Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

είναι το “Refugees” των VAN DER GRAAF GENERATOR το ωραιότερο τραγούδι για τους πρόσφυγες, που έχει ακουστεί ποτέ;

Οι Van der Graaf Generator είναι –υπάρχουν και σήμερα– ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα του βρετανικού progressive rock. Οι δίσκοι τους από τη δεκαετία του ’70 έχουν γράψει ιστορία, και κομμάτια όπως τα “Darkness (11/11)”, “White hammer”, “Killer, “Theme one”, “Man-erg”, “Pilgrims” κ.λπ. εξακολουθούν και τώρα να συναρπάζουν.
Το ίδιο εξαιρετικοί ήταν οι Βρετανοί και στη φάση της επανασύνδεσής τους, το 2005, μετά από 27 ολόκληρα χρόνια απουσίας! Το “Present”, που σηματοδότησε το τότε comeback, ήταν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της καριέρας τους και tracks όπως τα “Every bloody emperor” και “Nutter alert” ανήκουν, και αυτά, στη διαχρονική χρυσή προσφορά τους. Τυχεροί όσοι τους είχαν δει εκείνο το καλοκαίρι (2005) στο Λυκαβηττό…
Ίσως το ωραιότερο τραγούδι που ηχογράφησαν ποτέ οι Van der Graaf Generator να είναι το “Refugees”, σε μουσική και στίχους του Peter Hammill, που ακούγεται στο LP τους “The Least We Can Do Is Wave to Each Other” [Charisma, 1970].
Στο τραγούδι αυτό ο Hammill χτυπάει κορυφή και στις τρεις διαστάσεις. Και σαν μελωδός, και σαν στιχουργός, και σαν ερμηνευτής. Το “Refugees” είναι ένα θαύμα, με όλο το συγκρότημα να δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Πιο συγκεκριμένα ακούγονται οι: Hugh Banton όργανο, φωνητικά, Peter Hammill πιάνο, φωνή, Nic Potter μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, Guy Evans ντραμς, David Jackson σαξόφωνα, φλάουτο, φωνητικά και Mike Hurwitz τσέλο (ως guest).

Η συνέχεια εδώ…

13 σχόλια:

  1. "είναι το “Refugees” των VAN DER GRAAF GENERATOR το ωραιότερο τραγούδι για τους πρόσφυγες, που έχει ακουστεί ποτέ;"

    ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, εσένα μπορεί να σ’ αρέσει το τραγούδι του Μαχαιρίτσα… αν δεν σου αρέσει κανένα χρυσαυγίτικο…

      Διαγραφή
    2. Ποιος Μαχαιρίτσας!
      Το καλύτερο τραγούδι για πρόσφυγες θα το τραγουδήσει ο Notis.

      Διαγραφή
  2. Το κομμάτι είναι τραγικό, δεν νομίζω να μπορεί να το ακούσει κάποιος κάτω από τα 30-35.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα το έλεγα «τραγικό» το τραγούδι. Ο Hammill αποχωρίστηκε από δύο φίλους του, δεν τον βομβαρδίσανε, ούτε τον κυνηγήσανε, ούτε πνίγηκε η οικογένειά του στο Αιγαίο…
      Βεβαίως η ερμηνεία του είναι δραματική, δίνοντας μια συγκλονιστική διάσταση στους στίχους, αλλά «τραγικό» εγώ δεν θα το πω το “Refugees”. Θα το πω σημαντικότατο τραγούδι και βεβαίως ωραίο.
      Γιατί όσο σημαντικό κι αν είναι ένα τραγούδι αν δεν είναι ωραίο, αν δεν μπορείς να το τραγουδήσεις και να σφυρίξεις τη μελωδία του δηλαδή τότε για μένα χάνει… Σημαντικές μπορεί να είναι και οι προκηρύξεις θέλω να πω, ή κάποια κείμενα, αλλά αυτά δεν τραγουδιούνται.. .
      Ελπίζω να το ακούσουν και οι νεότεροι – όσοι δεν το ξέρουν τέλος πάντων…

      Διαγραφή
    2. ναι αλλα εσυ ωραιο θα πεις και κανα τραγουδι του Καφαση, οποτε τι refugees τι καφασης ολα ενας αχταρμας

      Διαγραφή
    3. Φυσικά ρε μπαστουνόβλαχε και θα πω «ωραίο» ένα τραγούδι του Καφάση (άμα είναι ωραίο), γιατί είμαι Έλληνας και μπορώ να διασκεδάσω με πολλά και διαφορετικά πράγματα.
      Εδώ ο Ian Dury διασκέδαζε με τα Παιδιά απ’ την Πάτρα και δεν θα διασκεδάσω εγώ με τον Καφάση!
      Όποιος δεν είναι κολλημένος διασκεδάζει με ό,τι τραβάει η ψυχή του, ανάλογα με την περίπτωση. Όποιος είναι κολλημένος τη βρίσκει μόνο με Peter Hammill.

      Διαγραφή
    4. Πού σε χάνω πού σε βρίσκω μπαστουνόβλαχε… όλο εδώ την κάνεις. Πρέπει να είσαι μεγάλος μαζόχας τελικά! Μεγάλο νούμερο!
      Άμα δεν σου αρέσουν τα γούστα μου, αμόλα. Δεν σε κρατάμε δεμένο. Ούτε μας κάνεις χάρη, επειδή μπαίνεις και ξαναμπαίνεις στο δισκορυχείον.
      Θες να διαβάσεις και να σχολιάσεις κάτι με δημιουργικό τρόπο; Κάνε το. Δεν θες να το κάνεις; Χεστήκαμε.
      Σε κάθε περίπτωση μην μας σκοτίζεις άλλο τα ούμπαλα.

      Διαγραφή
  3. Το κομμάτι είναι, βέβαια, αριστουργηματικό, όπως και όλη η τριλογία "H To He" / "Least We Can Do" / "Pawn Hearts". Στην prog / jazz δεξιοτεχνία μπήκαν εξαιρετικοί στίχοι και, κυρίως, αληθινό συναίσθημα. Και βέβαια, η συναυλία του 2005 ήταν αξέχαστη, μετά από τόσες σόλο εμφανίσεις του Hammill χρειαζόταν κι αυτό. Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και τα Every bloody emperor από το Present και Sci-finance από το Vital δύο από τα ωραιότερα πολιτικά τραγούδια που έχουν γραφτεί πότε. Β.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα,και το Deportee του Woody Guthrie ειναι συγκλονιστικο τραγουδι με παρεμφερές περιεχομενο..Το εχουν τραγουδησει παρα πολυ γνωστοι φολκ καλλιτεχνες( Joan Baez & Bob Dylan,Kingston Trio,Odetta κ.α)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και αυτά...

    Edgar Broughton Band “Refugee”
    https://www.youtube.com/watch?v=wsjghQ9osPc

    John J. Francis “Rock n’ roll refugee”
    https://www.youtube.com/watch?v=cPTDFMgDukU

    Savage Rose “Refugee”
    https://www.youtube.com/watch?v=gkoKTbJrpKM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θυμάμαι ότι είχα δει στο Ρόδον τον Hammill το '94 ή το '95, όπου είχε ερμηνεύσει και το Refugees και το Killer. Είχε εμφανιστεί μόνος, είτε με πιάνο κυρίως, είτε με κιθάρα και συνοδεύονταν από τον σαξοφωνίστα του στους VDGG, τον εξαιρετικό David Jackson. Τα τραγούδια του Hammill πάντα σε παρακινούν να προσέξεις τους στίχους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή