Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

VAVOURA BAND τώρα το λένε… ethnic

Το «Τώρα το Λένε… Ethnic» [Labyrinth of Thoughts / Ikaros Records, 2018] των Vavoura Band είναι η επανέκδοση σε βινύλιο ενός CD των Γιάννη Δρόλαπα και Johnny Vavouras, που είχε τυπωθεί από την Ikaros Music το 2004, κλεισμένο, τότε, σε μεταλλική θήκη τύπου καρούλι (μικρογραφία εκείνων που προστατεύουν τα φιλμ). Ο υπότιτλός του, δε, ήταν ο εξής: “Soundtracks for Films by Vavoura Band”. Λέμε λοιπόν για δέκα εννέα tracks, που τώρα έχουν χωρέσει στις δύο πλευρές ενός βινυλίου (οκτώ στην πρώτη και έντεκα στη δεύτερη) και τα οποία πιάνουν τους δύο μουσικούς (Δρόλαπας, Βαβούρας), μαζί με τους συνεργάτες τους, σε διάφορες ιστορικές φάσεις του γκρουπ (ή του σχεδόν γκρουπ). Για να τα δούμε, όμως, κάπως πιο αναλυτικά τα πράγματα…
Τα πρώτα πέντε tracks προέρχονται από το σάουντρακ της ταινίας μικρού μήκους Σαντορίνη (1980) του Δημήτρη Αρβανίτη. Αν κρίνω από την πληροφορία που υπάρχει στη γνωστή βάση IMDb, πως η διάρκεια της ταινίας ήταν 16 λεπτά, τότε καθ’ όλο το χρόνο της ακουγόταν η μουσική των Vavoura Band (Johnny Vavouras μπάσο, φωνητικά, πιάνο-πλήκτρα, ντραμς, κρουστά, Γιάννης Δρόλαπας ηλεκτρικές & ακουστικές κιθάρες, μπάσο, κρουστά, Θάνος Παπαποστόλου ντραμς, κρουστά). Η μουσική είναι ροκ φυσικά, αλλά και συχνότατα… ελληνικό ροκ – εννοώντας πως οι πολλές και καλοβαλμένες αναφορές από την ελληνική μουσική παράδοση (και βασικά την ηπειρώτικη και δευτερευόντως τη λαϊκή) είναι και πολλές και ωραία απλωμένες, με τον Δρόλαπα να προσφέρει θαυμάσια δίχορδα παιξίματα (άκου π.χ. τις διπλοπενιές στο «Κατμαντού»). Μου αρέσουν, επίσης, τα πλήκτρα στο ταξίδι, που «γεμίζουν» την εγγραφή και το progressive κλίμα με τα εφφέ στο «Ρέκβιεμ».
Τα επόμενα τέσσερα tracks (τα τρία τελευταία της πρώτης πλευράς και το πρώτο της δεύτερης) προέρχονται από το soundtrack της ταινίας Υπόθεση Παγκρατίδη (Αθώος ή Ένοχος;) (1989) επίσης του Δημήτρη Αρβανίτη, το οποίο υπέγραφαν από κοινού οι Τζώνυ Άλεξ και Γιάννης Δρόλαπας. Ακούγονται οι Johnny Vavouras (ο Τζώνυ Άλεξ δηλαδή) σε μπάσο, 12χορδη, τρίχορδο μπουζούκι, πιάνο-πλήκτρα, ντραμς, Γιάννης Δρόλαπας ηλεκτρική & 12χορδη κιθάρα, φλογέρα, πλήκτρα και Τάκης Κουβατσέας κρουστά. Εδώ το κλίμα παραμένει rock (φυσικά), έχοντας πάντα να επιδείξει και τα σχετικά παραδοσιακά-λαϊκά στοιχεία, ιδίως στον «Εσπερινό» (στον οποίον ο Δρόλαπας «ζωγραφίζει» με την ηλεκτρική κιθάρα του, πάνω σε μια κάπως ελεύθερη ρυθμική βάση, που φτιάχνουν τα κρουστά του Κουβατσέα).
Τα επόμενα εννέα θέματα προέρχονται από τις σειρές ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αρβανίτη Φθινόπωρο στη Θράκη (1996) (ως Θράκη αναφέρεται στο ένθετο) και Αρμενίζοντας τη Βόρεια Ελλάδα (1997) (ως Παράπλους αναφέρεται στο ένθετο), που είχαν προβληθεί από την ΕΡΤ3. Στα συγκεκριμένα θέματα ακούγονται οι Johnny Vavouras μπάσο, φωνητικά, 12χορδη κιθάρα, τζουράς, πιάνο, φλάουτο, κρουστά και Γιάννης Δρόλαπας ηλεκτρική & 12χορδη κιθάρα, τζουράς, μπαγλαμάς, τσουμπούς, μπάσο, φλογέρα. Εδώ η ατμόσφαιρα είναι πιο πολύ ethnic ή και ethnic-rock, με ορισμένα ελαφρά περιβαλλοντικά στοιχεία σκορπισμένα εδώ κι εκεί στα διάφορα θέματα και με κάποιους από τους τίτλους να λειτουργούν και προγραμματικώς («Δώριος», «Καρσιλαμάς», «Τσάμικο»). Το «Λυκαυγές» και η «Προσευχή» είναι από τα αρτιότερα θέματα αυτού του «κεφαλαίου» (με ωραία χρήση φωνητικών και ηλεκτρικής κιθάρας – με πάντα πρωτότυπο τον Δρόλαπα στα σχετικά ηχοχρώματα).
Το άλμπουμ θα ολοκληρωθεί με το track «Ο δρόμος του φεγγαριού», που προέρχεται από το soundtrack της ταινίας της Ισαβέλλας Μαυράκη Μην Περνάς Ανάβει Κόκκινο (2003-04). Εδώ ακούμε τους Johnny Vavouras σε μπάσο, 12χορδη κιθάρα, Γιάννη Δρόλαπα σε ηλεκτρική κιθάρα, πλήκτρα και Γιάννη Χριστόπουλο ντραμς. Το κομμάτι είναι πολύ καλό, σε ένα mid-tempo progressive rock, με την κιθάρα να παίζει μια ωραία μινόρε μελωδία.
Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, το «Τώρα το Λένε… Ethnic» είναι μια χρησιμότατη και απολαυστικότατη, οπωσδήποτε, βινυλιακή επανέκδοση ενός άλμπουμ, που είναι… Vavoura Band σε μεγάλο τμήμα του (εννοώ τους Vavoura Band, που ξέρουμε όλοι μας από τα late seventies-early eighties) και που καταγράφει, όπως κυλάει, και κάποιες ακόμη διαστάσεις των δύο βασικών μουσικών (Βαβούρας, Δρόλαπας) αυτού του ιστορικού γκρουπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου