Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

10 τηλεοπτικά διαμάντια από το αρχείο της ΕΡΤ, γι’ αυτές τις δύσκολες μέρες - ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις, μουσικές εκπομπές και τηλεοπτικές σειρές με διαχρονική αξία

Το σάιτ τού on line αρχείου της ΕΡΤ (https://archive.ert.gr/) δεν έχει τα πάντα φυσικά, γιατί πολλά τηλεοπτικά έχουν χαθεί δια παντός (κυρίως από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70), έχει όμως πάρα πολλά. Δυστυχώς, όμως, και αυτά, τα πολλά, δεν είναι εύκολο να τα εντοπίσεις στο πι και φι, επειδή το σάιτ είναι δύσχρηστο.
Ας πούμε στην κατηγορία «Αρχείο Τηλεοπτικού Προγράμματος» υπάρχουν 582 σελίδες, τις οποίες πρέπει να δεις μία-μία (σελίδα), με τη σειρά. Δεν έχεις δυνατότητα με “go to” να πας στη σελίδα 151, 235 ή 412, αποκτώντας σε σύντομο χρόνο μια γενική εικόνα τού τι θα βρεις στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Βεβαίως, ενημερώνεσαι πως έχεις να δεις π.χ. 1370 «επιμορφωτικά ντοκιμαντέρ», αλλά και πάλι τούτα απλώνονται σε 137 σελίδες (με 10 ντοκιμαντέρ η κάθε μία), στις οποίες επίσης δεν υπάρχει “go to”. Το λέμε, γιατί είναι άλλο να διαβάζεις γενικά «επιμορφωτικά ντοκιμαντέρ» και άλλο το να έχεις την δυνατότητα να τσεκάρεις χοντρικά το περιεχόμενό τους, σε σύντομο διάστημα.
Επίσης απαιτείται, στο σάιτ, χρονικός εντοπισμός του υλικού. Αν εγώ θέλω να δω τι υλικό υπάρχει από το 1977 στην κατηγορία «μουσικά προγράμματα - μουσικές εκπομπές» δεν έχω αυτή τη δυνατότητα. 
Είναι 100% βέβαιο πως το σάιτ του αρχείου της ΕΡΤ θέλει πολλή δουλειά, για να είναι όσο εύχρηστο επιβάλλεται και απαιτείται, καθώς απουσιάζουν κατηγορίες και υποκατηγορίες, απουσιάζουν επιμέρους δυνατότητες εύρεσης και πλοήγησης, αναλυτικά index κ.λπ.
Θα την πω, λοιπόν, την αμαρτία μου. Κουράστηκα και απογοητεύτηκα από την πλοήγηση, αλλά επειδή επέμεινα βρήκα δέκα εκπομπές, που έχουν αξία φυσικά (είναι πάμπολλες οι καταχωρίσεις εκείνες με αδιαμφισβήτητη αξία στο σάιτ – δεν το συζητούμε αυτό), τις οποίες και σας προτείνω να δείτε, αυτές τις μέρες και τις νύχτες του εγκλεισμού.

Η συνέχεια εδώ...

1 σχόλιο:

  1. Όταν πάντως ο Αρκάς ξεκινήσε τα καραγκιοζιλικια, έψαξα να βρω - χώρις επιτυχία- την εκπομπή που είχε βγει ( πλάτη ) στην τηλεόραση.
    Ήταν μια σειρά για τους Έλληνες γελοιογραφους, πρέπει να ήταν καμιά 12ριά δημιουργοί στα τέλη του '80.
    Μετά από από ώρες ψαξίματος βρήκα τον Καλαϊτζή ( τσιγγάνικη ορχήστρα, κ 6η - 8η σελίδα της Ελευθεροτυπίας).
    Είναι δύσκολη δουλειά το " αρχείο" της ΕΡΤ να γίνει αρχείο, αλλά πρέπει κάπου να βρεθούν τα λεφτά να γίνει.
    - τόσα κονδύλια μένουν ανεκμετάλευτα-

    ΑπάντησηΔιαγραφή