Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 130

23/11/2018
ΚΑΡΑ-ΜΠΛΑΚ ΦΡΑΪΝΤΕΪ
Το βρήκα πριν λίγο στο Παγκράτι. Τζάμπα φυσικά…
H αγάπη σου είναι
μια απέραντη λίμνη
από κόκα κόλα
που μέσα της μουλιάζω
γίνομαι σαν ψωμί μες στο νερό. 
Η αγάπη σου
δεν έχει ψάρια
μα ούτε και μαργαριτάρια.
Έχει όμως τόσες δίνες, αγάπη μου
που όταν τυραννιέμαι πάνω στο κορμί σου
περνάω κάτω από νησιά
τρακάρω σ’ ένα σωρό υφάλους
πνίγομαι στα ερείπια ενός ναζιστικού αντιτορπιλικού.(…)

22/11/2018
TOP LONER FOLK
Φοβερό τραγούδι του Μίκη (για μένα το ωραιότερό του – και το έχω ξαναγράψει αυτό) σε στίχους Νίκου Γκάτσου, που πρωτοείπε η Φαραντούρη το 1965 και που σ’ αυτή την εκτέλεση πιάνει κορυφή.
Βαγγέλης Ντίκος! LP στον Γιαννίκο το 1977.
Κανείς δεν το πουλάει στο discogs και κανείς δεν το ψάχνει… Καλύτερα…

21/11/2018
Πέθανε χθες ένας μεγάλος εγγλέζος folkist, παντελώς άγνωστος στην Ελλάδα. Ο Roy Bailey. Ήταν 82 ετών.
Υπέρμαχος των σοσιαλιστικών ιδεών, ο Bailey αγωνιζόταν μέχρι το τέλος της ζωής του, όντας δίπλα στους κατατρεγμένους στο Νησί, δίνοντας συνεχώς το παρόν σε λαϊκές κινητοποιήσεις υπέρ των δικαίων της εργατικής τάξης, τόσο με τη φυσική παρουσία και με τις υπογραφές του σε ψηφίσματα, όσο και με τα τραγούδια του.
Εδώ τον ακούμε σ’ ένα εκπληκτικό άσμα, αφιερωμένο στη μεγάλη αγροτική εξέγερση του 1381 (στην Αγγλία), που επιχείρησε να βάλει τέλος στη δουλοπαροικία κ.λπ. RIP.

20/11/2018
Βγαίνεις έξω και μυρίζει καπνός από τζάκι. Κοιτάς λίγο προς το βάθος του ουρανού και τα βλέπεις όλα θαμπά.
Κάποιοι, που δεν ξέρουν τι τους γίνεται, νομίζουν πως αυτό, στην Αθήνα, μπορεί να είναι και η… χαμένη τους παιδικότητα ή κάτι το γραφικό τέλος πάντων (το να περπατάς στο Παγκράτι και να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι στο… Μέτσοβο), αλλά για μια πόλη σαν την πρωτεύουσα (ιδίως κάτω από συνθήκες μεγάλης υγρασίας) είναι περιβαλλοντικό έγκλημα.

18/11/2018
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΑΡΒΑΣ
Έχουν επανεκδοθεί δεκάδες άλμπουμ από τις καλές δεκαετίες του ελληνικού ροκ (βάζω και τη δεκαετία του '80 μέσα), έχουν βγει άλμπουμ που δεν κυκλοφόρησαν στην εποχή τους (μερικά φοβερά), τυπώθηκαν ηχογραφήσεις μέτριες ή και κακές (που έχουν ένα κάποιο νόημα, ίσως μόνο για μας τους γραφιάδες που ασχολούμαστε και με την ιστορία), αλλά ακόμη υπάρχουν επίσημα άλμπουμ, που τα τρώει για τα καλά το σκοτάδι - αφού δεν έχουν επανεκδοθεί ποτέ, ούτε σε CD, ούτε σε LP.
Ας βγάλει, επιτέλους, κάποιος αυτό το άλμπουμ. Θα πουλήσει μόνο και μόνο για το εξώφυλλό του. Και βέβαια για ένα εξαιρετικό τραγούδι και για 2-3 αρκετά καλά ή απλώς καλά...

4 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb για τον Περικλή Χαρβά...

    Maria Dille
    πολύ καλός ο Χαρβάς,άλλο ένα τραγουδι από έναν εντελώς ξεχασμένο του δίσκο(στο youtube δεν έχει σχεδόν τίποτα)-
    https://www.youtube.com/watch?v=lDjFOY2mL8w
    Περικλής Χαρβάς – Νοικάρης

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Αυτός ο δίσκος, συγκριτικά, είναι ο καλύτερός του (από τους τρεις που πρόλαβε να βγάλει). Έχει μερικά πολύ δυνατά τραγούδια μέσα (όπως "το όνομα του χωριού μου"). Δυστυχώς και στα τρία άλμπουμ του είναι πολύ φτωχές οι παραγωγές. Αδικημένος δηλαδή και απ' αυτή την άποψη.

    Maria Dille
    Συμφωνώ,έχω τους δυο(αντίλαλος και στην άσφαλτο)και άκουσα τον πρώτο στο ιντερνετ.Ο καλύτερος είναι μακράν ο τρίτος.Θα πρέπει να ήταν έντιμη φιγούρα(και πολιτικά εννοώ)ο μακαρίτης.Κρίμα που κανεις δεν τον θυμάται.

    Antigoni Panta-Charva
    Κατά τη γνώμη μου, την ταπεινή, ο καλύτερος δίσκος του πατέρα μου είναι ο Αντίλαλος. Για πάρα πολλούς λόγους και κυρίως γιατί περιγράφει συναισθήματα και αγώνες μιας γενιάς που πάλευε να ρίξει τη χούντα. Σε σχέση με την παραγωγή που αναφέρατε πιο πάνω για τον δίσκο 'Στην άσφαλτο', η παραγωγή έγινε με χρήματα του ίδιου, οπότε... Μιας και ανέφερα τον Αντίλαλο, αυτό για μένα είναι ένα δείγμα που με κάνει να κλαίω κάθε φορά που το ακούω.
    https://youtu.be/H4QrxPSNbwg
    Περικλής Χαρβάς - Μπαλάντα για τον Κώστα Μαντέ-1977…

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, είναι ο πιο προσωπικός του, και επειδή είστε κόρη του είναι λογικό να σας αγγίζει παραπάνω. Δυστυχώς οι δίσκοι του πατέρα σας έχουν μέτριες παραγωγές και δεν ευθυνόταν ο Περικλής Χαρβάς γι' αυτό, αλλά οι άνθρωποι που δεν τον πίστεψαν όσο έπρεπε και δεν επένδυσαν στα τραγούδια του, όπως θα τους άξιζε. Και ο δίσκος στην Pan-Vox έχει προβλήματα. Δεν ακούγονται καλά τα λόγια κ.λπ. Ασχέτως αν όλοι εμείς τους αγαπάμε αυτούς τους δίσκους και έτσι όπως είναι.

    Antigoni Panta-Charva
    Τα γνωρίζω καλά. Ισχύει ότι δεν επένδυσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Giwrgos Kalogirou
      Να κάνω μια ερώτηση, κάπως ίσως "εκτός" θέματος, που αφορά και το συγκεκριμένο κομμάτι αλλά και πολλά άλλα ανάλογα που κατα καιρούς ανεβάζετε.
      Συμπεριλαμβάνετε αυτόν τον ήχο στο είδος ροκ? ή στην πόπ? ή στην ποπ-ροκ? -η ερώτηση φυσικά δεν εχει καμια αξιολογικη χροια- Καταλαβαίνω το προβληματικό της ερώτησης και της ιδιας της συζήτησης για είδη, ειδικά σήμερα, αλλά εκείνες τις εποχές δεν υπήρχε κάποια διαφοροποίηση ανάμεσα στον ήχο που ακούμε παραπάνω, για παράδειγμα, και στον ήχο του Σιδηρόπουλου? Εμένα προσωπικά, που μεγάλωσα ακούγοντας και θεωρώντας ροκ Σιδηρόπουλο, Τρύπες, Μασκες κτλ, αυτός ο ήχος (του Χαρβά ας πούμε) μου ακούγεται ποπ. ΠΟιοτική ποπ, αλλά ποπ, που ακολουθεί μια άλλη "παράδοση" των ολυμπιανς στα 60'σ κτλ.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είναι μεγάλη κουβέντα και γίνεται μόνο προφορικά. Ο Χαρβάς είναι ροκ, στο συγκεκριμένο άλμπουμ.
      Από κείμενό μου, το 2015, στο lifo.gr...
      Αυτό είναι ένα από τα πιο άγνωστα άλμπουμ της λίστας, για να μην πω το πιο άγνωστο. Πρόκειται για το παρθενικό LP του πρόωρα χαμένου τραγουδοποιού Περικλή Χαρβά (1949-1993), που κυκλοφόρησε στην Pan-Vox το 1971 υπό τον τίτλο «Κάτω Από τα Παραμύθια». Ο Χαρβάς υπήρξε παιδί των μπουάτ, ξεκινώντας να τραγουδά στα μέσα του ’60, συνεργαζόμενος με τους Νότη Μαυρουδή, Νίκο Χουλιαρά, Αρλέτα, Γιώργο Ζωγράφο, Καίτη Χωματά κ.ά. Στα τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70 συνεπαρμένος από την άνοδο του rock και επηρεασμένος κατά μίαν έννοια από τον τρόπο του Διονύση Σαββόπουλου (με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στο Rodeo το 1969) φτιάχνει ένα ροκ άλμπουμ (είχαν προηγηθεί δύο δισκάκια) διασκευάζοντας Byrds («Just a season», «Chestnut mare») και Everly Brothers («Bye bye love»), ρίχνοντας ανάμεσα και πολλά δικά του τραγούδια. Απ’ αυτά τα δικά του το «Είναι μια μικρή πόλη», με τις άπιαστες κιθάρες του Αλέκου Γλύκα, είναι ένα από τα κορυφαία τραγούδια στην ιστορία του δικού μας ροκ. Να οι στίχοι, αφού το τραγούδι δεν υπάρχει στο YouTube…

      «Είναι μια μικρή πόλη, που όμοιά της δεν υπάρχει
      στον έναν κλαίει όταν πονάει, να γελάει όταν γιορτάζει
      είν’ γεμάτη παραθύρια να τη βλέπουνε τ’ αστέρια
      και ο ουρανός κι ο ήλιος που της φέρνει τα χαμπέρια.

      Τα πουλιά την τραγουδάνε μεσ’ στα δάση που είναι γύρω
      και η βροχή με παραμύθια την νερώνει σαν το μύλο
      νέοι, πατέρες και κυράδες, γέροντες την πελεκάνε
      Κυριακή στην όψη να ’χει οι κοπέλες την κεντάνε.

      Στου μεσονυχτιού του δρόμου τα σκυλιά κάτι ζητάνε
      τους μυρίζουν από ώρα και μουγκρίζουν και βογκάνε
      και αρχίζει το ξενύχτι μ’ ένα πλάκωμα στα στήθια
      με όνειρα γεμάτα δράκους κι ας σφυρίζεις μιαν αλήθεια».

      Το ότι… 44 χρόνια μετά το «Κάτω Από τα Παραμύθια» του Περικλή Χαρβά δεν έχει επανεκδοθεί ποτέ σε CD ή LP είναι ένα θέμα…

      Lampros Triantafillou
      Ένα φοβερό τραγούδι, μουσικά και στιχουργικά. Ο Αλέκος Γλύκας ήταν ο καλύτερος Έλληνας κιθαρίστας της εποχής του (προσωπική άποψη), από τους Stormies έδειξε νωρίς την αξία του.

      Διαγραφή
    2. Antigoni Panta-Charva
      Γενικά, επειδή διακρίνω ένα άχτι, θέλω να πω να μην εκνευρίζεστε με την οικογένεια του Περικλή, γιατί αν δοκιμάζατε κι εσείς να μπλέξετε με εταιρεία που ψάχνει να βρει μήτρες, συμβόλαια κτλ., θα βλέπατε ότι δεν είναι κάτι εύκολο. Τους ψάχνουμε και τους ξαναψάχνουμε. Επίσης για να επανεκδοθεί ένας δίσκος χρειάζονται κάποια χρήματα και μέχρι να λυθεί το θέμα με τη δισκογραφική δεν μπορεί να το αναλάβει κάποιος, ακόμη και αν τα έχει. Που εγώ προς το παρόν δεν τα έχω. Αν κάποιος θέλει να χρηματοδοτήσει όταν βγει άκρη, ευχαρίστως να το συζητήσουμε. Αν κάποιος θέλει να επανεκδοθεί αυτός ο δίσκος περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, είμαι εγώ. Δεν έχω καν την πρωτότυπη κόπια.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Έχουν επανεκδοθεί δεκάδες δίσκοι και απ' αυτή την εταιρεία. Πρόσφατα βγήκαν τα άλμπουμ του Ηλία Ασβεστόπουλου (Pan-Vox), Γιώργου Ρωμανού (Zodiac) κ.λπ. που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη. Αν έχουν χαθεί τα μάστερ, μπορεί να γίνει νέο μάστερ από μια καθαρή κόπια βινυλίου (που είναι εύκολο να βρεθεί).
      Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εταιρείες και μπορεί να ενδιαφέρονται, και δύο και τρεις και περισσότεροι, είναι γνωστοί στους παροικούντες, ψάξτε τους, για να μην τους πω εγώ (και φανεί ότι... δουλεύω για κάποιον).

      Antigoni Panta-Charva
      Έχω ήδη ζητήσει μια καλή κόπια από δύο ανθρώπους που ξέρω ότι έχουν τον δίσκο και περιμένω ήδη έναν χρόνο.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Αν είναι ζήτημα κόπιας για να προχωρήσει η επανέκδοση το θέμα μπορεί να λυθεί νομίζω.

      Michalis Matthaiou
      Aυτός που εχει τα δικαιώματα όμως,ο γνωστός,τα δίνει σε εναν άλλο,συγκεκριμενον ο οποίος μάλλον βγάζει μόνο ό,τι νομίζει ότι θα πουλήσει καλά και μόνο κι εμεις οι άλλες εταιρείες που εχουμε ενδιαφερον,είμαστε μονίμως στην απεξω.

      Antigoni Panta-Charva
      Αρχικώς είναι θέμα καλής κόπιας και σε δεύτερο χρόνο η χρηματοδότηση. Αν βεβαίως η εταιρεία υπογράψει επισήμως ότι μας επιτρέπει να κάνουμε μόνοι μας την επανέκδοση.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Πόσες κόποιες έκοψαν από Ασβεστόπουλο και Ρωμανό; Όσο πούλησαν αυτοί θα πουλήσει και ο Χαρβάς...

      Michalis Matthaiou
      Τότε μπορεί να το

      Dimitris Patokos
      Έχεις απόλυτο δίκιο... γι’αυτον και για την Καινούργια μέρα του Φωτιαδη ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τέτοια λήθη...

      Antigoni Panta-Charva
      Γι' αυτό που ονομάζετε λήθη, απάντησα πιο πάνω.

      Zois Chalkiopoulos
      Υπεροχος δισκος. Στο συνολο θα λεγα. Βεβαια καθοτι ηταν λιγο απο την εταιρια ''πειραγμενος'' εχει και τις χαζομαρουλες του μεσα (διασκευες κλπ). Ακουγοντας τον στο πικαπ τον ευχαριστιεσαι ολοκληρο ομως. 4 τα πολυ καλα κομματια κατ εμε. Φανταστικο και το εξωφυλλο.

      Vasily Vadritsov
      Αυτο ΦΩΝΤΑ το θυμαμαι απο πιτσιρικι, και δεν τόβρησκα !

      Nikos Sarros
      "είναι μια μικρή πόλη".... Έπος!

      Διαγραφή
  2. Σχόλια από το fb για τον Βαγγέλη Ντίκο...

    Mimis G Vas
    Ο Βαγγέλης Ντίκος στην προ-μπουάτ εποχή ήταν ο επικεφαλής του συγκροτήματος "Οι Ολύμπιοι" 1965-1966, από τους οποίους έφυγαν μέλη για να ενισχύσουν τις τάξεις των Hooks!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Αυτά είναι!

    Michalis Matthaiou
    Πουλιούνται δυο τρία απο την επανεκδοση του '86 φθηνά σχετικά.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Και το CD με 3+30 ευρώ μια χαρά είναι. Είναι πολύ καλό άλμπουμ γενικά.

    Miltiadis Kordas
    Γραφεις ιστορία φίλε, απλως στις εποχές που ζούμε, λιγοι τη βιώνουμε

    Ntinos Sarandopulos
    ναί ρέ!!!!

    Haris Mantellos
    Τρικαλινός ο κ. Ντίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή