Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΛΟΥΒΑΝΑ ΔΙΣΚΟΙ με αφορμή τα πρόσφατα άλμπουμ των Belua και του Λευτέρη Μουμτζή ρίχνουμε μια συνολική ματιά στις κυκλοφορίες τής κυπριακής εταιρείας

Η Λουβάνα Δίσκοι, ή Louvana Records, είναι μια κυπριακή δισκογραφική που έχει την έδρα της στη Λευκωσία. Υπάρχει από το 2009 και τ’ όνομά της είναι δανεισμένο από ένα χαρακτηριστικό κυπριακό πιάτο, τη σούπα λουβάνα (που μοιάζει κάπως με τη δική μας φάβα, έτσι διάβασα). Αυτό, από μόνο του, κάτι δηλώνει. Πως πέρα από το σύγχρονο rock, και τα όποια άλλα παρακλάδια του, η εταιρεία ενδιαφέρεται και για την κυπριακή μουσική, καθώς επεξεργάζεται τρόπους για να την ενσωματώσει στο τώρα. Ας δούμε κάπως αναλυτικότερα τον κατάλογό της…
Τα πιο πρόσφατα CD τής Λουβάνα είναι εκείνα του γυναικείου συγκροτήματος Belua και του γνωστού μας, από παλαιότερες ηχογραφήσεις, Λευτέρη Μουμτζή.
BELUA
Το “As Good a Time as Any” των Belua κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό – μέσα στο 2016. Το συγκρότημα είναι τετραμελές αποτελούμενο από τις Zara Der Arakelian φωνή, Μικαέλα Τσαγκάρη κιθάρες, φωνή, Αφροδίτη Νικολάου μπάσο και Μαριάννα Μουμτζή ντραμς, κρουστά. Το CD αυτό είναι προφανώς το ντεμπούτο τους – ένα σεμνά κιθαριστικό άλμπουμ που αποτελείται από δέκα πρωτότυπα τραγούδια.
Τα φωνητικά είναι ένα πρώτο ατού των Belua, επειδή τόσο τα κύρια, όσο και τα πίσω είναι ωραία επεξεργασμένα. Υπάρχει δηλαδή ένα αρμονικό επιστέγασμα στα tracks, το οποίο δεν είναι αμελητέο. Κάτι που φαίνεται και στις a cappella στιγμές, αλλά και γενικότερα. Ξεκινώντας απ’ αυτή την καθ’ όλα σημαντική βάση οι Belua αρχίζουν να χτίζουν σιγά-σιγά τα κομμάτια τους, τα οποία εμφανίζουν στην πορεία πολλές και σωστά τοποθετημένες αναφορές (pop, rock, folk, blues, choral κ.λπ.).
Ο αγγλικός στίχος είναι απλός, σωστός και «κολλάει» με τις μελωδίες, οι οποίες θα μπορούσε να ήταν ακόμη περισσότερο ψαγμένες. Εκεί εντοπίζω ένα θεματάκι, που έχει να κάνει κυρίως με την… διακριτότητα των κομματιών, όπως εκείνα παρατάσσονται στη φάση ολοκλήρωσης ενός δίσκου. Μου άρεσε ιδιαιτέρως το εισαγωγικό “Reprise”, κυρίως όσον αφορά στον τρόπο χρήσης της κιθάρας, το… ψυχεδελικό άπλωμα στο “Waterlow” και βεβαίως όλη η διαχείριση στο “Uncanny”, που είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι τού “As Good a Time as Any”, λόγω, βασικά, τής… ποικιλότητας που εμφανίζει.
Μια μπάντα εν εξελίξει…  

Η συνέχεια εδώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου