Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

DAN TRUDELL από το όργανο στο πιάνο

Ο Dan Trudell, για όσους ασχολούνται με τα σχετικά θέματα, είναι ίσως περισσότερο γνωστός ως χαμοντίστας. Ως τέτοιος έχει κάνει μεγάλη καριέρα και το… “hammond B3 organ phenom”, που συνήθως τον συνοδεύει, δεν είναι άμοιρο εκείνου που πραγματικά συμβαίνει. Είτε με το Dan Trudell Organ Trio, είτε με τους Β3 Bombers, ο Trudell έχει αποδείξει πως είναι ένας εμπνευσμένος δεξιοτέχνης, κάτι τέλος πάντων που διαφαίνεται και στο πιο καινούριο άλμπουμ του, στο οποίο μπορεί να παίζει πιάνο βεβαίως, αλλά… με μιαν αίσθηση hammond. Εννοώ πως το groovy στοιχείο δεν τον εγκαταλείπει από τη στιγμή κατά την οποίαν θ’ ακουμπήσει τα χέρια του στα πλήκτρα, πόσω μάλλον όταν το Plays the Piano [Private Pressing, 2015] σου δίνει εξ αρχής την αίσθηση του «ζωντανού». Έχοντας δίπλα του τον Joe Sanders στο μπάσο και τον Matt Wilson στα ντραμς, ο Trudell συγκροτεί ένα τρίο από ’κείνα που μόνον οι Αμερικανοί, τρόπος του λέγειν, μπορεί να σκαρώσουν. Θέλω να πω πως το δικό του τρίο είναι σφόδρα προσανατολισμένο προς στην… καπνισμένη jazz, δίχως να παρεισφρέουν ενδιαμέσως ευρωπαϊκές romances, ενώ, φυσικά, δεν ακούγονται και «κόλπα». Τα όργανα είναι τρία –πιάνο, μπάσο, ντραμς– και φθάνουν στ’ αυτιά μας σαν τρία και όχι σαν δεκατρία…
Αυτή η αμερικανική να την πούμε πρακτική προσφέρει στα γκρουπ μια συμπυκνωμένη δύναμη, καθώς τα «εμποδίζει» να ξεστρατήσουν σε δρόμους άσχετους με το θέμα τους. Και ποιο είναι το θέμα τους; Ποιο είναι εδώ το θέμα; Η λαϊκή αφήγηση που πρέπει να έχει η jazz, καθώς θα βρεθείς σ’ ένα κλαμπ, ένα Σαββατόβραδο, επιζητώντας «να την βρεις» και να την απολαύσεις πραγματικά. Βοηθά και το ρεπερτόριο προς αυτή την κατεύθυνση; Οπωσδήποτε, αν τούτο αποτελείται από κομμάτια του Stevie Wonder ή της Alicia Keys, του Duke Ellington ή του Harold Arlen. Έτσι, με μια σειρά ξένων και δικών του σκοπών, ο Trudell δεν κάνει τίποτ’ άλλο από το να ρολάρει στο πιάνο, φέρνοντας στη μνήμη μας, άλλοτε, πιανίστες της πιο παλιάς σχολής και άλλοτε τις μορφές του ’60, όπως τον Horace Silver ή τον McCoy Tyner.
Ένα, λοιπόν, γεμάτο και μεστό άλμπουμ είναι το “Plays the Piano” του Dan Trudell και της μπάντας του – ένα άλμπουμ ικανό να σε ταξιδέψει στους πλέον… δημοφιλείς τζαζ προορισμούς, χωρίς πολλές σκέψεις και τερτίπια.
Επαφή: www.dantrudell.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου