Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

MECHANIMAL το νέο λευκό 45άρι

Το πιο νέο 45άρι των Mechanimal (Γιάννης Παπαϊωάννου και φίλοι) στην Inner Ear, προπομπός του επόμενου LP τους, περιέχει δύο tracks, τα “Easy dead” και “Red mirror”, και είναι κλεισμένο σε μιαν ολόλευκη συσκευασία. Λευκό εξώφυλλο, χωρίς ουδεμία σημείωση-πληροφορία, λευκό label χωρίς ουδεμία σημείωση-πληροφορία. Αντιλαμβάνεσαι, απλώς, ποια είναι η πρώτη πλευρά και ποια η δεύτερη από τους «χτυπημένους» αριθμούς και τα γράμματα στο dead wax, ενώ τους τίτλους (και ό,τι άλλo) τους βρίσκεις μόνο στο διαδίκτυο (στο site και το bandcamp της Inner Ear). Δεν ξέρω αν τέτοιου τύπου ολόλευκο cover έχει να φανεί στο εγχώριο (electro) rock από την πρώτη εποχή των Χωρίς Περιδέραιο (mid-80s), ξέρω όμως ή μάλλον φαντάζομαι πως μια τέτοια συσκευασία κάτι θα σημαίνει και κάτι θα συμβολίζει. Υπάρχει βεβαίως και ο τίτλος, White Flag Single, αλλά όπως διαβάζουμε οι Mechanimal... δεν υψώνουν τη λευκή σημαία, που δηλώνει την παράδοση άνευ όρων, αλλά εκείνη που ορίζει το τέλος των προσωπικών, κοινωνικών και κοσμικών εχθροπραξιών του παρελθόντος.
Το πρώτο track, το “Easy dead”, είναι πάνω-κατά-πάνω στο γνωστό πλέον electro-rock ύφος των Mechanimal, με τα spoken φωνητικά του Freddie F. να υποβάλλουν, και με τις κιθάρες του Τζίμη Πολιούδη να βαθαίνουν το ρήγμα. Όπως διαβάζουμε: «η καθόλου αθώα ιστορία του σύγχρονου κόσμου γράφεται από την αρχή – σαν προειδοποίηση για το μέλλον».
Η δεύτερη πλευρά (“Red mirror”) είναι πιο μετρονομημένη, με πληθωρικά γεμίσματα από πλήκτρα και κιθάρες (Γιώργος Θεοφανίδης) και με τα φωνητικά τού Freddie F. να απλώνονται γερά, πάνω σ’ αυτόν τον σταθερό καμβά.
Τα τραγούδια των Mechanimal μπορεί να ανακαλούν ανάλογες ή σχετικές eighties-καταστάσεις, αλλά κατά βάση είναι σημερινά. Όχι γιατί γράφονται τώρα, αλλά γιατί σχολιάζουν με τον δικό τους τρόπο το σύγχρονο μετα-ιστορικό τέλμα, πού εξακολουθεί να συντηρείται λόγω των γνωστών... βαλβίδων ασφαλείας.
Επαφή: www.inner-ear.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου