Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

FRANCESCO MASSARO / FRANCESCO PELLEGRINO ένα «σκληρό» improv CD

Ένα «σκληρό» improv άλμπουμ, αλλά καθ’ όλα ελκυστικό, έχουμε εδώ – ένα άλμπουμ, που αποκαλείται “Double Exposure” (2022) και που κυκλοφορεί, τώρα, από την γνωστή μας ιταλική εταιρεία Amirani Records. Υπεύθυνοι, για το CD αυτό, είναι βασικά ο βαρύτονο-σαξοφωνίστας, μπασο-κλαρινετίστας, που χειρίζεται και ηλεκτρονικά Francesco Massaro, και ο τενόρο-σαξοφωνίστας, κλαρινίστας, που επίσης χειρίζεται  ηλεκτρονικά, Francesco Pellegrino.
Αυτοί οι δύο μουσικοί είναι πίσω από το βασικό φερώνυμο track, που διαρκεί 47 λεπτά(!), συνοδεύοντας περαιτέρω με τις παρεμβάσεις τους την απαγγελία του Nazim Comunale στο 9λεπτο “Encore”. Τούτα τα δύο κομμάτια είναι όλο κι όλο το περιεχόμενο του “Double Exposure”, ενός άλμπουμ που δεν θα μπορούσε παρά να ήταν ηχογραφημένο live – όπως και συμβαίνει εξάλλου.
Ζωντανοί, λοιπόν, στο MAD (Murate Art District) της Φλωρεντίας, στις 20 Ιουνίου 2021, οι Massaro και Pellegrino αναπτύσσουν εδώ (λέμε πάντα για το 47λεπτο “Double exposure”) ένα ηχητικό πλάτωμα, μέσα στο οποίο φωλιάζουν ηλεκτροστατικής φύσεως επεμβάσεις, που απαρτίζονται από μικρο-θορύβους, μικρο-βόμβους, συρσίματα, ξυσίματα, προσομοιώσεις καιρικών φαινομένων, μπουρμπουλήθρες κ.λπ., με τα πνευστά των δύο αυτοσχεδιαστών να πλειοδοτούν πότε σε «πνιγμένα» timbre και πότε σε πιο «συνετά» φυσήματα, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται πάντα η συνεργασία μεταξύ φυσικών ήχων και ηλεκτρονικών παρεκβάσεων.
Στην πράξη αυτό που ακούς μοιάζει σαν να έρχεται από δύο διαφορετικές διευθύνσεις, συμβάλλοντας και δημιουργώντας μία τρίτη (διεύθυνση) εντελώς καινούρια και πάντως συμπαγή, που ανανεώνεται μονίμως μέσα από συνεχείς «αλλαγές» και αλλεπάλληλες προσθήκες σε φωνές και ήχους.
Το άκουσμα είναι συναρπαστικό, μέσα στην φαινομενική λιτότητά του, με τους δύο improvisers να επιτυγχάνουν με άνεση συναισθηματικό δόσιμο και ευρύτερη επικοινωνία (μεταξύ τους, μα και με το ακροατήριο).
Στο δεύτερο track (“Encore”) έχουμε την περίπτωση μιας κλασικής απαγγελίας στην ιταλική γλώσσα (ένα ποιητικά ερμητικό και κάπως πυρετικό κείμενο), την οποία συνοδεύει ηλεκτροστατικό, ηλεκτρονικό και improv-jazz υπόστρωμα.
Τα πάντα ακούγονται στην σειρά τους... και με δεδομένο το ενδιαφέρον μας.
Επαφή: www.amiranirecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου