Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

WOODY GUTHRIE σπίτι από γη

Πριν λίγο καιρό έλαβα το βιβλίο του Γούντι Γκάθρι Σπίτι από Γη, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2018 από τις εκδόσεις Αίολος, σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά.
Έχω προλάβει να διαβάσω, έως αυτή την ώρα, μόνος τις 50 πρώτες σελίδες του (από τις συνολικώς 296), σελίδες που αφορούν στον πρόλογο που έγραψαν για το βιβλίο ο ηθοποιός Johnny Depp (Τζόνι Ντεπ) και ο ιστορικός Douglas Brinkley (Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ). Να πούμε πως το «καθαρό» μυθιστόρημα, στην έκδοση του Αίολου είναι 218 σελίδες, αφού πέραν του προλόγου υπάρχουν εδώ παραρτήματα με ευχαριστίες, επιλεγμένη βιβλιογραφία (γύρω από τον Woody Guthrie), επιλεγμένη δισκογραφία (του Woody Guthrie) και βιογραφικό χρονολόγιο (που αφορά στον Woody Guthrie, το έργο του και την οικογένειά του).
Επειδή περνάει ο καιρός και θέλω να γνωστοποιήσω την ύπαρξη του βιβλίου, παρά το γεγονός πως δεν έχω διαβάσει ακόμη το μυθιστόρημα, γράφω τώρα λίγα λόγια και αφήνω τα περισσότερα για το μέλλον – όταν θα επανέλθω… διαβασμένος.
Αντιγράφοντας από το οπισθόφυλλο:
«(…) Ο Γούντι Γκάθρι, ο θρύλος της φολκ μουσικής στην Αμερική του μεσοπολέμου, άφησε μαζί με τα αμέτρητα τραγούδια του κι ένα μυθιστόρημα, ανέκδοτο μέχρι πρόσφατα, που το ανακάλυψε ο ιστορικός Ντάγκλας Μπρίνκλι και το εξέδωσε από κοινού με τον Τζόνι Ντεπ, γράφοντας κι έναν εξαιρετικό πρόλογο.
Μεταξύ αυτών που δεν άφησε ασυγκίνητους το Σπίτι από Γη ήταν και ο λαογράφος Άλαν Λόμαξ, που είχε παροτρύνει τον Γκάθρι να το ολοκληρώσει, καθώς και ο Μπομπ Ντίλαν, το πιο διάσημο πνευματικό του τέκνο, που συνέβαλε στην αποκατάσταση του έργου.
Γραμμένο το 1947, αποτελεί μια τοιχογραφία της Αμερικής της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης, κι ακόμη μια κραυγή για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Το “This Land is your Land”, ο ύμνος που έχει γραφτεί στις συνειδήσεις όλου του προοδευτικού κόσμου, βρήκε ιδανικό συμπλήρωμα στο Σπίτι από Γη και μας δείχνει ότι ο αγώνας για το χώμα που πατάμε, το νερό, τον αέρα είναι πανανθρώπινος και διαχρονικός.(…)».
Να πούμε πως το βιβλίο σχετίζεται μ’ ένα καταστροφικό καιρικό φαινόμενο, που χτύπησε, την 14η Απριλίου 1935, την κωμόπολη Πάμπα (Pampa) του Βόρειου Τέξας. Το φαινόμενο αυτό, που έμεινε στην ιστορία ως Dust Bowl, διέλυσε την περιοχή, δίνοντας παράλληλα την αφορμή, ώστε να γράψει ο Guthrie όχι μόνο τις περίφημες Dust Bowl Ballads, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από την εταιρεία Victor, το 1940, σε δύο ξεχωριστά σετ, με τρεις 78ρηδες δίσκους το κάθε ένα (ήτοι δώδεκα τραγούδια συνολικώς), αλλά και το μυθιστόρημά του House of Earth, που άρχισε να το ετοιμάζει στα τέλη της δεκαετίας του ’30, και που δεν είχε ολοκληρωθεί έως τουλάχιστον το 1947.
Και δεν θα ήταν παρά το 2012, όταν το New York Times Book Review ανακοινώνει την ανακάλυψη τού εν τω μεταξύ χαμένου House of Earth, που θα δει τελικώς το φως την επόμενη χρονιά (2013), όταν και θα τυπωθεί από τις νεοϋορκέζικες εκδόσεις Infinitum Nihil / Harper.
Αυτό ακριβώς το βιβλίο πέντε χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα.
Επαφή: www.aiolosbooks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου