Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ για το τρίτο άλμπουμ του «Βάρκα στο Σπίτι»

Έχουμε γράψει και για τους δύο προηγούμενους δίσκους τού Λεωνίδα Μαριδάκη, το «Αβάδιστα» (2005) και το «Σε Βάθος Δρόμου» (2010) και τώρα θα πούμε κάποια λόγια για τον τρίτο του και πλέον πρόσφατο, το «Βάρκα στο Σπίτι» [Μετρονόμος, 2017]. Ο Μαριδάκης είναι ένας τραγουδοποιός με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία επιβεβαιώνονται και στο παρόν CD του.
Αν ξεκινήσουμε από τη μουσική (σε όλα τα τραγούδια οι μελοποιήσεις των στίχων είναι δικές του). Εδώ, ο Μαριδάκης φαίνεται, σε πολλά από τα τραγούδια του, πως γράφει μουσικές… γιορταστικές, ευχάριστες (ασχέτως αν μ’ αυτές μπορείς να πεις ευχάριστα ή λιγότερα ευχάριστα πράγματα, πιο σοβαρά ή πιο ανάλαφρα). Μιλάμε για τις διάφορες… αποχρώσεις τού λάτιν κυρίως, αλλά και βαλσάκια, εθνο-τρόπικαλ και τ’ ανάλογα, μουσικές που εδώ στην Ελλάδα τις κατατάσσουμε συνήθως στις «χαλαρές», και τις οποίες, τις πιο πρόσφατες δεκαετίες, τις γνωρίσαμε στο χώρο του τραγουδιού μας από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και τα ακόμη πιο κοντινά χρόνια από τον Γιώργη Χριστοδούλου ή και τον Κωστή Μαραβέγια. Εντάξει, μπορεί να μην είναι όλα τα τραγούδια σ’ αυτά τα στυλ που προαναφέραμε, καθώς εδώ ακούγεται ακόμη και country («Ο δαίμων του τυπογραφείου») ή έντεχνο (στο «Στο βάρκα στο σπίτι» – ίσως το πιο αταίριαστο, σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα, τραγούδι του άλμπουμ, στηριγμένο σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου), είναι όμως κυρίαρχα.
Από πλευράς στίχου τώρα. Από τα έντεκα τραγούδια του δίσκου ο Μαριδάκης έχει γράψει αποκλειστικώς στίχους σε δύο. Σε τέσσερα έχει γράψει η Νικόλ Κατσάνη (σε δύο μαζί με τον Μαριδάκη), ενώ από ένα ανήκει στους Πάνο Αντωνάτο, Μάρκο Μαριδάκη, Μάνο Ελευθερίου, Ειρήνη Σουργιαδάκη και Φωτεινή Λαμπρίδη. Θα πω πως αν εξαιρέσεις τους στίχους τού Μάνου Ελευθερίου (που δεν κολλάνε με τους υπόλοιπους – γενικώς, δηλαδή, το τραγούδι δεν σχετίζεται με τα υπόλοιπα, όπως σημείωσα και παραπάνω), όλοι οι άλλοι (στίχοι) είναι συμβατοί μ’ εκείνο που έχει στο νου του ο Μαριδάκης. Και είναι και έξυπνοι και καλογραμμένοι.
Πέραν τούτων, τώρα, οι ερμηνείες (βασικά από τον Μαριδάκη) είναι και αυτές συμβατές με τη γενικότερη αίσθηση και διάθεση, ενώ και οι ενορχηστρώσεις (πάλι από τον Μαριδάκη) είναι εξίσου προσεγμένες έως και ευφάνταστες θα έλεγα ανά σημεία (ακούγονται τρομπέτα, τρομπόνι, βιολιά, πιάνο, μέλοτρον, κιθάρες, μπάσο, ντραμς κ.λπ.).
Γενικώς, το «Βάρκα στο Σπίτι» είναι ένα ευχάριστο άλμπουμ, που έχει απλά και ενίοτε γοητευτικά τραγούδια, που στέκονται χωρίς ζόρια… και όχι σ’ ένα στυλ τράβα-τράβα όλο και κάτι θα βγει.
Επαφή: www.metronomos.gr

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιέρωσες και το καλογραμμένο κείμενο γυρω από τη νέα δουλειά μου. Μεγάλη μου τιμή, καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή