί δισκογραφικά, μ’ ένα πρώτο δικό του άλμπουμ. Το CD αποκαλείται Tiny Big Band!” [Private Pressing, 2022], είναι ανεξάρτητης παραγωγής και περιέχει στάνταρντ.
Μέλη της Tiny Big Band!, που είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη, μια μικρομέγαλη μπάντα, είναι οι Lian Zac τραγούδι, Robert Mac Vega-Dowda τρομπέτα, φλούγκελχορν, Will Mallard τρομπέτα, Eric Nakanishi άλτο, σοπράνο σαξόφωνα, Art Baden τενόρο σαξόφωνο, Brandon Lin τρομπόνι, Gabriel Nekrutman βαρύτονο σαξόφωνο, Gianmarco Ferri κιθάρα, Vid Jamnik βιμπράφωνο, Marco Birro πιάνο, Νίκος Χατζητσάκος μπάσο και Karol Zabka ντραμς.
Έχουμε λοιπόν ένα σχήμα με ιδιαίτερο και εκτεταμένο πνευστό τμήμα (έξι μουσικοί), συν πιάνο-μπάσο-ντραμς, μαζί με κιθάρα, vibes και τραγούδι. Μία πλήρης ομάδα, με άλλα λόγια, έτοιμη να ανταποκριθεί ψυχή τε και σώματι σ’ αυτό το ιστορικό υλικό που το αποτελούν έντεκα tracks, επιλεγμένα από το… great american songbook.
Songbook μεν, λίγα τραγούδια δε, αφού από τα έντεκα κομμάτια του δίσκου μόλις τρία έχουν και τα λόγια τους –λέμε για τα “In the land of Oo-bla-dee” των Mary Lou Williams / Milton Orent, “Ive grown accustomed to her face” των Alan Jay Lerner / Frederick Loewe και “Social call” του Gigi Gryce–, καθώς όλα τα υπόλοιπα αφορούν σε ορχηστρικές εκδοχές.
Κρίνεται λοιπόν και το φωνητικό κομμάτι εδώ –άψογη, γενικώς, η Lian Zac, με ωραίο, ζεστό χρώμα, ωραία άρθρωση και αίσθημα–, μα και το οργανικό, με την Tiny Big Band! να παρουσιάζεται τέλεια στα καθήκοντά της.
Με επιμέρους σύντομα και ουσιώδη σόλι, όχι παραπάνω από δύο ή τρία, σε κάθε track (σε ορισμένα αρκεί και ένα), με μελετημένη διαχείριση του πνευστού τμήματος, που περιλαμβάνει τέσσερα σαξόφωνα (άλτο, σοπράνο, τενόρο, βαρύτονο), συν τρομπέτα και τρομπόνι, και με ουσιαστικές παρεμβάσεις από κιθάρα (στο “Social call” του Gryce, ένα από τα ωραιότερα κομμάτια του CD), βιμπράφωνο (στο θαυμάσιο “Lined with a groove” του Ray Brown) και πιάνο (σε σταθερή βάση), το άλμπουμ αυτό του Νίκου Χατζητσάκου διαθέτει και ουσία και απλότητα, με αποτέλεσμα εύκολα να σε κερδίζει.
Επαφή: www.nikoschatzitsakos.com, nchatzitsakos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου