Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΛΩΝΗΣ / ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ ΠΑΤΕΣ folk in vitro

Το Folk in Vitro [Technotropon, 2022] είναι ένα μικρής διάρκειας CD (λίγο πάνω από τα 20 λεπτά), το οποίο φέρουν εις πέρας οι Γιάννης Μπελώνης (Yannis Belonis) (πιάνο), Θεόφραστος Πατές (Theofrastos Pates) (ηλεκτρική κιθάρα) και οι συνεργάτες τους.
Η ιδέα είναι απλή. Να διασκευαστούν πέντε παραδοσιακά κομμάτια («Μπαϊντούσκα», «Από ξένο τόπο», «Μηλίσσω», «Στο ’πα και στο ξαναλέω», «Τζιβαέρι»), ενταγμένα μέσα σ’ ένα ευρύτερο ethnic πλάνο.
Στην προσπάθεια πήραν μέρος και άλλοι μουσικοί, όπως οι Ξενοφών Συμβουλίδης φλογέρες, Ιφιγένεια Ιωάννου κανονάκι, τραγούδι, Ηρακλής Ψωμαδόπουλος γκάιντα, Αλέξανδρος Παντελιάς ηλεκτρική κιθάρα και Πάρις Περυσινάκης βιόρα (ένας συνδυασμός λύρας και βιόλας), μαζί με τις τραγουδίστριες Αγγελική Τουμπανάκη και Μπέττυ Χαρλαύτη, συν το συγκρότημα Κίτρινα Ποδήλατα. Όπως σημειώνουν οι Γ. Μπελώνης και Θ. Πατές στο booklet:
«Η αδυναμία συνεύρεσης με μουσικούς και ερμηνευτές λειτούργησε καταλυτικά στο “χτίσιμο” τού μεγαλύτερου μέρους του μουσικού υλικού με ηλεκτρονικούς ήχους και προηχογραφημένα αποσπάσματα, ενώ η συνεισφορά της τεχνολογίας λειτούργησε ευεργετικά, με τις δοκιμαστικές ηχογραφήσεις των φωνών και των σολιστικών οργάνων να λαμβάνουν χώρα είτε σε home studios είτε ακόμα και σε κινητά τηλέφωνα. Οι δοκιμές αμέτρητες, οι δυσκολίες μεγάλες, η επιλογή του ρεπερτορίου σπαζοκεφαλιά. Κοινός τόπος όλων η ελληνική και ευρύτερη βαλκανική μουσική παράδοση».
Είναι αλήθεια πως οι Γιάννης Μπελώνης και Θεόφραστος Πατές τα καταφέρνουν «μια χαρά», στο “Folk in Vitro”, καθότι ως μουσικοί ξέρουν με τι έχουν να κάνουν – αν και, για να το πούμε κάπως απλοϊκά... αυτά κάπου τα έχουμε ξανακούσει.
Εννοούμε πώς το να διασκευάσεις παραδοσιακά κομμάτια, με την συμβολή καλών μουσικών, και βεβαίως της τεχνολογίας, δίνοντάς τους έναν pop / rock / ethnic «αέρα» δεν είναι κάτι που μπορεί πλέον να ξαφνιάσει, μετά το ξέσπασμα των 90s, όσο εμπεριστατωμένη και να είναι η προσπάθειά σου.
Εντάξει, το είπαμε. Όλα λειτουργούν άψογα εδώ, αλλά αν θέλουν οι Μπελώνης και Πατές να κριθούν ως δημιουργοί θα πρέπει να μας παρουσιάσουν και κάτι δικό τους.
Επαφή: www.artway.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου