Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

AYN INSERTO JAZZ ORCHESTRA (η Ayn Inserto είναι από την Σιγκαπούρη)

Πριν τριάμισι χρόνια περίπου είχαμε γράψει, εδώ στο blog, για το άλμπουμ τής Colours Jazz Orchestra “Home Away from Home” – ένα άλμπουμ στο οποίον η ορχήστρα ερμήνευε συνθέσεις τής Ayn Inserto. Η συνθέτρια, ενορχηστρώτρια και διευθύντρια ορχήστρας από τη Σιγκαπούρη, που κάνει καριέρα, βεβαίως, στην Αμερική, έχει τώρα καινούριο, προσωπικό αυτή τη φορά, CD – το πρώτο, όπως διαβάζω, εδώ και μια δεκαετία. Ηχογραφημένο σε δύο ξεχωριστές ημερομηνίες (ένα track είναι γραμμένο την 1/7/2015 και τα υπόλοιπα έξι την 3/1/2017) στο Berklee της Βοστώνης, το Down a Rabbit Hole [Summit, 2018] είναι ένα άλμπουμ για μεγάλη ορχήστρα, που διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας (δισκογραφικής) πρότασης. Για να τα δούμε, όμως, κάπως πιο αναλυτικά.
Κατ’ αρχάς η Ayn Inserto Jazz Orchestra είναι μια αληθινή big band, με περισσότερα από είκοσι μέλη και με τρεις guests (ανάμεσα), τον τρομπονίστα John Fedchock, τον τενορίστα George Garzone και τον τρομπετίστα Sean Jones, που παρέχουν όχι μόνο τα δικά τους ξεχωριστά vibes στην εγγραφή, αλλά και ιδιαίτερα credits στο αφήγημα. 
Για παράδειγμα, στο 9λεπτο εισαγωγικό “Three and me” ακούμε και τους τρεις σε σόλι, τα οποία είναι ενταγμένα μέσα σε μιαν αυστηρή δομή, καλύπτοντας έτσι και την ανάγκη της συνθέτριας να τιμηθούν αυτές οι τρεις διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά και τη γενικότερη πορεία της σύνθεσης, που βγάζει σε όλο το μήκος της μιαν… ευαισθησία.
Υπάρχουν βεβαίως και άλλα tracks, εδώ, που κάνουν τη διαφορά, όπως τα “Part I: Ze teach” και “Part II: And me”, μια σουίτα δύο μερών, με το τρομπόνι τού Randy Pingrey σε πρώτο ρόλο (στο πρώτο μέρος) να φέρνει στη μνήμη ανάλογα εγχειρήματα του παρελθόντος (Bob Brookmeyer π.χ.) και με το δεύτερο μέρος να κυλάει πιο έντονα – κάτι που οφείλεται και στα σόλι των πνευστών (Allan Chase σοπράνο, Rick Stone άλτο), αλλά και σε ολάκερο το ρυθμικό τμήμα (κιθάρα, πιάνο, μπάσο, ντραμς) που είναι πάντα εκεί, έτοιμο για να «στρώσει» το παιγνίδι.
Το “Down a Rabbit Hole” είναι ένα δουλεμένο, σε κάθε περίπτωση, άλμπουμ, με την Ayn Inserto να αριστεύει προς πάσα κατεύθυνση.
Επαφή: www.ayninserto.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου