Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

BLUES REVIVAL 5: ISHMON BRACEY (1901-1970)

Μία από τις σημαντικές μορφές του προπολεμικού blues, που ηχογράφησε στη δεκαετία του ’20, ήταν οπωσδήποτε και ο Ishmon Bracey. Αν και διακρίθηκε ως συνεργάτης του Tommy Johnson (1896-1956), εντούτοις είχε και ο ίδιος μιαν αξιόλογη δισκογραφική καριέρα, πριν εγκαταλείψει την κοσμική ζωή και γίνει βαπτιστής παπάς το 1951.
Δέκα έξι είναι συνολικώς οι εγγραφές που πραγματοποίησε ο Bracey σε τρία sessions τη διετία 1928-29 (δύο για την Victor στο Memphis κι ένα για την Paramount στην Grafton του Wisconsin), ενώ ο fan των τραγουδιών του Gayle Dean Wardlow κάνει λόγο για ένα ακόμη ανέκδοτο (session), που έλαβε χώρα στην Jackson του Mississippi νωρίς στα χρόνια του ’30, και που ανεβάζει τα συνολικά τραγούδια του σε είκοσι τέσσερα.
Ο Ishmon Bracey (και όχι Ishman όπως αναφέρεται στις ετικέτες των δίσκων) είχε μία πολύ χαρακτηριστική έρρινη φωνή κι ένα ιδιαίτερο vibrato, την ώρα που το παίξιμό του στην κιθάρα ήταν απλό και καθαρό. Δυστυχώς, όμως, για ’κείνον το κραχ του ’29 τού έκοψε απότομα την καριέρα.
Τον Ishmon Bracey ανακάλυψε το 1963 στην Jackson, ενώ ήταν πλέον παπάς, ο Gayle Dean Wardlow. Παρότι δεν πείστηκε πως θα άξιζε να ηχογραφήσει και πάλι, ο Bracey θα δώσει ουκ ολίγες πληροφορίες για τα παλαιά χρόνια – μαρτυρίες εν πάση περιπτώσει που καταγράφηκαν στο βιβλίο τού WardlowChasinThat Devil Music/ Searching for the Blues” [Miller Freeman, San Francisco 1998]. Ο Bracey δεν μιλά μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους Tommy Johnson, Sam Collins, Rube Lacy, Louis Armstrong(!), Skip James, Blind Lemon Jefferson κ.ά.
Αν και, όπως είπαμε στην αρχή, δεν ηχογράφησε στα sixties, εντούτοις η φωνή του καταγράφεται σε δύο αποσπάσματα από τις διηγήσεις του στον Wardlow, το 1969. Στο πρώτο αναφέρεται στη φιλία του με τον Tommy Johnson και στα προβλήματα που είχε με το ποτό, ενώ στο δεύτερο μιλά για τον θάνατο του Johnson το 1956 από το αλκοόλ (και τα δύο αυτά cuts υπάρχουν στο CD που συνοδεύει το βιβλίο του Wardlow). Έτσι, ας μιλήσουμε και γιαδισκογραφία
Δισκογραφία
1. Chasin’ That Devil Music (promo, included with the book “Chasin’ That Devil Music” By Gayle Dean Wardlow) – ISBN 0-87930-552-5 – 1998

1 σχόλιο: