Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 179

17/7/2019
Φυσικά και ο Eric Burdon είναι κωλόγερος, και φυσικά το να του παραχωρείται το Ηρώδειο στα 78 του είναι ξεφτίλα. Όχι για τον ίδιο αναγκαστικά (δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί σε μια τέτοια ηλικία, στην πρόσκληση μιας... ροκ-αποικίας), όσο για κείνους που τον έχωσαν στο πρόγραμμα. Μόνο για τους ροκάδες της συμφοράς, στυλ Μητσοτάκη και Κουμουτσάκου, που θα πάνε με τα γυναικόπαιδα.
Κρίμα που φαλίρισε ο Μαστοράκης, μετά τη συναυλία των Stones και δεν πρόλαβε να τον φέρει το '67...

16/7/2019
Το συζητούσαμε με τον Κώστα τις προάλλες.
Στα χρόνια του ’80, όταν έρχονταν να παίξουν στην Ελλάδα κάποιοι που δεν ήταν νιουγουεβάδες, υπήρχαν δημοσιογράφοι, και άλλοι, που τους κράζανε στο στυλ... τι να μας πούνε τώρα οι γέροι και τέτοια. Τον Eric Clapton π.χ., που όταν είχε έρθει στην Αθήνα το 1984 ήταν μόλις 39 ετών(!) και που έκανε ακόμη και τότε επιτυχίες (εννοείται).
Τώρα που έρχονται οι δεινόσαυροι Cure, και ο Robert Smith είναι πια 60 χρονών, δεν έχω δει κανέναν να γράψει για... κωλόγερους.
Ρε πώς αλλάζουνε τα πράγματα!

16/7/2019
Μόνο για τα φοβερά κουπλέ. Η εισαγωγή και το ρεφρέν ακούγονται σαν να είναι από άλλο τραγούδι (καλύτερα να έλειπαν). Σου ξέφυγε μεγάλε Γιάννη Σπανέ εδώ η κατάσταση. (Λόγια: Πυθαγόρας)

15/7/2019
Μπορεί να τραβάει η εισαγωγή (τρώει πάνω από δυόμισι λεπτά), αλλά γενικά το κομμάτι είναι πολύ πρώτο (αν έχετε υπομονή θα σας ανταμείψει), βγαλμένο από ένα μεγάλo και υποτιμημένο άλμπουμ της βρετανικής ψυχεδέλειας. 1970…

13/7/2019
Υπάρχει μια στρεβλή αντίληψη σε σχέση με το diggin’. Diggin’ δεν είναι να βρίσκεις δίσκους σε δισκάδικα ή σε παζάρια πληρώνοντας 20, 50, 100 και 200 ευρώ. Αυτό λέγεται «έχω λεφτά για πέταμα – αγοράζω δίσκους».
Diggin’ είναι να ψάχνεις 10 η ώρα το βράδυ (ναι, υπάρχουν μαγαζιά με δίσκους, που λειτουργούν 10 η ώρα το βράδυ) και να βρίσκεις βινύλιο με συνθέσεις του Θωμά Μπακαλάκου (όχι εντεχνολαϊκές, αλλά για πιάνο, κλαρινέτο και φωνή), το οποίο βινύλιο δεν υπάρχει πουθενά στο νετ, ούτε στο discogs ούτε αλλού (εκτός αν δεν έψαξα καλά), πληρώνοντάς το 50 λεπτά...

13 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb περί diggin'...

    Valadis Terzopoulos
    Αυτα ειναι παπαριες όσων ασχολούνται με δισκους τα τελευταια 10 χρονια. Λέξη που χρησιμοποιείτε απο απο κάποιους wanna be συλλέκτες για να δημιουργούν εντυπώσεις σε άσχετους. Στα 90's και πισω αυτα δεν λέγονταν. Επίσης το βρίσκω εναν δισκο που μπορει να μην υπαρχει στο discogs για παράδειγμα (πολλα ελληνικά δεν υπάρχουν) δεν σημάνει (για μένα) κατι. Το να βρεις κατι το οποίο κόπηκε σε 10-20 κομμάτια δεν το ξερει κανένας, το αγόρασες 50 λεπτα εχει μεσα κομματαρες και το κανεις μοδα (οπως με πολλα ξεχασμένα 80's disco που παίζει τα τελευταια 2 χρονια) αυτο ειναι diggin!
    Ας θυμηθούμε λιγο την περιπτωση του Terry Callier ο οποίος βέβαια δεν έκοψε 10-20 κομμάτια σε δισκους, αλλα εγινε γνωστός απο κάποιους dj's στα 90's που τον ανακάλυψαν.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Diggin' για μένα είναι να βρίσκεις "τζάμπα" καλά πράγματα. Αν είναι και σπάνια ή άγνωστα (αλλά πάντα καλά) ακόμη καλύτερα. Και δεν έχει ουδεμία σχέση το diggin με το να γίνει μόδα η ανακάλυψή σου. Είναι τελείως προσωπικό θέμα. Όλα έχουν αλλοιωθεί και διαστραφεί. Πήρα κι άλλα άλμπουμ στο συγκεκριμένο diggin (ψάξιμο), όλα με μισό ευρώ το ένα, δεν πήρα μόνο τον Μπακαλάκο, απλώς τα άλλα LP είναι πιο γνωστά (με το ένα να ξεκινάει πάντως από 30 ευρώ και πάνω στο discogs) και γι' αυτό προτίμησα να δείξω κάτι που δεν υπάρχει (αληθινά σπάνιο δηλαδή, αλλά όχι κατ' ανάγκην ακριβό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Panos Marinopoulos
      Επίσης diggin' είναι να παίρνεις τον ομμάτιον σου και να γυρνάς τον κόσμο, βρίσκοντας πράγματα που όχι στο discogs αλλά ούτε στη φαντασία δεν υπάρχουν, πολλές φορές με ρίσκο ζωής και κινδύνους ανυπολόγιστους.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Καλά, δεν θα εντάξουμε το diggin και στα extreme sports - πάει πολύ.

      Panos Marinopoulos
      χαχα... θα έπρεπε για οποίον λέει ότι το κάνει στο ,Μοναστηράκι. Πάντως η τύχη τα έχει φέρει έτσι και έχω γνωρίσει άτομα που το έχουν κάνει στην Αφρική και στη Λ. Αμερική και με τις ιστορίες που έχω ακούσει δεν θα το έκανα ούτε για το 'Αγιο Δισκοπότηρο..

      Patritsopoulos Nikos
      Τους ακούει κανείς τους δίσκους μετά από την ανασκαφή? Αλλιώς , εμένα δεν με ενδιαφέρει....

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εσύ τι λες? Αγοράζουμε δίσκους χωρίς να τους ακούμε?

      Patritsopoulos Nikos
      προφανώς δεν αναφέρομαι σε εσένα, αλλά σε αυτούς που αγοράζουν συλλεκτικά....

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Οι πιο πολλοί νομίζω ακούνε.

      Lampros Triantafillou
      Καρα-λάικ για τα 50 λεπτά, αλλά και για την ώρα αναζήτησης (φαντάζομαι σε παλαιοπωλείο). Όσον αφορά το diggin', τον θεωρώ πολύ τρέντι όρο και δεν τον χρησιμοποιώ. Πέρα απ'τους ορισμούς όμως, οι όποιες "ανακαλύψεις" έχουν τη δικιά τους ομορφιά και ευχαρίστηση. Εύγε.

      Τουσέξι Φορμάϊσερτ
      Φώντα, πες μας ποια δισκάδικα είναι ανοιχτά αργά το βράδυ! Πλιζ!

      Nick Zarago
      ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ένας σωστός ορισμός αυτής της ανωμαλίας!

      Διαγραφή
    2. Σχετικα με το κυνηγι δισκων σε εξωτικους τοπους,ναι ναι ετσι ειναι,γιατι ως γνωστον αρκετοι συλλεκτες κανοντας diggin στο Africa κατεληξαν να βραζουν στα καζανια των καννιβαλων μαζι με τα 45αρια.Οποτε καλυτερα ολοι οι επιδοξοι vinyl indiana jones να χρησιμοποιησουν το μαστιγιο τους σε κατι φιδεμπορους δισκοπωλες

      Διαγραφή
  2. Σχόλια από το fb περί Fox...

    Jacques Vache
    δισκάρα!

    Bonzo Led
    Συμφωνώ απόλυτα φωντα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δισκαρα. Δεν τους ηξερα. Διαβασα οτι μονον αυτον το διδκο εβγαλαν. Ευχαριστω.

      Διαγραφή
  3. Σχόλια από το fb περί Σπανού-Κανελλίδου...

    Giorgis Christodoulou
    Εγώ βρίσκω ενδιαφερουσα την αλλαγή σε jazz waltz στο ρεφρέν. Αλλά πιο πολύ αγαπώ αυτό εδώ του Πλέσσα, πολύ καλόγουστο:
    https://youtu.be/txuDuoihUKA
    Μίμης Πλέσσας "Αν έρθεις" Αλέκα Κανελλίδου

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το ωραιότερο τραγούδι της εκείνα τα χρόνια είναι οι νόμοι. Τέλεια λόγια από τον Πυθαγόρα και μελωδία ολκής από τον Σπανό... https://www.youtube.com/watch?v=CBaUIip8baA
    Αλέκα Κανελλίδου - Οι νόμοι

    Asser Moissis
    Εμένα μου αρέσουν τα τραγούδια που της έχει γράψει η Νίνη Ζαχά, αλλά κι ένα του Γιάννη Καλαμίτση και του Τάκη Μπουγά με υποδειγματική ενορχήστρωση του Χάρη Ανδρεάδη
    https://youtu.be/1c57gPyRpFM
    ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΛΙΓΟΙ- ΑΛΕΚΑ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb περί Cure, κωλόγερων κ.λπ....

    Konstantinos Zachopoulos
    Mήπως φταίει το ότι οι νέοι που την έπεφταν στους κωλόγερους του τότε (και 39 χρόνων, γέρους τους θεωρούσαν αν ήταν σχεδόν συνομήλικοι του πατέρα τους) είναι οι κωλόγεροι του σήμερα, οπότε πώς να βρίσουν τους κωλόγερους της γενιάς τους;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Γι' αυτό ψάχνουμε (με το φανάρι) τους σημερινούς νέους, που θα τα χώνουν στους σημερινούς κωλόγερους.

    Konstantinos Zachopoulos
    Πάντως εγώ θεωρώ κωλόγερους και τον Burdon και τους Cure. Είμαι ακόμα μικρός

    Valadis Terzopoulos
    Μια χαρα ειναι και οι Cure και ο Iggy και η Patti Smith και ο John Cale και οι Sonics και ο Burton και όσοι γέροι έρχονται. Γιατι ντε και καλά να ειναι μάπα η ξεπερασμένο κατι που δεν εχει δει καποιος ποτε δεν μπόρεσα να το καταλάβω! Δηλαδή για τον Bruce Springsteen πως λενε ακομα όλοι;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εξαρτάται με τι προδιάθεση πάει κάποιος σ' ένα live και πόσο κολλημένος μπορεί να είναι με έναν καλλιτέχνη. Επί της ουσίας σπαζόμαστε επειδή γίνεται ένας εκτός ορίων ντόρος - για, τέλος πάντων, τελειωμένους καλλιτέχνες. Ο Σπρίνγκστην έβγαλε δισκάρα παρεμπιπτόντως και καλά κάνει και την υποστηρίζει με λάιβ.

    Valadis Terzopoulos
    Ε οκ... ποσο κολλημένος μπορει να ειναι ένας 40+ με τους Cure;; Δεν νομίζω οτι υπάρχουν τέτοιοι. Περισσοτερο με εφηβικά απωθημένα εχει να κανει. Και τις περισσότερες φορές... τους απομυθοποιείς.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εγώ πάντως ξέρω 50ρηδες, συγγενείς και φίλους, που είναι κολλημένοι με τους Cure.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aris Karampeazis
      Ισχύει, αλλά επειδή δεν μεσολάβησαν και πολλά έκτοτε με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο τα πράγματα αντιμετωπίζονται διαφορετικά πλέον.
      Που με τα στανταρ του τότε οι Cure δεν είναι κωλογεροι τώρα, αλλά μαθουσάλες.
      Επίσης νομίζω ότι δεν υπάρχουν καν μουσικοί δημοσιογράφοι που να ασχολούνται αποκλειστικά με το τώρα για να τους κράξουν με τη σειρά τους. Θα ήταν ευπρόσδεκτο να υπήρχαν, αλλά όχι με τη μορφή που εμφανίζονται σε μεταγενέστερες ηλικίες που θεωρούν ότι ανακάλυψαν τον τροχό με κάτι τύπου τραπ κλπ.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Καλά κι αυτοί που παίζουνε χιπχόπ σήμερα (ένα είδος 40 χρόνια παλιό), μου θυμίζουν τους Εγγλέζους του '50, που έπαιζαν trad-jazz της δεκαετίας του '20 και την παρουσίαζαν ως hip.
      Όσον αφορά στους δημοσιογράφους δεν ξέρω τι γίνεται στις νέες ηλικίες, στους 20άρηδες-25άρηδες δηλαδή. Αν υπάρχει κανένας που να γράφει τίποτα "σωστό" έστω και σε μπλογκ.

      Aris Karampeazis
      ναι αυτό λέω , δεν ελέγχεται το αντικείμενο ουσιαστικά, αλλά απλώς κραυγάζουν διάφοροι περί του τώρα , που και καλά δεν το βλεπουμε κλπ. Όποτε αυτοί που λένε τέτοιες σαχλαμάρες σιγά μην έχουν τη γνώση και την υπόσταση να κρίνουν την 30κονταετη κατάντια των cure. Τους περνάνε στη φάση του θρύλου με ένα δυο προσωπικές ιστορίες και καθάρισαν.

      Aggeliki Marinou
      υπηρχε πολυ ανάγκη να ξεπεραστουν τα 60ς 70ς τότε - τωρα καθόλου

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ναι ισχύει αυτό. Ήταν και η γνωστή κόντρα ροκάδες-μαλλιάδες / νιουγουεβάδες που υποδαύλιζε τέτοιες συμπεριφορές. Πάντως εγώ το βρίσκω λογικό ο νέος να γράφει για κωλόγερους. Αλλά σήμερα δεν το βλέπω...

      Aggeliki Marinou
      Δεν υπάρχει αντίστοιχη παραγωγη, είναι μυθοποιημένες αυτές οι δεκαετίες ΚΑΙ από τους νεωτερους

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Κι έτσι δεν έχει μείνει κανένας για να κράζει. Κι είμαστε όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα... ��

      Διαγραφή
    2. Dimitris Papadopoylos
      Είδα τους Cure το '89 στη Φιλαδέλφεια (;) μόλις είχαν βγάλει το Disintegration κι ήταν εξαιρετικοί. Γι' αυτή την κόντρα "νέων" - "δεινοσαύρων" δεν πήγα στους Pink Floyd την άλλη μέρα (ήμουν νέος ακόμα χαχα). Με "κρύα καρδιά" πήγα να δω τους Stones του Bridges to Babylon" και με το πρώτο ριφ του Satisfaction ήρθα στα ίσια μου. Δεν ξέρω αν γέρασα (φυσικά και ) αλλά σήμερα φυσικά θα ακούσω τους (60s) P.F & Stones πολύ περισσότερο απ' τους Cure και δε θα έβλεπα κανέναν όμως λάιβ.

      Κωνσταντινος Ζησης
      is there life on the Earth?
      https://youtu.be/J3gaQv4nRV0?t=5
      Is There Life on the Earth (Original Sweet Movie Soundtrack)
      https://youtu.be/oTwXPYptBJQ?t=43
      It Is No Measure of Health to be Well Adjusted to a Profoundly Sick Society

      Nick Fysakis
      Έχει δίκιο ο Φώντας. Η όλη συλλογιστική του δεινοσαύρου μας έχει ξεπεράσει. Οι δεινόσαυροι του πανκ και του νιου γουειβ είναι για γέλια. Οι δε Cure ήταν τελειωμένοι ήδη από το '85 στο rock in athens (χωρίς δόση υπερβολής. Φαίνεται από το τι δίσκους έβγαζαν τότε).

      Αθανάσιος Ζακόπουλος
      Το head on the door βγήκε τότε

      Alfa Bhta
      Τώρα που τα ακούω ξανά (Three Imaginary Boys + Seventeen Seconds) δηλαδή τα 2 πρώτα άλμπουμ (όπως και με Joy Division) ήταν αρκετά.

      Αθανάσιος Ζακόπουλος
      Ευτυχώς οι ίδιοι είχαν άλλη άποψη και δεν στερηθήκαμε τα faith, pornography, disintegration και πολλά άλλα

      Κωνσταντινος Ζησης
      μηπως επειδη αυξηθηκε το πσοσδοκιμο ζωης η επειδη ολο και περισσοτερο γινομαστε μια "κοινωνια"(λογω ελλειψης,καθ' αυτο κοινωνιας)κωλογερων?

      Alfa Bhta
      Clapton & Rolling Stones = οι πιο βαρετές συναυλίες ...

      Meof Curse
      Ναι το vintage είναι της μόδας μετά το 2000 συνέχεια ενώ τότε οι άνθρωποι ψάχναν το new wave.

      Διαγραφή
    3. Kwstas Agas
      Διότι το πανκ, και το νιου γουεηβ που το διαδέχθηκε, εκεί ακριβώς στηρίχθηκε: ο,τι υπάρχει μέχρι τώρα, Zeppelin, Pink Floyd, Deep purple κλπ, είναι ξεπερασμένο, δεινοσαυρικο, δεν έχει να προσφέρει τίποτα σε έναν 18χρονο ακροατή κλπ, γι' αυτό ο 18χρονος εμάς που είμαστε ο φρέσκος ήχος πρέπει να ακούσει. Κι έτσι ... ένα σωρό ακροατές απαξιωσαν και Zeppelin, και Pink Floyd .... Όμως, όταν οι πανκ / νιου γουεηβ κλπ γίνανε και 40ρηδες και 60ρηδες δεν βρέθηκαν νέα φυντανια να τους κράξουν ως "δεινόσαυρους που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα σε 18χρονους ακροατές" ... Απεναντίας, οι σημερινοί 18χρονοι αγκαλιάζουν όλη την "παλιά φρουρά", και Cure, και Iron Maiden, και Pink Floyd, και Zeppelin, μέχρι και Μπητλς ακόμη!!!! Πλέον δεν πρόκειται να ακούσεις 18χρονο να σε κράξει "α, ακούς Zeppelin, αυτούς τους παππούδες??", όπως π.χ. οι clash γύρω στο 1977 (ξεκίνημα τους) εκραζαν οποιον άκουγε τους ξεπεσμένους Zeppelin (κι ας ήταν οι Zeppelin μόλις 35ρηδες!!!)!! Μήπως αυτό συμβαίνει επειδή η σημερινή γενιά των 20ρηδων δεν έβγαλε ενα δικό της ροκ παρακλάδι τόσο ισχυρό που να κοιτάξει απαξιωτικά καθετί παλιό ?? Ποιος ξέρει. ..

      Ιωσήφ Μιχ
      Βασικά το 90%των πιτσιρικαδων ακούει ραπ, χιπχοπ κλπ τέτοιου ειδους

      Thodoris Rammos
      Too old to rock 'n' roll too young to die. Κανείς δεν ξέφυγε από τον κανόνα, εκτός και αν έφυγε νωρίς με άλλο τρόπο. Όλοι στον ίδιο κουβά.

      Harry Gordon
      Γιαυτο δεν παω στο λαιβ, για να μην δω κωλογριες

      Διαγραφή
    4. Για τον φιλο που λεει οτι οι Cure ειναι τελειωμενοι μετα το 85,με την ιδια λογικη μπορουμε να το πουμε αυτο για τους περισσοτερους καλλιτεχνες αφου δεν μπορεσαν να επαναλαβουν τα αλμπουμ διαμαντια απο την πρωτη περιοδο τους.Το Bloodflower απο το millenium ειναι ενα πολυ καλο αλμπουμ,σε μια πολυ ομορφη εκδοση σαν δισκος

      Διαγραφή
  5. Σχόλια από το fb περί Eric Burdon, κωλόγερων κ.λπ....

    Βασίλης Καμπούρης
    Απο την Φλωρανς που κάνει δηλώσεις υπερ της μητρι-αρχιας που θα μας σωσει απο την πατρι-αρχια χωρις καν να ξερει τι σημαίνουν οι λεξεις ουτε πως η εξουσια ειναι το προβλημα και τα βατραχια αν κυριαρχουσαν θα καταπιεζαν ολους τους αλλους, απο τη Φλωρανς που απο μουσική ειναι φαλαφελ γκοτζιμπερι, προτιμω τον ανευ κοκοδηλωσεων γερο κι ας μην παω αφηνοντας τον στους ..."επισημους"

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Έχουν πεθάνει οι γιαγιάδες μου, αλλιώς θα τις έπαιρνα κι εγώ να πάμε.��

    Βασίλης Καμπούρης
    Απο τη Φλωρανς και το μασινι της πηγαινα με ολο το σοι που λεει ο λογος

    Βασίλης Καμπούρης
    https://www.rollingstone.com/.../watch-florence-and-the.../
    Watch Florence and the Machine Praise the ‘Matriarchy’ in Hyde Park Show

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Είχα γράψει κάτι τις προάλλες γι' αυτή. Ίσως το θυμάσαι...

    Βασίλης Καμπούρης
    φυσικα και ναι δεν μιλαω τυχαια

    Aris Betchavas
    Χορτάσαμε λίγο τη φωνάρα του τότε στη Βουκουρεστίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο μητσοτάκης και ο κουμουτσάκος στον Eric; ούτε κατά διάνοια!

    https://www.youtube.com/watch?v=oX-Wxp4NbX8
    https://www.youtube.com/watch?v=YgVjj8kuphM

    ΑπάντησηΔιαγραφή