Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

o ΣΤΑΘΗΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ παίζει Gilbert Isbin

Ποιος είναι ο Στάθης Σκανδαλίδης και ποιος ο Gilbert Isbin; Ας ξεκινήσουμε από τον δεύτερο. Ο Isbin είναι βέλγος κλασικός κιθαρίστας, λαουτίστας και συνθέτης, έχοντας κυκλοφορήσει κάμποσους δίσκους ήδη από τα eighties. Στο discogs καταγράφονται εννέα – ο πιο παλιός προέρχεται από το 1984, ενώ ένας άλλος από το 1999 τιτλοφορείται “Gilbert Isbin Plays Nick Drake”. Προσοχή, και για να μην ξεγελιόμαστε, ο Isbin δεν είναι ένας folk τραγουδοποιός, αλλά περισσότερο ένας… αναγεννησιακός συνθέτης. Το… πόσο folk μπορεί να ενυπάρχει στις συνθέσεις του είναι, τώρα, κάτι που ελέγχεται. Κομμάτια και ενορχηστρώσεις του Isbin (οι παρτιτούρες προφανώς) είναι, επίσης, ανθολογημένα σε διάφορα βιβλία – και από δύο τέτοια βιβλία, το Harvest και το 7 Old Flemish Songs for Lute αμφότερα της Lute Society, δανείστηκε το υλικό του ο Στάθης Σκανδαλίδης, προκειμένου να ηχογραφήσει το πρώτο του(;) CD. Ποιος είναι όμως αυτός ο μουσικός;
Όπως διαβάζω από ένα έντυπο βιογραφικό του… «Ο Στάθης Σκανδαλίδης είναι λαουτίστας και κλασικός κιθαρίστας από τη Ρόδο. Σπούδασε Μουσικολογία στο ΕΚΠΑ, κιθάρα στα πανεπιστήμια Robert Schumann στο Ντίσελντορφ και Mozarteum στο Ζάλτσμπουργκ, στο Ελληνικό Ωδείο και στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχε σε master classes και σεμινάρια για την κιθάρα, το λαούτο και την ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία της παλιάς μουσικής. Ο Στάθης Σκανδαλίδης έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας και έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Το Plays Gilbert Isbin [Tern Records, 2015] περιλαμβάνει 23 κομμάτια (από μονόλεπτα έως τετράλεπτα), όλα για σόλο αναγεννησιακό 8χορδο λαούτο (οκτώ διπλές χορδές). Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη μουσική για λαούτο θυμίζει ή όχι την αντίστοιχη κιθαριστική (στα δικά μου αυτιά πάντως την θυμίζει ως ηχόχρωμα, ίσως γιατί κάποια κουρδίσματα να μοιάζουν), εκείνο που ξέρω είναι πως οι συνθέσεις και οι διασκευές του Isbin έχουν μιαν αισθητική πληρότητα, καθώς εκμεταλλεύονται τόσο τις μελωδικές, όσο και τις πολυφωνικές δυνατότητες του οργάνου. Και ο Σκανδαλίδης ως οργανοπαίκτης δεν μπορεί παρά να αξιοποιεί στο έπακρο αυτές ακριβώς τις δυνατότητες, προσφέροντας ωραίες εκτελέσεις, που μπορεί να συναρπάσουν ακροατές διαφορετικών καταβολών (και αναγεννησιακής μουσικής και folk, με την πιο σύγχρονη έννοια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου