Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

ENTΡΟΠΙΑ το ένατο τεύχος ενός μουσικού fanzine, που ξεκίνησε στα τέλη του ’80

«Στις αρχές του 1988 δυο φίλοι από τη Νέα Σμύρνη, ο Θανάσης κι ο Λουκάς, αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν ένα ερασιτεχνικό έντυπο που να μιλά για μουσική. Το ονόμασαν Εντροπία, όπως μια εφημεριδούλα που ο ένας απ’ τους δυο κυκλοφορούσε πιο πριν. Χωρίς λεφτά άλλα με ιδέες, χωρίς γνώσεις αλλά με μεράκι φτιάξαμε και κυκλοφορήσαμε μέχρι σήμερα 4 τεύχη που το καθένα συνοδευόταν από μια αντίστοιχου περιεχομένου κασέτα, κάποιο ένθετο προσφορά η φωτογραφία. Όλα τα αντίτυπα πουλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, κι αποσπάσαμε πολύ ευνοϊκές κριτικές, τόσο από φίλους αναγνώστες, όσο κι από συνάδελφους».
(από την αυτοπαρουσίαση του fanzine Εντροπία, όπως δημοσιεύτηκε στο fanzine Το Παπάρι, #06, Ιούνιος 1989 και όπως διασώζεται στο site fanzines.gr)
Η Εντροπία τύπωσε και κυκλοφόρησε τέσσερα τεύχη, λοιπόν, μέχρι το 1989, ενώ το 2014 εμφανίστηκε και πάλι, τυπώνοντας μέχρι σήμερα ακόμη πέντε τεύχη, με το πιο πρόσφατο, το ένατο, να κυκλοφορεί από τον προηγούμενο Μάιο. Γι’ αυτό το ένατο τεύχος θα γράψουμε τώρα λίγα λόγια.
Στο κλασικό A4 σχήμα, ασπρόμαυρο, δεμένο με καρφίτσες, με ωραία ευδιάκριτη εκτύπωση, με τυπική... πανκ σχεδίαση και με 44 σελίδες συνολικώς, η νέα Εντροπία είναι ένα πολύ συμπαθητικό fanzine, που σίγουρα θα ενδιαφέρει τους φίλους της λεγόμενης «ανεξάρτητης σκηνής». Ας δούμε το περιεχόμενό του...
Παρουσίαση της ελληνικής Entropia Records, που δεν έχει ακόμη δικές της κυκλοφορίες. (Πρόκειται για διαδικτυακό «κατάστημα», που δραστηριοποιείται στο discogs, διοργανώνοντας πάρτι, παζάρια δίσκων και εκδηλώσεις με μουσικό περιεχόμενο). Παρουσιάσεις fanzines (Puke Soup, Lung κ.ά.). Συνέντευξη με τον Peter Bywaters, του βρετανικού πανκ συγκροτήματος Peter and The Test Tube Babies. Συνέντευξη με τον Colin Jerwood, των εγγλέζων αναρχο-πανκ Conflict. Συνέντευξη με την post-rock μπάντα Sewingneedle, από το Σικάγο. Αναφορά στην πανκ σκηνή του Σικάγου, από τα eighties μέχρι σήμερα. Συνέντευξη με τους Έλληνες του post-punk Chain Cult. Συνέντευξη με τους Έλληνες Gramm Eleven (με μέλη από Panx Romana, Stress κ.λπ.). Κείμενο για το Bauhaus, δισκοκριτικές και άλλα διάφορα... Γενικώς, μια καλή προσπάθεια. 

Το Εντροπία εντοπίζεται σε βιβλιοπωλεία του κέντρου και των Εξαρχείων (Bibliotheque, Εκδόσεις Συναδέλφων, Ναυτίλος, Αλφειός, Φαρφουλάς…)

1 σχόλιο:

  1. Μια φορά fanzin-άς, πάντα fanzin-άς!
    Γεια σου ρε Θανάση!

    Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
    www.badsadstories.blogspot.gr
    www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή