Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

ARIANNA K ελληνίδα singer-songwriter στο πρώτο άλμπουμ της

Arianna K είναι η Αριάννα Καρανικόλα, όπως διαβάζω στο discogs, κόρη του κιθαρίστα Γιώργου Καρανικόλα (Omega Ray, Blackmail, The Last Drive κ.λπ.). To Early Landed [Sound Effect Records, 2018] είναι το πρώτο της άλμπουμ, κυκλοφόρησε προς το τέλος της προηγούμενης χρονιάς σε CD και σε digital και μας γνωρίζει, όπως και να το κάνουμε, μια σημερινή τραγουδοποιό, που χρησιμοποιεί τα αγγλικά για να εκφραστεί, προσφέροντάς μας δέκα κομμάτια (εννέα δικά της, από τα οποία ένα είναι ορχηστρικό, και μια version, κάπως περίεργη ως επιλογή, αλλά όχι αταίριαστη τελικώς, το “Seabird” των Alessi από το 1976). Στο άλμπουμ δεν αναφέρεται ποιοι συμμετέχουν στην εγγραφή, πράγμα που μπορεί να σημαίνει πως ό,τι ακούμε εδώ ίσως να προέρχεται από την ίδια την Arianna K, ενώ η όλη ατμόσφαιρα, σαν άκουσμα, παραγωγή κ.λπ. κομίζει επίσης κάτι… προσωπικό – είναι κάπως «σπιτική» εννοώ και «ζεστή» (κάτι που, προφανώς, ήταν στις προθέσεις όσων δούλεψαν για το “Early Landed”).
Δεν ξέρω αν είναι το rock αυτό που κυριαρχεί εδώ, το indie, το post- και όλα αυτά τα από λίγο έως πολύ ασαφή, εκείνο που ξέρω (επειδή το ακούω) είναι πως η Arianna K βρίσκεται κάπως σ’ ένα… μεταίχμιο. Επιχειρεί δηλαδή να ισορροπήσει ανάμεσα σε πιο ηλεκτρικά κομμάτια και σε πιο ήπια, ακουστικά ή και folk (ή έστω στις παρυφές του folk), κάτι που εξ ορισμού δεν είναι εύκολο. Και αυτό είναι ένα θέμα, οπωσδήποτε, όσον αφορά στη συνοχή του άλμπουμ της. 
Εγώ νομίζω πως στην Arianna K ταιριάζουν πιο πολύ οι μπαλάντες και ο ακουστικός ήχος – ενώ θα ήθελα να την ακούσω και σε τραγούδια στη γλώσσα μας, γιατί αυτά που περιγράφονται εδώ, στα αγγλικά, δεν είναι δύσκολο να ειπωθούν και στα ελληνικά. Έτσι νομίζω (με κάποια παραπάνω προσπάθεια βεβαίως).
Συμπαθητικό ντεμπούτο λοιπόν, το “Early Landed”, πρώτον απ’ όλα συνθετικά (η Arianna K ξέρει να γράφει καλές μελωδίες), έπειτα ερμηνευτικά (μια ιδιαίτερη φωνή, όχι αξιώσεων, αλλά «δική της» και αυτό έχει σημασία) και βεβαίως στιχουργικά (με τα απλά νοήματα γύρω από τα ποικίλα υπαρξιακά θέματα, που άπτονται των σχέσεων, αλλά και ευρύτερα).
Στα καλύτερα τραγούδια του άλμπουμ θα τοποθετούσα οπωσδήποτε το “Angry song” και το “Steps”, ενώ πολύ καλό είναι και το “Seabird” (η διασκευή της στο τραγούδι των Alessi όπως είπαμε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου