Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

PRODACT ένα ελληνικό γκρουπ με ψυχή

Ελάχιστα στοιχεία μπόρεσα να ψαρέψω από το δίκτυο (bandcamp) για τους Prodact. Πρόκειται για μία μπάντα που σχηματίστηκε το 2012 στη Θεσσαλονίκη από τους Rev και Gabriel. Η μουσική τους –γράφουν οι ίδιοι– συνδυάζει διαφορετικά στυλ, όπως punk, disco και garage, ενώ τα στιχάκια τους έχουν να κάνουν με προσωπικά και κοινωνικά ζητήματα, που προκύπτουν από την καθημερινή ζωή. Πέρυσι οι Prodact ηχογράφησαν και τύπωσαν σε ανεξάρτητη παραγωγή (διανομή από την B-otherSide) ένα 45άρι υπό τον τίτλο “Date with a Saint” [eye5records, 2015] με δυο τραγούδια τους, τα οποία ακούμε τώρα.
Το πρώτο έχει για τίτλο τον τίτλο του single και, βασικά, δεν έχει καμμία σχέση με την disco. Άλλο το funk, άλλο το disco-funk και άλλο η disco. Εδώ μιλάμε για funk-rock, που βγαίνει προς τα έξω με μια συγκρατημένη… punky αυθάδεια. Η απλότητα και η καθαρότητα των μηνυμάτων, όπως και το ανάλογο παίξιμο δημιουργούν θετική εντύπωση – είναι η προσπάθεια θέλω να πω ενός σχήματος, που δεν υποκρίνεται κάτι περισσότερο απ’ ό,τι είναι. Το τραγούδι τους παίζει με τις ταχύτητες, έχει δύναμη, και στίχο καθημερινό που περιστρέφεται γύρω από μιαν ερωτική γνωριμία. Γενικώς; Καλό.
Το flip-side είναι όμως ακόμη καλύτερο – και προσωπικώς πολύ γουστάρω τα singles που έχουν τις δεύτερες πλευρές καλύτερες από τις πρώτες. Το “Product είναι πολύ καλό τραγούδι, για να μην πω άριστο και φοβερό, το οποίο δείχνει πως η μπάντα έχει τα φόντα για κάτι συνολικότερο (ένα LP δηλαδή). Δυναμικό και δυνατό παίξιμο, τέμπο γρήγορo, πιο αποφασιστικά φωνητικά κι ένας ήχος… underground (όπως θα τον λέγαμε στα νιάτα μας). Εμένα το ύφος των Prodact, σ’ αυτό τουλάχιστον το track μου θύμισε κάτι από Edgar Broughton Band ανακατεμένο με «ζαππισμούς» (όσο και αν αυτό ακούγεται τρελό) και φυσικά μιλάμε για μια καθαρή ροκιά, που δεν μπερδεύεται με τίποτ’ άλλο. Το τραγούδι μιλά για το «προϊόν», το συγκεκριμένο προϊόν και τον τρόπο που το αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι-μουσικοί που το έφτιαξαν, αλλά κι εκείνοι που θα το καταναλώσουν. “Good production and remix of the track/ ‘cause in it I exist/ listed music packed in serial numbers/ feels like (I’ll tell you what it feels like)/ feels like a fuckin’ fist”
Ακούστε τούς Prodact. Είναι πολύ πρώτοι…
Επαφή: www.b-otherside.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου