Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ για την εξαφανισμένη queer ταινία του «Όπερα» από το 1976

Είναι λυπηρό να χάνονται ελληνικές ταινίες. Να μην υπάρχουν διαθέσιμες κόπιες. Ταινίες όχι από τις δεκαετίες του ’20 ή του ’30 (ούτε αυτό είναι θεμιτό φυσικά), αλλά ταινίες πιο πρόσφατες, από το ’60 και το ’70 ή και πιο μετά. Μέσα στα χρόνια έχει καταγραφεί τεράστια ανοργανωσιά, προχειρότητα και αδιαφορία από τους φορείς (κρατικούς ή μη), που ήταν και είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον (υποτίθεται) της αρχειοθέτησης, φύλαξης και διατήρησης σε καλή κατάσταση ταινιών (σε φιλμ ή βίντεο).
Είναι γνωστό, φερ’ ειπείν, το τι έχει χαθεί ή μάλλον καταστραφεί από την ίδια την ΕΡΤ (και την αλήστου μνήμης ΥΕΝΕΔ). Ιστορικά σίριαλ, όπως και άλλες εκπομπές (ενημερωτικές, ντοκιμαντέρ κ.λπ.) από τα πρώτα χρόνια της κρατικής τηλεόρασης δεν υπάρχουν πουθενά. Σβήστηκαν τα tapes, για να γραφούν πάνω σ’ αυτά ποδόσφαιρα ή ό,τι άλλο. Που κι εκείνα ξανασβήστηκαν για να γραφούν άλλα ποδόσφαιρα κ.ο.κ. Είναι έγκλημα ή όχι το ότι δεν υπάρχει πουθενά η τηλεοπτική εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού με τον Τζων Λένον και τη Γιόκο Όνο, από το 1969;
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Μουσείο Κινηματογράφου, που δεν είναι κρατικός φορέας, αλλά ίδρυμα, που υπόκειται στη σχετική νομοθεσία και που επιδοτείται από το κράτος, από ΕΣΠΑ κ.λπ. προσπαθεί να μαζέψει όλο αυτό το «υλικό», τις ταινίες εννοούμε (όπως και προγράμματα, αφίσες, περιοδικά κ.λπ.), αλλά υπάρχουν κενά, πολλά κενά…
Αν μπει κάποιος στο σάιτ της Ταινιοθήκης θα δει πως υπάρχει μια βάση 3062 ταινιών που φυσικά δεν είναι πλήρης (υπάρχουν ελλείψεις και στις μικρού μήκους και στις μεγάλου). Αλλά αυτό δεν είναι το βασικό πρόβλημα, γιατί το βασικό μάς το εξηγεί το… αστεράκι στο κάτω μέρος της σελίδας. Διαβάζουμε: «Ο κατάλογος της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής που παρουσιάζεται εδώ, δεν σημαίνει ότι έχει διασωθεί στο σύνολό του, ούτε ότι οι εν λόγω ταινίες βρίσκονται κατατεθειμένες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος».
Κοντολογίς; Δεν γνωρίζουμε τι έχει και τι δεν έχει η ταινιοθήκη!
Φυσικά, δεν έχει και την Όπερα του Ανδρέα Βελισσαρόπουλου, η οποία στην τελευταία περιήγηση που έκανα χθες, πριν παραδώσω το κείμενο, δεν είναι καν καταγραμμένη. Δεν είναι ανάμεσα, ούτε ως τίτλος εννοώ, στις 3062 ταινίες.

Η συνέχεια εδώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου