Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

METΡΟΝΟΜΟΣ νέο τεύχος με αφιέρωμα στον Bob Dylan

Το περιοδικό Μετρονόμος εις πείσμα των καιρών εξακολουθεί και να κυκλοφορεί και να εκπλήσσει με τη θεματολογία του. Και όχι μόνον αυτό, αλλά και να καλυτερεύει αισθητικώς (νέα σχεδίαση, δέσιμο με ράχη, τέλεια εκτύπωση). Βεβαίως υπάρχει μια διαφορά στην τιμή (από 5 σε 6 ευρώ), αλλά ο Μετρονόμος είναι ένα περιοδικό δίχως διαφημίσεις, και πλέον χωρίς διανομή στα περίπτερα, διαθέσιμο μόνο σε βιβλιοπωλεία και δισκοπωλεία. Είναι ένα περιοδικό που πρέπει να ψάξεις λίγο για να το βρεις (φυσικά, μπορείς να γίνεις συνδρομητής του, αν θέλεις να έρχεται στην πόρτα σου), όμως είναι κι ένα περιοδικό που θα σε ανταμείψει, αφού και οι 80 σελίδες του περιέχουν γενναία ύλη.
Στο πιο καινούριο τεύχος του, το #71 (Απρίλιος-Ιούνιος 2019) ο Μετρονόμος ασχολείται με τον Bob Dylan, αλλά όχι μόνο. Και θα πρέπει να είναι η πρώτη φορά όπου ένα διεθνές πρόσωπο, μια παγκόσμια μουσική προσωπικότητα, όπως ο Dylan, κοσμεί το εξώφυλλό του – γιατί ο Μετρονόμος είναι ένα περιοδικό, ως γνωστόν, με θεματογραφία ελληνική. Βεβαίως οι αναφορές στον Dylan σχετίζονται με το ελληνικό «κέντρο» του περιοδικού, και αυτό, για μένα, έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. «Ο Bob Dylan στο Ελληνικό Τραγούδι» λοιπόν και εντός κείμενα που επικεντρώνονται πάνω στη συγκεκριμένη διάσταση. Αυτά τα κείμενα καταλαμβάνουν τις πρώτες 28 σελίδες...
Έχω γράψει κι εγώ ένα άρθρο εδώ, το «Bob Dylan: Η Ελληνική Διάσταση», ένα άρθρο το οποίο οι φίλοι-αναγνώστες μπορεί να το γνωρίζουν, σαν τίτλο, από προηγούμενες δημοσιεύσεις (στο LiFO, στο blog, στο βιβλίο του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη «Το φαινόμενο Bob Dylan»), με τη διαφορά πως εδώ είναι ακόμη πιο εμπεριστατωμένο, με ακόμη πιο πολλά στοιχεία.
Γράφουν κι άλλοι φυσικά για την επίδραση του Bob Dylan στο ελληνικό τραγούδι δημοσιογράφοι και τραγουδοποιοί (Βύρων Κριτζάς, Πάνος Κατσιμίχας, Φοίβος Δεληβοριάς, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Σπύρος Αραβανής), ενώ παρατίθενται και δηλώσεις του Διονύση Σαββόπουλου, που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια, σχετικές πάντα με τον Bob Dylan (σε επιμέλεια Ηρακλή Οικονόμου).
Και το αφιέρωμα δεν τελειώνει εδώ, καθώς επεκτείνεται και στο CD που συνοδεύει την έκδοση – ένα κανονικό CD σε jewel case, κανονικής διάρκειας, με εννέα τραγούδια του Bob Dylan διασκευασμένα από τους Back Pages, δηλαδή τα αδέλφια Τσέρου από την Αυστραλία, τον Γιάννη και την Σοφία, που συνοδεύονται από πλήρη μπάντα. (Για το CD δεν θέλω να πω κάτι αυτή τη στιγμή, γιατί σκοπεύω να γράψω ξεχωριστό κείμενο στο άμεσο μέλλον).
Πέραν του αφιερώματος στον Bob Dylan, τώρα, ο Μετρονόμος έχει να μας προτείνει και άλλα θέματα. Συνεντεύξεις με τους συνθέτες Δημήτρη Παπαδημητρίου και Χρήστο Νικολόπουλο, τον τραγουδοποιό Βαγγέλη Γιαννάκη, τον πρωτοψάλτη Γρηγόρη Νταραβάνογλου, τον σολίστα του μπουζουκιού Βαγγέλη Τρίγκα, κείμενο του προσφάτως εκλιπόντος Στέλιου Βαμβακάρη, μια δισκογραφική αναφορά στον παλαιό συνθέτη Σπήλιο Μεντή και άλλα διάφορα.
Όρεξη να ’χεις να διαβάζεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου