Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ πόσο κοστίζει το 2LP «Έγινε Η Απώλεια Συνήθειά Μας»;

Πριν λίγη ώρα, την 3:23 μ.μ., πήρα ένα σχόλιο από έναν αναγνώστη, ο οποίος μη ξέροντας (και με το δίκιο του) πού να το στείλει το «έριξε» στo ποστ για τον Herbert Marcuse. Το δημοσιεύω τώρα, εδώ, σε ξεχωριστή ανάρτηση (επειδή μπορεί να έχει κι ένα ευρύτερο ενδιαφέρον), δίνοντας και μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα που τίθεται…

Καλησπέρα Φώντα, πρώτη φορά γράφω στο blog σου και συγγνώμη που γράφω κάτι άσχετο εδώ αλλά δεν ήξερα που να το γράψω.
Θέλω να αγοράσω τον δίσκο των Διάφανων Κρίνων «Έγινε η απώλεια συνήθεια μας» και παρατηρώ στο discogs ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχουν πολλοί πωλητές, οκτώ στο σύνολο. Η τιμή όμως του δίσκου παραμένει υψηλή, κυμαίνεται από 200 έως 380 ευρώ.
Κατά την δική μου άποψη από την στιγμή που υπάρχουν αρκετοί που έχουν τον δίσκο προς πώληση θεωρώ ότι και η τιμή του θα έπρεπε να ήταν πιο χαμηλή, τουλάχιστον στο μισό.
Θα ήθελα και την δική σου άποψη καθώς σε εμπιστεύομαι σε αυτού του είδους τα θέματα. Να προχωρήσω στην αγορά του άμεσα ή να περιμένω με την ελπίδα να πέσει η τιμή του αισθητά λόγω των πολλών πωλητών;
Γρηγόρης Γ.

Να πω μια γνώμη λοιπόν για το θέμα που θέτει ο αναγνώστης Γρηγόρης Γ.

Δεν εμπιστεύομαι το discogs περισσότερο από το ebay/popsike, όσον αφορά στις τιμές. Για να είμαι δε ειλικρινής το εμπιστεύομαι πλέον όλο και λιγότερο…
Αν έβαζε κάποιος το συγκεκριμένο double LP σε δημοπρασία στο ebay με 1 ευρώ τιμή εκκίνησης, πόσο νομίζεις αγαπητέ φίλε ότι θα έφθανε; Εγώ δεν νομίζω πως θα ξεπερνούσε τα 150 ευρώ (και πολλά λέω).
Το 2012 είχε πουληθεί στο eBay 174 ευρώ και το 2011 152 ευρώ (τιμές κρίσης). Τώρα θα «έκλεινε» ακόμη πιο κάτω…
Εγώ, ας πούμε, αν το είχα για να το πουλήσω, σήμερα, θα το έβαζα ξέρω ’γω στο 1/3 της τιμής τού discogs, θα το πούλαγα αμέσως, και θα άφηνα τους άλλους, που ζητάνε μέχρι και 380(!!) να περιμένουν εις τους αιώνες με το χέρι ανοιχτό…
Εδώ πουλήθηκε τον Φλεβάρη, στο eBay, 428 ευρώ μία near mint κόπια τού «Δυο Μικρά Γαλάζια Άλογα» του Ρωμανού και 334 ευρώ ένας vg+ to ex «Ακρίτας». Αληθινά σπάνιοι δίσκοι δηλαδή. Και πρόσεξε/προσέξτε. Τις κόπιες αυτές τις πουλούσαν Αμερικανοί (και όχι Έλληνες…), με την πρώτη (Ρωμανός) να δέχεται 5 bids και με τη δεύτερη (Ακρίτας) 30 bids! Απ αυτό και μόνο ας συμπεράνει ο καθείς τα πρέποντα...
Η κατάσταση με τις τιμές διαφόρων ελλήνων πωλητών έχει ξεφύγει. Σταματήστε να δίνετε… κιλά λεφτά για δίσκους ό,τι να ’ναι (δεν αναφέρομαι στο καλλιτεχνικό κομμάτι) μπας και κάποιοι ηρεμήσουν…

22 σχόλια:

  1. Γιατί χαρακτηρίζεις απρεπώς, κατι που γράφεται, ενώ συγχρόνως αισχρολογείς ανώνυμε; Δεν μπορείς να πεις τη γνώμη σου χαλαρά και ήπια;
    Δεν μπορείς... Ok...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από ότι καταλαβαίνω θεωρείς και εσύ τα λεφτά που ζητάνε οι πωλητές αρκετά. Εγώ είμαι αγοραστής του discogs, από το ebay δεν θυμάμαι να έκανα πάνω από 10 αγορές. Μάλιστα πριν λίγες μέρες είχε ανέβει ο συγκεκριμένος δίσκος στο ebay και δεν έπιασε τα λεφτά που έκρινε ο πωλητής και αποσύρθηκε. Δεν κατανοώ δε για ποιο λόγο να βάλεις κάτι σε δημοπρασία από 1 ευρώ όταν έχεις όριο κάποια χαμηλώτερη τιμή που ζητάς.

    Το φαινόμενο πάντως στο discogs να πωλείται κάποιος δίσκος από πολλούς πωλητές και όλοι να ζητάνε αρκετά χρήματα υπάρχει και σε άλλες περιπτώσεις. Υπάρχει βέβαια και το αντίθετο παράδειγμα, π.χ. το επτάιντσο των Κρίνων από το fractal που η τιμή του είναι αρκετά πεσμένη σε σχέση με την τιμή που είχε παλιότερα.

    Για να μην πολυλογώ θα περιμένω καρτερικά τον ένατο, δέκατο ή και εγώ δεν ξέρω ποιον πωλητή για να αγοράσω τον συγκεκριμένο δίσκο στην τιμή που πιστεύω εγώ ότι πλέον κοστίζει και όχι στην τιμή που έκανε, ίσως, κάποτε.

    Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

    Γρηγόρης Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >>Δεν κατανοώ δε για ποιο λόγο να βάλεις κάτι σε δημοπρασία από 1 ευρώ όταν έχεις όριο κάποια χαμηλώτερη τιμή που ζητάς.<<

      Παλιότερα, πριν 5-6 χρόνια και ακόμη παλιότερα, πριν 10-15, έτρωγα πολύ χρόνο στο eBay, προσπαθώντας να καταλάβω πώς «δουλεύει» (την ψυχολογία των παικτών κ.λπ.). Τότε –δεν ξέρω τώρα, γιατί πλέον δεν πολυασχολιέμαι μ’ αυτά– υπήρχαν πολλοί δίσκοι οι οποίοι ξεκίναγαν από 1 δολάριο και έφθαναν, αναλόγως, «στο θεό». Πραγματικά σπάνια άλμπουμ δηλαδή, που τα έψαχνε όλος ο κόσμος και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και όχι… ό,τι να ’ναι. Το λέω, γιατί τους περισσότερους ελληνικούς δίσκους, ακόμη και τους ροκ πια, τους κυνηγάνε κυρίως οι Έλληνες. Ένας δίσκος δηλαδή, που είναι αληθινά σπάνιος, θα πιάσει την τιμή που πρέπει να πιάσει, ασχέτως από την τιμή εκκίνησης και από την reserve price – αυτό πρέπει να συμβαίνει ακόμη και τώρα, έτσι νομίζω.

      Κατά τα λοιπά ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει.

      Διαγραφή
  3. σας εχει περασει απο το μυαλο οτι καποιους δεν τους ενδιαφερει αν θα πωλησουν καποια που εχουν προς πωληση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά. Για ένα παιχνίδι πρόκειται πηγμένο συχνά στις μπλόφες.
      Άβυσσος η ψυχή του παίκτη.

      Διαγραφή
  4. δεν νομιζω οτι προκειται για παιχνιδι που απαρτιζεται απο παικτες. εγω θα ελεγα οτι συμμετεχουν πονηροι και μπουφοι η μαλλον κοτσυφια που λεει και ενας πονηρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με την συμβουλή, θα έλεγα στον φίλο να κάνει υπομονή και να μην δώσει πάνω από 200. Το popsike είναι αξιόπιστο, θέλει βέβαια μελέτη (για την κατάσταση κάθε δίσκου, κλπ.), και σε συνδυασμό με την εφαρμογή του discogs που δείχνεί την χαμηλότερη, μέση και υψηλότερη τιμή πραγματικής πώλησης (και όχι απλά προσφοράς) ενός δίσκου, επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων.
    Από κει και πέρα, θέλει πάντα προσοχή στην ταυτότητα του πωλητή. Προσωπικά προτιμώ να αγοράσω ένα δίσκο λίγο ακριβότερα από κάποιον που ξέρω (έστω... ηλεκτρονικά) και εμπιστεύομαι παρά από κάποιον που δεν έχω ξαναδεί. Κατά τα λοιπά συμφωνώ με τον κ. Τρούσα, η κατάσταση με τους ελληνικούς δίσκους είναι κωμική (ή εξοργιστική, όπως το πάρει κανείς).
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι τιμές κάποιων δίσκων (και ειδικά μερικών όχι πολύ παλιών ή ιδιαίτερα σπάνιων) είναι εικονικά υψηλές. Περιμένοντας και κρίνοντας όμως (τιμές popsike, discogs κ.λ.π.), θα βρει κάποιος μια λογική τιμή ή ευκαιρία, όπως θέλετε πείτε το. Συμφωνώ με το Φώντα ότι δεν αξίζει να τα "σκας", εκτός πια κι αν ο δίσκος αυτός είναι ο αγαπημένος σου όλων των εποχών, οπότε μια υπερβολή στο τόσο (μελετημένα και πάλι, όχι όσα-όσα για ότι να'ναι) είναι ανθρώπινη και ίσως θεμιτή. Προσωπικά βέβαια, τα'χω σκάσει αρκετές φορές στο παρελθόν (άθελά μου συνήθως).

    Εκεί που διαφωνώ φίλε Φώντα, είναι ότι το discogs είναι χειρότερο από το eBay. Και ο μόνος λόγος είναι γιατί το πρώτο έβαλε επιτέλους κάποιο φρένο στην παράνοια του δεύτερου. Επίσης, οι καταγεγραμμένες πωλήσεις στο discogs, που ανέφερε και ο Γιάννης παραπάνω, βοηθούν πάρα πολύ.

    Προτείνω επίσης να διαπραγματευτείτε την τιμή με τον πωλητή και ίσως εκπλαγείτε μέχρι που μπορεί να φτάσει το παζάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα, σχετικά με εμένα έχω βρει τον δίσκο, εκτός discogs, στα 100 ευρώ. Μου ανέφεραν ότι είναι σε άριστη κατάσταση και περιμένω από εβδομάδα να βρεθώ από κοντά να τσεκάρω την κατάσταση και να προχωρήσω στην αγορά, αρκετά fair η τιμή του πιστεύω τουλάχιστον αυτήν την εποχή.

    Για μένα το discogs είναι αυτή τη στιγμή με διαφορά η νούμερο ένα επιλογή μου για αγορές. Το ebay το θεωρώ δύστροπο, ακριβό και κρύο. Στο discogs μπορείς να έρθεις πολύ εύκολα σε επικοινωνία με τον πωλητή και με τον καιρό να γίνεις και πελάτης του. Έχω άτομο που πριν κυκλοφορήσει κάτι του το παραγγέλνω μου το κρατάει και το παίρνω σε πολύ καλύτερη τιμή από τις αναγραφόμενες. Επίσης το ιστορικό πώλησης του discogs είναι λίγο παραπλανητικό γιατί πολλές συναλλαγές γίνονται εκτός discogs για να γλιτώσουν τις κρατήσεις του με αποτέλεσμα να μην αναγραφούν ποτέ στο ιστορικό του και επίσης το ιστορικό του κρατάει μόνο τις 10 τελευταίες πωλήσεις και όχι όλες όσες έχουν γίνει. Μάλιστα είναι και πιο φτηνό κατ' εμέ επειδή έχει και μικρότερες χρεώσεις αλλά στην τελική όλα είναι θέμα βολεύματος και γούστου.

    Γρηγόρης Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το eBay το παρακολούθησα σχεδόν από την αρχή (από το 1999) και είναι αλήθεια πως στο ξεκίνημα –όπως όλα τα καινούρια παιγνίδια– πήγε κάπως άγαρμπα. Στην πορεία, όμως, διορθώθηκε και μετά το 2004, όταν μπήκε στη μέση και το popsike τα πράγματα πήραν έναν ακόμη πιο σωστό δρόμο.
    Ένας πεπειραμένος παίκτης πιστεύω πως ήταν εύκολο να διαπιστώσει τις κακοτοπιές (τους «λαγούς», τα διπλά USER ID και άλλα διάφορα…)… κόβοντας λάσπη. Αδιαφορώντας δηλαδή για συγκεκριμένους πωλητές που έβγαζαν κακό όνομα (ανάμεσά τους και διάφοροι Έλληνες – που μας εξέθεσαν διεθνώς).
    Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί το discogs –δεν το πολυπαρακολουθώ κιόλας– αλλά αυτή τη στιγμή συμβαίνουν διάφορες φαιδρότητες.
    Κάποια στιγμή θέλω ν’ αφιερώσω κείμενο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως καταλαβαίνει κάποιος αν ένας πωλητής χρησιμοποιεί διπλό used ID; Ευχαριστώ για το χρόνο σας

      Διαγραφή
    2. Το καταλαβαίνει. Είναι ζήτημα μνήμης, σωστής παρατήρησης και εμπειρίας.

      Διαγραφή
  9. αυτη τη στιγμη το discogs ειναι κυριαρχο πολλοι εχουν κοψει το ebay για χαρη του ενας απο αυτους κι εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι είναι κυρίαρχο είναι σωστό. Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία περί τούτου.

      Διαγραφή
  10. Συναρπαστικό θέμα για εμάς τους… δισκοπαθείς. Προσωπικά χρησιμοποιώ και τα δύο site καθημερινά, καθώς και τα sites διάφορων ξένων δισκοπωλείων με σπάνιους μεταχειρισμένους δίσκους.
    Νομίζω ότι το discogs είναι δύο πράγματα συγχρόνως: πρώτον, μια μεγάλη αγορά με πολλούς πωλητές του ίδιου δίσκου, όπου μπορείς να συγκρίνεις τιμή, κατάσταση και μεταφορικά για να βρεις την πιο συμφέρουσα περίπτωση. Αυτό βολεύει όταν ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο και όχι πολύ σπάνιο. Δεύτερον, ένα κλουβί με τρελούς / απατεώνες που πάνε να ψαρέψουν θύματα: όταν υπάρχει μόνο ένας ή δύο πωλητές ενός δίσκου και δεν υπάρχουν στοιχεία για προηγούμενες πωλήσεις, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να την πατήσεις. Από την άλλη, το ebay είναι κάτι σαν το Μοναστηράκι, δεν θα βρεις συνήθως κάτι συγκεκριμένο που ψάχνεις, αν όμως πηγαίνεις συχνά, με υπομονή και γνώση θα βρεις ευκαιρίες που δεν υπάρχουν αλλού. Προσπαθώ να αγοράζω από το ebay όταν η τιμή είναι κάτω από το discogs και κάτω (ή τουλάχιστον όχι πάνω από το average / median του popsike). Το δύσκολο είναι να μην παρασυρθείς όταν η τιμή ανέβει πάνω από τα όρια αυτά.
    Κατά τα λοιπά, θέλει προσοχή και τα μάτια ανοιχτά για τους απατεώνες, όπως λέει και ο κ. Τρούσας. Κέρδισα κάτι στο ebay από έναν Ολλανδό και μου πρότεινε να μου δώσει άλλα δύο συναφή προς π.χ. 40 το κομμάτι (το ένα το είχε μόλις πουλήσει σε άλλη κόπια προς 50 στο ebay). Ψάχνω στο discogs και βρίσκω ότι ο ίδιος είχε άλλο user id και τα πουλούσε προς 30 – 35, και του τα αγοράζω από εκεί…
    Γιάννης (συγγνώμη για το «σεντόνι»)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όταν χάνεται η χώρα και δεν ξέρουμε που διάολο θα βρισκόμαστε αύριο εμείς και τα παιδιά μας, υπάρχουν συμπαθείς συμπατριώτες μας που έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα και έχουν ακόμα τη ΔΙΑΘΕΣΗ να τρεκάρουν τριπλά sites, user ids, average, medians, standard deviations και δεν ξέρω τι διάολο ακόμα για μια χίμμαιρα που άντε να την ακούσουν 2-3 φορές στη ζωή τους.

    Δεν ρωτάτε και κανά Σύρο συλλέκτη λέω εγώ;

    Περί "ορέξεως" ή τρέλλας θα μου πείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες μας λοιπόν τι κάνεις εσύ γι' αυτά για πράξουμe και εμείς ανάλογα.

      Διαγραφή
    2. Προμηθέας: Εσβησα απ' τους θνητούς τον φόβο του θανάτου.
      Χορός: Ποιο γιατρικό
      για την αρρώστια τούτη βρήκες.
      Προμηθέας: Τους γέμισα
      τυφλές ελπίδες».

      Διαγραφή
  12. Κάποιος που γνωρίζει καλά την αγορά και το τι θέλει δεν υπάρζει περίπτωση να τον κοροϊδέψει κανένας. Για τους νεότερους δυστυχώς πρέπει να πάθουν για να μάθουν, εξάλλου κι εμείς έτσι μάθαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά.
      Επί του θέματος πάντος να προσθέσω ότι σε άψογη κατάσταση το Διάφανα Κρίνα θα πουληθεί 200 ευρώ, γιατί υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Αν δεν ήταν η κρίση ίσως πήγαινε και 300 ή 350. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο η αύξηση των τιμών και όχι Ελληνικό. Στην Ελλάδα ίσα ίσα το βιώνουμε σε ήπια μορφή. Βάσει αυτή της κατάστασης, προσπαθούν να επωφεληθούν και μερικοί που έχουν μια ταλαιπωρημένη "VG+" κόπια και θέλουν να βγάλουν μεροκάματο. Δεν τους κατηγορώ, ειδικά γιατί δεν ξέρω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πουλάνε, αλλά έτσι είναι η αγορά και στο εξωτερικό.
      Με λίγα λόγια... ζητάτε φωτογραφίες, διαπραγματευτείτε, ρωτήστε κι άλλους και (εκτός ίσως από πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις) μην κάνετε εξωφρενικές προσφορές. Όλοι οι δίσκοι έχουν βρεθεί ξανά και ξανά, κάποιοι πιο εύκολα, άλλοι πιο δύσκολα.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμε 13.4/3:47, ίσως νομίζεις ότι βάζεις τα πράγματα στη θέση τους μιλώντας για "χίμαιρα", το μέλλον των παιδιών μας και τους πρόσφυγες, στην πραγματικότητα όμως τα εργαλειοποιείς και τα ευτελίζεις χάριν εντυπώσεων.
    Το "επιχείρημά" σου αντιστρέφεται και επιστρέφεται εύκολα - πώς μπορείς εσύ να μπαίνεις και να σχολιάζεις σε ένα ιστολόγιο (άρα έχεις σπίτι και ιντερνετ και μέσο πρόσβασης), να τρως σουβλάκια, να βλέπεις τηλεόραση όταν πνίγονται ή πεινάνε παιδάκια; Αυταπόδεικτο ότι μπορείς και μπορούμε όλοι μας όμως. Κάποιοι από εμάς νοιάζονται και για τους πρόσφυγες, και για το μέλλον των παιδιών μας και από το περίσσευμα ή το υστέρημά τους κάνουν και κάτι για τον εαυτό τους, είτε είναι ένα πακέτο τσιγάρα είτε είναι δυο ποτά είτε είναι δυο δίσκοι. Όλα χίμαιρα είναι και γι' αυτό και έχουν αξία, σβήνουν τον φόβο του θανάτου που γράφει και ο φίλος πιο πάνω.
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παρακολουθώ το discogs στενά και το θεωρώ το κορυφαίο αυτή τη στιγμή στο είδος του. Μάλιστα κρατάω και διάφορα στατιστικά που για μένα έχουν ενδιαφέρον πχ οι δύο ελληνικές κυκλοφορίες που είναι στις περισσότερες wantlist, παρά το ότι η μία είναι γερμανικής κυκλοφορίας και η άλλη ολλανδικής, είναι το Into the light (668) και το Shadows of blood (661). Τρομερή κόντρα!
    discogs fun

    ΑπάντησηΔιαγραφή