Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

το βινύλιο δεν είναι μόδα, αλλά μπορεί να γίνει το CD ίσως (στο μέλλον)

Από πού και έως πού γίνεται, ξανά, μόδα το βινύλιο ρε μάγκες; Γιατί αυτό το «μόδα» εγώ το ακούω συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια – και έχω αποδείξεις επ’ αυτού. Μόδα και το ’98, μόδα και το 2005, μόδα και το ’10 και το ’15 και το ’18;
Παπάρια μόδα. Τα καινούρια βινύλια στην Ελλάδα τυπώνονται σε 300 αντίτυπα (κατά μέσο όρο) και απευθύνονται σε τριακόσιους, το πολύ, ανθρώπους… γνωστοί όλοι με ονόματα και με διευθύνσεις.
Εκτός αν θεωρούμε «μόδα» τον κάθε… αβάπτιστο, που θα πάει σ’ ένα παζάρι για ν’ αγοράσει Scorpions, Σιδηρόπουλο και Nick Cave, πληρώνοντας κανα εικοσάρι και νομίζοντας έτσι πως κάτι κάνει – καθώς θα τον δουν και οι υπόλοιποι αβάπτιστοι, αναφωνώντας όλοι μαζί… είμαστε βινυλιάδες! Αν είναι έτσι… τότε ok.
Μάγκες, χέστε τα τα βινύλια. Όσοι μεγαλώσαμε μ’ αυτά, και δεν έχουμε ακόμη εγκαταλείψει το σπορ, είμαστε αρκετοί και δε χρειαζόμαστε άλλους... απίθανους στο κόλπο. Γιατί περί «κόλπου» πρόκειται.
Κάνετε, λοιπόν, κάτι και για το CD. Παζάρι-CD εννοώ, γιατί έχει πέσει τελείως στην αφάνεια στην Ελλάδα (το compact disc εννοώ) και είναι πολύ κρίμα.
Χρειάζεται ένα σωστό σπρώξιμο, θέλω να πω, χωρίς τις μπούρδες-εκδόσεις των εφημερίδων και των κωλοπεριοδικών (εξαιρούνται τα CD του Jazz & Τζαζ, του ZOO, κάποια του Διφώνου και μετρημένα στα δάκτυλα απ’ όλα τ’ άλλα) και με στόχευση στο καλό και δυνατό υλικό. Και με… πορτιέρη στην είσοδο, εννοείται, ο οποίος θα ελέγχει τους πωλητές, ξεσκαρτάροντας τη σαβούρα. (Το ίδιο, φυσικά, θα πρέπει να γίνεται και στα βινυλιοπάζαρα).
Να πουληθούν CD των Mode Plagal, των Άβατον, των Zoolixo Λίγο, των Iasis, των καλών ελληνικών εταιρειών της εποχής (Ano Kato, Ankh, Libra, Cast-a-Blast κ.ο.κ). Δυσεύρετα πράγματα και καλά, που δεν εντοπίζονται εύκολα πια, και που ο νεότερος κόσμος τα αγνοεί, γιατί είναι… χαζός (καθώς τρώει τη δήθεν «μόδα» του βινυλίου) και δεν καταλαβαίνει.
Σκεφτείτε μόνον πως σ’ εκείνο τον οδηγό, που είχα φτιάξει για το Jazz & Τζαζ, τον… περί την Ελληνική Τζαζ Δισκογραφία, από τα 800+ άλμπουμ που ανθολογούνται εκεί, περισσότερα από 600(!) είναι τυπωμένα μόνο σε CD. Αναλογιστείτε, δηλαδή, τι σπουδαίο υλικό υπάρχει στη συγκεκριμένη φόρμα (και μόνο σ’ αυτό το ελληνικό jazz plus… είδος), που τούτη τη στιγμή το τρώει η μαρμάγκα. Δεν ασχολείται κανείς μ’ αυτό.
Και φυσικά, δίπλα σ’ αυτά τα ελληνικά, υπάρχουν τα άπειρα ξένα CD, οι reissues των σπάνιων jazz, blues, country, pop, rock ψυχεδελικών γκρουπ, progressive, soul, funk, folk, punk, new-wave, electro, avant, experimental κ.λπ. (που δεν επανεκδόθηκαν σε βινύλιο ή, αν επανεκδόθηκαν, είναι ήδη πανάκριβες οι επανεκδόσεις τους) και φυσικά όλες οι ανάλογες παραγωγές από το ’90 και μετά που κόπηκαν μόνο σ’ αυτή τη φόρμα.
Ακούστε τι σας λέω, γιατί σε λίγα χρόνια το CD θα ανέβει… και στην εκτίμηση του κόσμου και στην τιμή, κοντράροντας ακόμη και το ακριβό LP (ή το single). Το κάνει ήδη σε κάποιες περιπτώσεις και έχω κάμποσα τέτοια παραδείγματα, από το discogs, για να προβάλλω. Να δύο…

8 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb...

    Thodoris Rammos
    Γνωρίζετε κάποιο δισκάδικο που να πουλάει CD με φρέσκια μουσική και δεν το ξέρω? Το ίδιο το μέσο εκδικήθηκε τον εαυτό του και εξαφανίζεται. Για πολλά χρόνια μας ζάλιζαν για την υπεροχή του CD έναντι του βινυλίου, με σκοπό να αντικαταστήσουν την τότε υπάρχουσα δισκογραφία σε όλα τα είδη μουσικής, γιατί νέα μουσική βγαίνει μεν αλλά.... Και οι ίδιες οι εταιρίες το εγκαταλέιπουν πλέον γιατί δεν πουλάει. Αντιγράφεται. Οι μουσικοί πουλάνε την δουλειά τους ιντερνετικά, και αν θέλουν να την πουλήσουν γραμμένη σε κάποιο "μέσο" και όχι άυλα θα την βγάζουν σε βινύλιο. Το ίδιο και οι εταιρίες. Είναι μονόδρομος πλέον.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Θα σου πω. Εγώ δεν είμαι καλλιτέχνης και δεν ξέρω οι καλλιτέχνες τι έχουν στο κεφάλι τους και πώς σκέφτονται. Και δε με απασχολεί και ιδιαίτερο το μέλλον. Αν θα υπάρχει CD, LP ή τίποτα από τα δύο ή κάτι άλλο ή μόνο streaming. Εγώ μιλάω για τα CD που είναι ήδη κομμένα, και απαξιωμένα (κακώς) στις συνειδήσεις πολλών. Και φυσικά υπάρχουν δισκάδικα στην Αθήνα, που πουλάνε καταπληκτικά CD σε αστείες τιμές - αν κι εγώ δε θα δώσω τη διεύθυνση κανενός (για ευνόητους λόγους).

    Valadis Terzopoulos
    Εδώ επέτρεψε μου να σου πω οτι εισαι λαθος. Κοιτα Ecm κοιτα Tzadik και τόσες άλλες εταιρίες που βγάζουν θησαυρούς σε cd's ακομα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Τα τζαζ και ροκ άλμπουμ από το εξωτερικό (και πολλά του εσωτερικού) για τα οποία γράφω στο δισκορυχείον κάθε μέρα είναι όλα σε CD (κάποια είναι και σε CD και σε LP).

    Dimitris Mpakirtzis
    Υπάρχουν lps και lps , cds και cds... στο διαδίκτυο υπάρχουν κριτικές αρνητικές για μια περίοδο cd που οι εγγραφές γίνονταν πουσαρισμένες για να ακούγοντια καλά στο ραδιόφωνο...υπάρχουν βινύλια από ψηφιακά αρχεία κτυπημένα , που είναι για πέταμα και υπάρχουν lp από music matters - Analogue Productions κλπ, που είναι κτυπημένα από τις original αναλογικές ταινίες μετά από εκ νέου αναλογική επεξεργασία και γνώστες λένε ότι τα νέα βινύλια ξεπερνούν και τα αρχικά... δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση αυτά τα βινύλια να πωλούνται 15 ευρώ ή 20 π.χ. ... https://www.musicmattersjazz.com/Articles.asp?ID=251
    Online Store | Music Matters Jazz | Blue Note Re-Releases
    πάντως δεν έχει νόημα να αγοράζεις βινύλιο που προέρχεται από ψηφιακό αρχείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Antonis Livieratos
      Το 99,9% των remasters που κυκλοφορούν σε βινύλιο σήμερα έχουν γίνει ψηφιακά. Όπως και το 99,9% των σύγχρονων ηχογραφήσεων. Κι αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό. Ούτε κριτήριο ποιότητας. Υπάρχει καλό και κακό αναλογικό mastering, καλή και κακή αναλογική ηχογράφηση και καλή και κακή ψηφιακή ηχογράφηση. Και κυρίως καλή και κακή μουσική. Κι η πρόσβαση στην καλή μουσική σε αξιοπρεπή ποιότητα είναι αυτό που έχει σημασία γιά τον μουσικόφιλο. Τα υπόλοιπα είναι απλώς φετίχ. Ευτυχώς, πάντως, οι μουσικόφιλοι είναι περισσότεροι απ' τους φετιχιστές. :)

      Dimitris Mpakirtzis
      μάλλον purists είναι πιο κατάλληλη λέξη ... καταλαβαίνω τι θες να πεις ... άμα όμως παρακάμψεις το εξώφυλλο, τη μεγαλύτερη επιφάνεια με πληροφορία , αν το αρχικό είναι ψηφιακό [ πράγματι υπάρχουν και άθλιες αρχικές ηχογραφήσεις , από άσχετους μηχανικούς, σε αναλογικό], ακόμη και να είναι καλό, αν το κτυπήσεις σε βινύλιο αποκτάς ένα ψηφιακό αρχείο που απλά φθείρεται με το χρόνο... γιατί να μην το έχεις σε cd? Αφού δεν ακούς κάτι καλύτερο... τα reissues που ανέφερα παραπάνω είναι για φιλόμουσους ... είναι ακριβές και ειδικές εκδόσεις...και κάνουν την μεγάλη διαφορά ...

      Antonis Livieratos
      Συμφωνώ απόλυτα!
      Το τραγικό είναι πως υπάρχουν αρκετοί νεόκοποι "βνυλιάκηδες" που δεν διαθέτουν πικαπ. Αγοράζουν βινύλια διότι θεωρούν πως έχουν (και θα συνεχίσουν να έχουν) αξία κι ακούνε τους δίσκους που αγόρασαν σε ποιότητα- ξεφτίλα απ' το youtube ή από mp3 που κατέβασαν (ενδεχομένως και νόμιμα δεν είναι, όμως, αυτό το θέμα μου).

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ναι, υπάρχουν και κάτι τέτοιοι χιπστερωτοί.

      Dimitris Mpakirtzis
      όλοι αυτοί θα χάσουν λεφτά σίγουρα και δεν θα απολαύσουν, το χειρότερο ...το βινύλιο δεν αποτελεί επένδυση... το βινύλιο το πληρώνεις ακριβά γα να το λιώσεις σε ένα αξιοπρεπές [όχι πανάκριβο] σύστημα, η σωστή χρήση του βινυλίου γίνεται από "Επικούρειους" ... η ζωή είναι μικρή...

      Thomas Triantafyllou
      Ειναι πραγματικα αστειο ,ενω ολες οι παραγωγες ,απο το 90 και δωθε μεχρι το 14, εχουν βγει σε σιντι και ενω οι πωλησεις των βινυλιων ειναι της πλακας σε σχεση με τις πραγματικα καλες εποχες,τοτε που εβγαινες μερα γιορτης και η μιση αγορα ειχε σακουλες με δισκους για δωρα, να δημιουργειται ολη αυτη η γραφικη σπεκουλα,με μπαντες ταχα μου να αγνοουν το σιντι και να βγαζουν....κασετες! Τα δε lp 30 στο κεφαλι εναντι δεκαευρου των cd!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεκάευρο; Και πολλά λες. Με πέντε και με εφτά ευρώ βρίσκεις αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, γαμάτες CD-εκδόσεις, από εταιρείες που έχουν κλείσει, με ηχογραφήσεις αριστουργήματα.

      Spyros Diastimikos
      Παίδες, μην τσιμπάτε ότι το CD πεθαίνει και προπαντώς ΜΗΝ το πουλάτε μισό ευρώ στους πονηρούς... Πιθανόν να ξαναγυρίσει ο τροχός και να βαράτε το κεφάλι σας. Αφήστε που το ψηφιακό είναι αέρας -δεν έχεις τίποτα στην ουσία. Βινυλιάκας είμαι, αλλά στο CD δείχνω σέβας και όχι απαξίωση...

      Antonis Livieratos
      Κι επίσης, ένα θέμα το οποίο πρέπει να θιγεί οπωσδήποτε, είναι το κόστος παραγωγής: Η κάθε κόπια σε βινύλιο κοστίζει τουλάχιστον 4 φορές περισσότερο από μιά κόπια σε CD. Δεδομένου πως (στις ελληνικές, τουλάχιστον, παραγωγές) η "ψαλλίδα" διαφοράς του κόστους "κλείνει" στην τιμή που τα βρίσκει, τελικά, στα δισκοπωλεία ο αγοραστής, τα πιθανά έσοδα των μουσικών και των ανεξάρτητων labels συμπιέζονται (στην περίπτωση έκδοσης σε βινύλιο) σε απαράδεκτα επίπεδα. Τελικά οι μόνοι που ωφελούνται απ' τη "μόδα" του βινυλίου είναι τα εργοστάσια χάραξης.

      Spyros Diastimikos
      ...και οι brockers μεταξύ label και εργοστασίου. Το CD είναι πιο DIY φάση πλέον.

      Διαγραφή
    2. Valadis Terzopoulos
      Ε ναι! Το λέω χρόνια αυτό. Το ίδιο έλεγα και για τις κασέτες και γέλαγαν... Το ίδιο έκαναν και στα 90's προμοτάροντα τα cd's και αγόραζαν μπιρ παρα ολόκληρες δισκοθήκες. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν τα τελευταία χρόνια με τους δίσκους και αγοράζουν 3000-4000 με cd's με 200 και 300 ευρώ. Λούπα είναι αυτό...

      Yannis Pantazis
      Το ότι η ζωή κάνει κύκλους, είναι γνωστό. Το βινύλιο "επέστρεψε" Παγκοσμίως όχι γιατί θέλει ο κόσμος να ακούει μουσική από βινύλια (το θέλει κι αυτό βέβαια :) ) αλλά κυρίως επειδή το μέσο, έχει αποκτήσει συλλεκτική αξία. Η έρευνα του BBC απεφάνθη πως το 50% αυτών που αγοράζει δίσκους σήμερα, δεν τους βγάζει από τη ζελατίνα, δεν τους αναπαράγει καν. Αυτό σημαίνει κάτι. Το CD θα επιστρέψει. Ίσως αργότερα. Ίσως πρώτα "επιστρέψουν" οι συλλεκτικές εκδόσεις και μετά τα υπόλοιπα. Μπορεί να αργήσει, αλλά θα επιστρέψει.

      George Giannopoulos
      Ο σημερινός άφραγκος μουσικός που δεν έχει ούτε να γράψει δυο νότες σε στούντιο δεν είναι μονόδρομος αν καταφέρει να γράψει έστω την δουλειά του επαγγελματικά σε στούντιο να κόψει cd αφού ειναι πιο φθηνό; Δηλ δεν θα πουλήσει αυτά τα 200 κομμάτια γιατί δεν είναι βινύλιο;

      Zak Famellos
      Σε 10-20 χρόνια θα χει γίνει το απόλυτο hype..

      Διαγραφή
    3. https://www.discogs.com/%CE%98%CE%AD%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%91%CE%B4%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%A0%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5-%CE%8C%CF%83%CE%BF%CE%B9-%CE%91%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BC%CE%B5/release/3406440

      Διαγραφή
  2. Το cd είναι αξιόλογο μέσο με ποιότητα και ρεπερτόριο αξιόλογο να έχει γραφτεί σε αυτό. Δυστυχώς υπήρξε θύμα της πρακτικότητας του. Διατέθηκε στην Ελλάδα όλο το σημαντικό δυναμικό της ελληνικής μουσικής μέσω των κυριακάτικων εφημερίδων κατά δεκάδες χιλιάδες ανά τίτλο και απαξιωθηκαν. Επίσης χάθηκε η κουλτούρα που είχαν οι παλαιότερες γενιές και η σύνδεση που είχε η ζωή του καθενός με την μουσική. Έχω πάει τα παιδιά μου σε πάρτυ και η μουσική προέρχονταν από το u tube. Επίσης σταμάτησε ο κόσμος να ασχολείται με τα στερεοφωνικά με αποτέλεσμα να μην βρίσκεις να αγοράσεις καινούρια μηχανήματα cd με αποτελεσμα η αναπαραγωγη να γινεται πλεον απο DVD ή blue ray. Δεν πιστεύω λοιπον πως θα επιστρεψει το cd οπως χεν επεστρεψε και το lp. Θα αχολουνται μαζι τους οι πραγματικοι μουσικοφιλοι, ενω παλια ασχολουνταν ολοι.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.discogs.com/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B9%CE%B1-%CE%88%CE%BD%CE%B1%CE%94%CF%8D%CE%BF%CE%A4%CF%81%CE%AF%CE%B1/release/5599761
    https://www.discogs.com/%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%A1%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AE%CF%82-%CE%91%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE/release/6299740
    https://www.discogs.com/%CE%A0%CF%89%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%AE-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1/release/3193477
    https://www.discogs.com/%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%9B%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CE%B5-%CE%A4%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%82/release/5821313
    https://www.discogs.com/%CE%A3%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%91%CF%81%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%9C%CE%B7-%CE%9C%CE%BF%CF%85-%CE%9C%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CF%82-%CE%93%CE%B9%CE%B1-%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9%CE%B1/release/3403351
    https://www.discogs.com/%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%A1%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AE%CF%82-%CE%9D%CE%B1-%CE%95%CE%AF%CF%83%CE%B1%CE%B9-%CE%95%CE%BA%CE%B5%CE%AF/release/3404906
    https://www.discogs.com/%CE%A0%CF%89%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%A3%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B8%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CE%A4%CE%B7-Bamboo/release/5908616
    https://www.discogs.com/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B9%CE%B1-%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B9%CE%B1/release/5599450
    https://www.discogs.com/%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%A1%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AE%CF%82-%CE%9C%CF%89%CF%81%CF%8C-%CE%9C%CE%BF%CF%85-%CE%A6%CE%AC%CE%BB%CF%84%CF%83%CE%BF/release/8242548

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε παιδιά καλησπέρα.
      Είμαι χρήστης στο discogs εδώ και 15 χρόνια και αυτό δεν το περίμενα με τίποτα !!! CD "ΑΛΕΞΙΑ" κλπ με 100 - 200 ++ ευρώ.... Ασύλληπτο
      Εχω την εντύπωση ότι στα σχολεία μας πρέπει να ενταχθεί επειγόντος υποχρεωτικό "μάθημα μουσικολογίας" από μουσικόφιλους καθηγητές ανωτάτης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ...

      Διαγραφή