Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

2 BY BUKOWSKI featuring KID MOXIE, ILLEGAL OPERATION, BEDOUIN τρία 45άρια της Inner Ear

2 BY BUKOWSKI FEATURING KID MOXIE: Dead man’s lullaby / Jam four [Inner Ear, 2018]
Το “Dead man’s lullaby / Jam four” είναι το τρίτο δισκάκι των 2 By Bukowski, για την Inner Ear. Κομμένο σε 150 αριθμημένα αντίτυπα εμφανίζει στην πρώτη πλευρά ένα τραγούδι σε στίχους April Walz (πρόκειται για μια τραγουδοποιό της country από την Καλιφόρνια, όπως διαβάζω στο site της εταιρείας, η οποία είχε γράψει στίχους και στο “Hot summer”, από το περσινό δισκάκι των 2 By Bukowski), ενώ στη δεύτερη ακούγεται ένα 6λεπτο ορχηστρικό, το “Jam four”.
Ξεκινώντας από το τελευταίο θα λέγαμε πως, σ’ αυτό, οι 2 By Bukowski φανερώνουν αρετές… μεγάλου γκρουπ. Πρόκειται, εν ολίγοις, για μια σύνθεση ηλεκτρονικού ροκ, απ’ αυτές που δεν ακούς συχνά από ελληνικά σχήματα, με φανερές αναφορές στη μεγάλη δεκαετία του είδους, τη δεκαετία του ’70, καθώς συνδυάζει hints από early Vangelis (εκείνο το φοβερό δισκάκι με τους Alpha Beta π.χ.) και γερμανική kosmische musik. Το αποτέλεσμα είναι απλώς… εντυπωσιακό.
Το “Dead mans lullaby”, που διαθέτει για ακόμη μία φορά τα φωνητικά της Kid Moxie, έχει άλλη όψη (σαν τραγούδι). Ίσως, γιατί είναι τραγούδι. Εντάξει, εμένα φέρνει στη μνήμη μου, στο βάθος, το περίφημο “Dead mans tale”, του Terje Rypdal από το 1968, παρότι εδώ δεν έχουμε ένα ψυχεδελικό-ροκ άσμα. Τα ηλεκτρονικά ροκ στοιχεία είναι και σ’ αυτό το track κυρίαρχα θέλω να πω – απλώς η αργή ανάπτυξη τού τραγουδιού, που πατάει πάνω σ’ αυτό το τελετουργικό rhythm section, μπορεί να δημιουργήσει ορισμένες ωραίες… αυταπάτες.
Πρέπει να το έχω ξαναγράψει. Περιμένουμε άλμπουμ από τους 2 Βy Bukowski
ILLEGAL OPERATION: The leaf / Eleven [Inner Ear, 2018]
Μετά το προπέρσινο πια “Down” [Inner Ear, 2017], εκείνο το εξαιρετικό, blues κατά βάση, LP για το οποίον είχαμε γράψει τα σχετικά στην ανάρτηση τής 22/5/2017, οι Illegal Operation επανεμφανίζονται με τούτο το 45άρι, που επίσης είναι κομμένο σε 150 αριθμημένα αντίτυπα (πέραν του digital).
Το “The leaf” είναι ένα ορχηστρικό track με νόημα. Στην αρχή ξεκινάει με κάτι… θορύβους, feedbacks και τα τοιαύτα, αλλά πολύ γρήγορα ξεδιπλώνονται τόσο η μπροστινή, νωχελική, μελωδική γραμμή του, όσο και μια δεύτερη… παρεφθαρμένη στο background, που εξελίσσεται σαν να διαγράφει ρυθμικά το κομμάτι και που καταλαμβάνει θέση lead, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος. Θέλω να πω πως αυτή η κιθαριστική συνομιλία είναι πολύ ενδιαφέρουσα, δείχνοντας την άνεση των Illegal Operation στη διαμόρφωση πειστικών desert-blues καταστάσεων.
Το “Eleven” που είναι στην πίσω πλευρά, και είναι τραγούδι, δεν διαφέρει σαν αισθητικό γεγονός από το “The leaf” – κάτι που ήταν αναμενόμενο φυσικά. Και εδώ η σχετική blues σκοτεινιά κυριαρχεί, που μαζί με την ιδιαίτερη φωνητική επεξεργασία οδηγούν τελικώς το κομμάτι κάπου… πολύ ψηλά.
BEDOUIN: Submarine / Youth [Inner Ear, 2018]
Καινούριο συγκρότημα είναι οι Bedouin, προέρχονται από την Πάτρα και αποτελούνται από τους Βασίλη Σμπήλια φωνή, κιθάρες, ταμπουρίνο, Σπύρο Παπαϊωάννου κιθάρες, πλήκτρα, φωνή, Θεόδωρο Παπαδόπουλο κιθάρες, Γεράσιμο Ασπρομάλλη μπάσο, φωνή και Γιώργο Αμαξά ντραμς, κρουστά. Το “Submarine / Youth” είναι το παρθενικό δισκάκι τους (κι αυτό 150άρι), που κινείται σε σκληρούς ροκ δρόμους, όχι μεταλλικούς, αλλά τύπου Wipers να πούμε. Κιθάρες στη… νιοστή, θόρυβοι (αναδράσεις) και γενικώς μια κάπως stoned κατάσταση, μια ροκ νιρβάνα στο μάξιμουμ στο πρώτο track, που δείχνει βασικά… νιάτα και όρεξη για ακατάβλητη κιθαριστική προσφορά
Το δεύτερο τραγούδι, το “Youth”, πάει πιο πολύ προς το… αυθάδες eighties garage-rock, με τα πλήκτρα να κάνουν πιο εμφανή την παρουσία τους πίσω, και με τις κιθάρες μπροστά να θερίζουν. Εξαιρετικό.
Και ωραίοι γενικώς!
Επαφή: www.inner-ear.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου