Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

ΚΩΣΤΗΣ ΚΗΛΥΜΗΣ drone, improv, field & sine

Για τον πειραματιστή Κωστή Κηλύμη έχουμε γράψει κι άλλες φορές στο δισκορυχείον. Είτε για τις Syndromes του (το “Temporary Perspectives” του 2010), είτε για τη συνεργασία του με τον Leif Elggren στο IF OTHER PEOPLE EXIST then they are totally sealed secrets” (2011), είτε για το προσωπικό του “More Noise Ahead” το 2012. Φυσικά οι δραστηριότητες του Κηλύμη είναι πολύ περισσότερες στο δισκογραφικό ή στο «ζωντανό» επίπεδο, με συνεχή projects να εξελίσσονται ή άλλα να αντικαθιστούν εκείνα που περάτωσαν τον κύκλο τους. Κάπως έτσι και το έσχατο Bethnal Greener είναι ένα LP (μάλλον η πρώτη προσωπική κυκλοφορία του Κηλύμη σ’ αυτή τη φόρμα), που ηχογραφήθηκε στο διάστημα 2011-2014 και που τυπώθηκε από την γνωστή μας (ελληνική) Rekem Records. Πάμε ν’ ακούσουμε την πρώτη πλευρά…
Το “The map is not the territory” ξεκινά σαν ένα improv drone electronic, χαμηλής στάθμης, track, το οποίο σύντομα ανεβάζει στροφές, αποκτώντας περισσότερο noisy χαρακτηριστικά (ηλεκτροστατικοί θόρυβοι, ανακατωμένοι κατά πάσα πιθανότητα με field recordings), πριν ξαναπέσει στην… βομβική ηρεμία. Το άκουσμα έχει κάτι το διαπεραστικό και συγχρόνως μιαν ηχητική συνοχή, που το κάνει ξεχωριστό. Στο “Stepney way” (από την λαϊκή περιοχή του ανατολικού Λονδίνου) εκείνο που βγαίνει πάνω από το υποχθόνιο background είναι τα ηλεκτροστατικά κλικ (να μη νομιστεί πως ο δίσκος έχει γρατζουνιές ή κολλάει). Η ατμόσφαιρα του κομματιού υποδηλώνει, μάλλον, κάτι «πεθαμένο» πίσω, που αναζωογονείται από κάτι «ζωντανό» μπροστά. Στο “Your little something for the weekend” ο Κηλύμης δημιουργεί ένα θορυβώδες περιβάλλον, το οποίο αναπτύσσεται σε πολλαπλά επίπεδα. Συστοιχίες βόμβων, ζωντανά ηλεκτρονικά, field recordings, σταδιακό ανέβασμα της στάθμης, συνεχή drippings στον βασικό καμβά… μια, τέλος πάντων, εργαστηριακή και βιομηχανική ακολουθία που δρα υπαινικτικώς και υπογείως.
Η δεύτερη πλευρά ξεκινά με το μακρύ στο χρόνο (ξεπερνά τα 12 λεπτά) “The ghost in the typewriter”, ένα track αφιερωμένο από τον Κηλύμη στον συνεργάτη του και γνωστό πειραματιστή Σουηδό Leif Elggren. Ημιτονικές, σε συνδυασμό με γκάμες βόμβων (οι χαμηλοί «σκοτώνουν»), ήχους και ηλεκτρονικά ή ηλεκτροστατικά γεμίσματα ολοκληρώνουν ένα κάπως εφιαλτικό σκηνικό, με όχι πάντοτε ασαφή ακολουθία, κάπως σαν… δίνη, που σε τραβάει προς το κέντρο της. Το σύντομο “Ground loops (you are here)” συντίθεται από φωνές, σκοτεινό background, fields και drones, ενώ το 5λεπτο “A line, obscured” που ακολουθεί έχει ένα ρυθμικό υπόβαθρο (κάποια αρχέτυπα ρυθμικά κατάλοιπα), που το μετατρέπει σε κάτι περισσότερο «συστημικό» και λιγότερο experimental (χωρίς, βεβαίως, να χάνεται η γενικότερη «σκοτεινή» χροιά).
Το LP θα ολοκληρωθεί με το σύντομο στο χρόνο “E1-E2”, ένα track που συντίθεται από drones, clicks και feedbacks ενταγμένο και αυτό στο ίδιο διαβρωτικό πλαίσιο. 
Bethnal Greener”... ιδιότροπα ηχητικά κύματα, για καλά συντονισμένους δέκτες.
Επαφή: www.rekemrecords.tumblr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου