Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

RESIDUOS MENTALES ημεδαπό έντεχνο rock

Δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία στο δίκτυο γιαυτό το ελληνικό γκρουπ, τους Residuos Mentales, που τώρα έχουν έτοιμο το πρώτο(;) άλμπουμ τους, το οποίον αποκαλείται “Introspection” [Private Pressing / Inside Out Music Web Promotion, 2018] και που αποτελεί ανεξάρτητη παραγωγή (CD), με διανομή από την Inside Out Music Web Promotion. 
 Οι Residuos Mentales ανήκουν χοντρικώς στο σύγχρονο progressive rock και αποτελούνται από τους Στράτο Μοριανό πιάνο, έγχορδα, σύνθια, προγραμματισμός, κρουστά, Αλέξανδρο Μαντά ηλεκτρικές, ακουστικές & κλασικές κιθάρες, φλάουτο, μπάσο, Δημήτρη Ράδη ηλεκτρικές & ακουστικές κιθάρες, μπάσο, προγραμματισμός, Θοδωρή Τσιγκουράκο βιολί, Φιφή Αλεξοπούλου τσέλο, Στέλιο “Beast” Παύλου ντραμς και Βαγγέλη Σπανακάκη jen, kazoo, synths, φωνητικά, προγραμματισμός. Τώρα, πόσοι και ποιοι απ’ αυτούς τους μουσικούς είναι βασικοί (βασικά μέλη του γκρουπ) και πόσοι περιστασιακοί (που απλώς βοήθησαν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εγγραφής) δεν μπορούμε να το πούμε μετά βεβαιότητος. Εκείνο, πάντως, που είναι σίγουρο είναι πως οι Μοριανός και Μαντάς είναι οι βασικοί συνθέτες της μπάντας (δίχως τούτο, πάλι, να σημαίνει πως στις συνθέσεις δεν συμμετέχουν και άλλοι).
Οι μουσικές των Residuos Mentales ανήκουν στο χώρο τού έντεχνου rock. Είναι συνθέσεις... σύνθετες δηλαδή, με αρχή, μέση και τέλος, με έφεση στη μελωδία και από ’κει και πέρα στη δημιουργία ηχοτοπίων (η λέξη μπορεί να είναι αδόκιμη ή και τυχαία, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε το νόημα και τη σημασία της). Η λεγόμενη «κλασική» μουσική, η «μουσική δωματίου», το art-rock, το progressive / electronic soundtrack, ενδεχομένως και άλλα τινά αποτελούν, οπωσδήποτε, τις βασικές αναφορές των Residuos Mentales, οι οποίοι, το ξαναλέω, ξέρουν να συνθέτουν – κάτι όχι αυτονόητο. Όλα, δε, τα κομμάτια τους έχουν μια ροή, από απλώς εκφραστική έως και συναρπαστική – καθώς το “Introspection” γίνεται όλο και καλύτερο όσο κυλάει ο χρόνος. Τούτο σημαίνει πως το συγκρότημα λειτουργεί με κάποιο concept, που μπορεί να μην είναι φανερό, αλλά, από την άλλη, μοιάζει να υπάρχει – αφού οι μουσικές που ακούγονται εδώ ολοκληρώνουν μια αφηγηματική διαδρομή (δίχως τούτο να το συσχετίζω με τους τίτλους των κομματιών και με το… αν είναι ή δεν είναι προγραμματικοί).

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια!
    Αν δεν σας πειράζει, να ρίξω λίγο φως στην υπόθεση: Ο Στράτος Μοριανός και ο Αλέξανδρος Μαντάς είναι πράγματι οι Residuos Mentales (ο πρώτος είναι επίσης μέλος των Verbal Delirium). Μία σύνθεση ανήκει στον φίλο μας Χρήστο Σανδάλη απ'όταν παίζαμε μαζί και οι τρεις 19 χρόνια πριν και μια στον Αγάπιο Φατούλογλου, ο άνθρωπος που μας έδειξε κάποια πράγματα στη μίξη και στην ηχογράφηση. Ο Βαγγέλης Σπανακάκης είναι ο παραγωγός μας και ο Δημήτρης Ράδης (των we.own.the.sky) που είναι ο μηχανικός ήχου, θα έλεγε κανείς πως είναι τα άλλα δύο μέλη της μπάντας με τόσες ιδέες που έχουν συνεισφέρει (απλά δεν τους το έχουμε πει ακόμα!). Και κεντρική ιδέα σίγουρα υπάρχει (βέβαια αλλού ξεκίνησε ως αρχική ιδέα και αλλού κατέληξε στον ένα περίπου χρόνο της δημιουργίας του Introspection) και σας παραπέμπω στην συνέντευξη που δώσαμε στο anthem.gr (ευχαριστούμε πολύ και τα παιδιά εκεί) όπου μπορείτε να βρείτε κάποιες επιπλέον πληροφορίες ώστε να αναλογιστείτε και εσείς τις δικές σας "ιστορίες".
    Πραγματικά σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, είμαστε ευγνώμονες!
    https://anthem.gr/6818/sunenteuxh-residuos-mentales/?fbclid=IwAR326Mpz6WcY0xPCP-rrqIJVITSnJRPKvDSjrDrXo5gWQqyiYl3UDxHWTQA

    ΑπάντησηΔιαγραφή