Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ Κ.Π. Καβάφης… απέξω και τραγουδιστά

Πρέπει να είναι δεκάδες οι έλληνες συνθέτες, που έχουν γράψει μουσικές πάνω σε ποιήματα του Καβάφη. Και αυτό είναι κομματάκι περίεργο. Βασικά, γιατί ο Καβάφης είναι «δύσκολος» ποιητής, που δεν μελοποιείται εύκολα. Και λόγω της γλώσσας του, αλλά και της ροής του λόγου του, της στίξης του, όπως και των κρυμμένων νοημάτων, που βρίσκονται «κάτω» από τις λέξεις που χρησιμοποιεί, και για τα οποία (νοήματα) θα πρέπει μια «σωστή» μελοποίηση να δράσει με επεξηγηματικό τρόπο και όχι απλώς περιγράφοντάς τα. Παρά, λοιπόν, αυτές τις εγγενείς ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η ποίησή του οι συνθέτες δεν… απογοητεύονται. Επιμένουν, συνεχώς, να τον μελοποιούν. Ίσως γιατί η ιδιαιτερότητα τού λόγου τού Καβάφη να δρα με προκλητικό τρόπο, εντός τους, οδηγώντας τους προς μιαν… προεξοφλημένη θα την έλεγα αναμέτρηση. Σ’ αυτή την ομάδα των ελλήνων συνθετών που έρχονται να μελοποιήσουν Καβάφη προστίθεται τώρα και ο 72χρονος Μπάμπης Κουλούρας, από την Ερμούπολη. Όπως διαβάζουμε στο επιμελημένο digipak ο Κουλούρας είναι… εθελοντής διευθυντής προγράμματος-παρουσιαστής της Δημοτικής «Αιγαίο-Ραδιοτηλεόρασης» Σύρου-Ερμούπολης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Άνω Σύρου και επικεφαλής της μουσικοποιητικής ομάδας «Καβάφης». Με αυτήν ακριβώς την ομάδα παρουσιάζει το έργο τού αλεξανδρινού ποιητή στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το CD «Κ.Π. Καβάφης / Απέξω και τραγουδιστά» [Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου, Action Εστί / Μετρονόμος, 2018/19] περιέχει τραγούδια, που αποδίδουν γνωστοί, κάπως γνωστοί ή και όχι ιδιαιτέρως γνωστοί τραγουδιστές (Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, Κική Λουκά, Φωτεινή Αθανασάκη, Θοδωρής Μέρμηγκας, Κωνσταντίνος Πλούσιος, Ελπίδα Γαδ, Μιχάλης Καταχανάς – δύο τραγούδια λέει και ο συνθέτης), όπως περιέχει και απαγγελίες (εναλλάξ με τα τραγούδια) από τον ίδιο τον Κουλούρα.
Το μελοποιητικό κλίμα, όσον αφορά στο στίγμα του, είναι εκείνο του «έντεχνου» τραγουδιού, με τις ενορχηστρώσεις να στέκονται αρκετά καλά (σε σχέση πάντα με τα αισθητικά όρια του συγκεκριμένου ύφους) και με τον Κουλούρα να προσφέρει μερικές όντως ωραίες μελωδίες, οι οποίες κάποιες φορές όντως εκπλήττουν (όπως ας πούμε στο ποίημα «Για νάρθουν», που ως τραγούδι είναι το ωραιότερο του άλμπουμ).
Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως το CD του Κουλουρά είναι καλό και μάλλον καλύτερο, και σε επιμέρους θέματα και γενικότερα, από άλλα έντεχνα ή μη καβαφικά άλμπουμ. Θεωρώ, μόνον, ως όχι ιδιαιτέρως επιτυχημένη την ιδέα των απαγγελιών (έτσι όπως παρεμβάλλονται εναλλάξ με τα τραγούδια), επειδή και το πράγμα γενικότερα «βαραίνει» και γιατί η αντίστιξη δεν λειτουργεί υπέρ των μελοποιήσεων (που είναι κι εκείνο, που κρίνεται εν πολλοίς εδώ).
Περιποιημένη και σαν έκδοση η «Κ.Π. Καβάφης / Απέξω και τραγουδιστά», θα μπορούσε με κάποιες πιο σθεναρές επιλογές τραγουδιστριών (ή, ίσως, και καθόλου τραγουδιστριών) να ήταν ακόμη πιο κοντά στο στόχο της.
Επαφή: www.metronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου