Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

ο JOHN LENNON και η YOKO ONO στην Αθήνα, τέτοιες μέρες, πριν από 50 χρόνια

Ο John Lennon (1940-1980) είχε επισκεφθεί κατά πρώτον την Ελλάδα, μαζί και με τους υπόλοιπους Beatles, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου 1967. Για την παρουσία του στην Αθήνα, όπως και έξω απ’ αυτήν (Αράχωβα, Δελφοί, Ιτέα, Νότιος Ευβοϊκός, Σποράδες...), εκείνο το καλοκαίρι, είχαμε γράψει αναλυτικά εδώ στο lifo.gr πριν από δυόμισι χρόνια (https://www.lifo.gr/articles/retronaut_articles/153838). Τώρα θ’ ασχοληθούμε με την δεύτερη επίσκεψή του στη χώρα μας, τον Νοέμβριο του 1969, ακριβώς πριν 50 χρόνια, που είχε το ίδιο ή και ακόμη πιο μεγάλο ενδιαφέρον.
Κατ’ αρχάς, όταν μιλάμε, γράφουμε κ.λπ. για τον John Lennon δεν ξέρω αν χρειάζεται να σημειώσουμε πως αναφερόμαστε στη σημαντικότερη προσωπικότητα της ποπ / ροκ μουσικής (κατ’ εμέ είναι η σημαντικότερη), ή έστω σε μία από τις δυο-τρεις πιο σημαντικές (αν εντάξουμε σ’ αυτήν την τριάδα τους Elvis Presley και Bob Dylan). Η επιρροή που άσκησαν αυτοί οι τρεις άνθρωποι στην ιστορία της δημοφιλούς, νεανικής μουσικής, και ειδικότερα ο John Lennon (με τους Beatles ή χωρίς αυτούς) υπήρξε τεράστια, ανυπολόγιστη, όπως και ακρογωνιαία για την εξέλιξη της ποπ και του ροκ, όχι μόνο σαν αισθητικά φαινόμενα, μα και σαν κοινωνικά.
John Lennon, Yoko Ono, Αλέξης Μάρδας, Ευφροσύνη Δοξιάδη στο κέντρο της Αθήνας
Ο Lennon, στα τέλη του ’60, υπήρξε η απόλυτη προσωποποίηση του στρατευμένου, στην υπόθεση της ειρήνης και του αντιπολεμικού κινήματος, καλλιτέχνη, με τεράστια συμβολή στην κατανόηση των διεθνών κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων και της αντιμετώπισής τους, μέσα στο πλαίσιο της νεανικής παρέμβασης και του κινήματος των hippies.
Έτσι λοιπόν η επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1969 κρίνεται ως απείρως σημαντική, καθώς συλλαμβάνει τον Lennon στο peak της δράσης του (καλλιτεχνικής και κοινωνικής), όταν παρέδιδε στον κόσμο θρυλικά άλμπουμ και τραγούδια. Να θυμίσουμε πως δύο μήνες πριν έλθει στην Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει με τους Beatles το «Abbey Road» (Σεπτέμβριος 1969) και μόλις λίγες μέρες νωρίτερα (από τον ερχομό του στην Αθήνα) είχε τυπώσει το «Wedding Album» με την Yoko Ono και το single «Cold Turkey» με την Plastic Ono Band.

Η συνέχεια εδώ...

1 σχόλιο:

  1. To τραγούδι "Mother" του John Lennon, που θυμάται η Δοξιάδη, βγήκε αργότερα, μέσα στο 1970. (Ξέχασα να το σημειώσω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή