Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

MERJE KÄGU ENSEMBLE, LORENZO DE FINTI QRT δύο άλμπουμ της νορβηγικής Losen Records

MERJE KÄGU ENSEMBLE: When Silence Falls [Losen, 2018]
Περίεργο σχήμα οι Merje Kägu Ensemble, αλλά και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ιδιαιτέρως ενδιαφέρον.
Το συγκρότημα αποτελείται από την κιθαρίστρια και συνθέτρια Merje Kägu (με καταγωγή από την Εσθονία), ακόμη τέσσερις γυναίκες, τη Σουηδή Åsa B. Johansson βιολί, φωνή, τη Βελγοαργεντινή Leonor Palazzo τσέλο, τη Βραζιλιάνα Marina Cyrino φλάουτο και την Ισπανίδα Blanca Sans Ballart όμποε, γαλλικό κόρνο, ενώ συμπληρώνεται και από δύο άντρες, τον πολύ γνωστό μας σουηδό κοντραμπασίστα Anders Jormin και τον φινλανδό ντράμερ Jesse Ojajärvi. Χοντρικώς, έχουμε να κάνουμε με μια κάπως απίθανη συνεύρεση ανθρώπων (αν και γιατί όχι πια…), που συνέβη στο Γκέτεμποργκ και που οδήγησε στην ηχογράφηση αυτού του άλμπουμ, του “When Silence Falls”, τον Αύγουστο του 2017.
Όλα τα κομμάτια τού CD είναι πρωτότυπα και ανήκουν στην Kägu. Η «κλασσική», η folk, κάπως η jazz, η μουσική δωματίου και ο μινιμαλισμός αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των συνθέσεων της Εσθονής. Όμως το ζήτημα, εδώ, δεν είναι οι «αναφορές», αλλά εκείνο που προκύπτει μέσα και μετά απ’ αυτές.
Το… ευγενές ηχόχρωμα των κομματιών τής Kägu είναι προφανές. Εκείνο που δεν είναι προφανές είναι ότι η εσθονή συνθέτρια κατορθώνει να προτείνει ένα άλμπουμ διαφορετικό, αληθινά διαφορετικό, που δεν «καταπλακώνεται» από την παρουσία και τις ορέξεις των επτά συμμετεχόντων (μουσικών). Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Γιατί, εδώ, δεν χωρούν προσωπικές καταδείξεις, πέραν εκείνων των σεμνών και ουσιαστικών, που επιβάλλουν οι ίδιες οι συνθέσεις.
Έτσι, όλοι οι οργανοπαίκτες μοιράζονται ίσους χρόνους και λειτουργώντας σαν ένα αδιάσπαστο σύνολο κατορθώνουν να κάνουν τη διαφορά. Να δημιουργήσουν μια μουσική μοναδική, μοναδικής ομορφιάς, που επί της ουσίας… δεν τους ανήκει. Ως επαγγελματίες, που έπαιξαν για να υλοποιήσουν το όραμα κάποιου άλλου (κάποιας άλλης), αυτό θα πρέπει να τους χαροποιεί ιδιαιτέρως. Για εμάςδεν το συζητώ.
LORENZO DE FINTI QRT: Love Unknown [Losen, 2018]
Όπως είχαμε γράψει και πριν από δυο χρόνια, όταν αναφερθήκαμε στο πρώτο άλμπουμ των Lorenzo De Finti Qrt, τοWe Live Here” (2016): «Το κουαρτέτο τού Lorenzo De Finti αποτελείται από τον ίδιο στο πιάνο, τους συμπατριώτες του Stefano Dall’Ora κοντραμπάσο και Marco Castiglioni ντραμς, και ακόμη τον Κουβανό Gendrikson Mena τρομπέτα, φλούγκελχορν».  
Στο “Love Unknown”, που είναι η δεύτερη κατάθεση τού σχήματος, η line-up δεν αλλάζει, όπως δεν αλλάζουν και άλλα τινά. Ας πούμε το γεγονός πως οι συνθέσεις στο άλμπουμ ανήκουν στη δυάδα De Finti-DallOra, δεύτερον ότι το μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ είναι ηχογραφημένο στην Ελβετία, ενώ το τρίτο και σημαντικότερο, θα λέγαμε, αφορά στις αισθητικές διαφορές, ανάμεσα στα δυο CD, που είναι σχεδόν μηδαμινές.
Και εδώ, στο “Love Unknown”, ο λυρισμός και οι αργές φόρμες είναι εκείνα που πρωταγωνιστούν, με τους τέσσερις μουσικούς να διαχειρίζονται τέλεια το χρόνο, σ’ αυτές τις ομαδικές περιπλανήσεις, βγάζοντας από τα κομμάτια τους αβίαστα αισθήματα. Βασικά, την απόλαυση τής διαδρομής τους σε περιοχές μελωδικές, που ούτε απλές είναι, ούτε αναλώνονται σε κλισέ. Οι συνθέσεις των De Finti-DallOra θέλω να πω πως είναι απαιτητικές, ίδιον ανθρώπων που... και νοιώθουν και ξέρουν. Μαρτυρούν προς αυτό τα βιογραφικά τους, που παρατίθενται στο επιμελημένο triple-folded digipak, τα οποία περιλαμβάνουν σοβαρές σπουδές σε καλά σχολεία και συνεργασίες με μεγάλα ονόματα (από την τζαζ κοινωνία και όχι μόνο).
Δεν έχει νόημα τώρα να τα αντιγράψουμε. Εμπιστευτείτε μας…
Επαφή: www.losenrecords.no

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου