Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 234

29/3/2020
KRZYSZTOF PENDERECKI – ΕΠΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ... 
«Κανένας δεν εξαναγκάστηκε (επί κομμουνισμού) να το κάνει αν δεν ήθελε (να έγραφε μουσική... σοσιαλιστικού ρεαλισμού). Εννοώ τους λίγο μεγαλύτερους από εμένα συναδέλφους μου. Δούλευαν, γιατί πληρώνονταν πολύ καλά για να γράφουν τραγούδια για τους εργάτες και φολκλορίζουσα μουσική. Κανένας δεν υποχρεώθηκε. Τώρα λένε αυτές τις ιστορίες, αλλά δεν είναι αλήθεια».
«Έτσι ήτανε στο τέλος του ’50 ή το ’60. Πάντως στην Πολωνία ήταν πάντα λίγο διαφορετικά. Κανένας ποτέ δεν συνελήφθη γι’ αυτό που έγραψε. Μπορεί βέβαια να μην σε έπαιζαν...
Αυτό που πραγματικά κυνηγήθηκε ήταν η θρησκευτική μουσική. Από τα μέσα του ’50 ενδιαφέρθηκα πολύ για την θρησκευτική μουσική, ίσως επειδή ήτανε απαγορευμένη. Ήμουνα νέος, επαναστατούσα και, αφού απαγορευόταν, εγώ ήθελα να τη γράψω. Ακόμα και το ’66 που έγραψα τα Κατά Λουκά Πάθη υπήρχε πρόβλημα για να παιχτεί σε μία εκκλησία. Αυτό άλλαξε μόνο όταν το έργο έγινε επιτυχία στη Δύση, οπότε δόθηκε η άδεια. Πρέπει να ήτανε το ’67 ή το ’68».
«Στην σημερινή Πολωνία κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για την Τέχνη. Οι πολιτικοί μας δεν έχουν ιδέα, ποτέ δεν πηγαίνουν σε συναυλίες, δεν ενδιαφέρονται» 
[Από συνέντευξη του Krzysztof Penderecki στο περιοδικό Μουσικής Πολύτονον, το 2009, όταν ο πολωνός συνθέτης είχε έλθει στο Φεστιβάλ Αθηνών]

29/3/2020
Πέθανε ο κορυφαίος πολωνός συνθέτης Krzysztof Penderecki. Ήταν 87 ετών. Οι περισσότεροι από εμάς που ακούμε τζαζ, ηλεκτρονική και avant-garde σίγουρα έχουμε δίσκους του. Εγώ έχω τουλάχιστον τρεις (το άλμπουμ του με τον Don Cherry και με όλη εκείνη την ομάδα, που άλλαξε την jazz στην Ευρώπη στα σίξτις, το δικό του "Dies Irae" σε Muza και κομμάτι του στην παλιά συλλογή Electronic 2000). Δεν λέω γι' αυτούς που ακούν κλασική και σύγχρονη κλασική (και που έχουν σίγουρα περισσότερα). Δύσκολα ακούσματα για να τα κάνεις share στο facebook (το facebook δεν είναι για τέτοια), αλλά σημαντικά για την εξέλιξη και τα crossovers της avant-garde στον 20ον αιώνα.
Ήταν αγαπημένος συνθέτης του Στάνλεϊ Κιούμπρικ επίσης, και ό,τι ακούμε εδώ, «από κάτω», «στο βάθος», είναι Krzysztof Penderecki.

28/3/2020
Ξεκάθαρα υποτιμημένη αμερικάνικη μπάντα, για τους McKendree Spring ο λόγος, με μερικά εξαιρετικά τραγούδια στα άλμπουμ της. Αυτό είναι ίσως το καλύτερό της - επίπεδο Tim Buckley και πάνω. (Έχει και θερεμίνη).

28/3/2020
To τελευταίο βινύλιο που αγόρασα, πριν κλείσουν τα δισκάδικα. Στη βρετανική επανέκδοση (2020) της Trading Places. Σκληροτράχηλοι, βοϊδόκαρδοι Stack Waddy, όχι μόνο στον Γουίλι τον σωματέμπορα, μα και σε άλλα κομμάτια...

28/3/2020
Μ’ αρέσει που κάποιοι λένε πως μέσα στην καραντίνα διαβάζουνε σοβαρά βιβλία, ακούνε σοβαρές μουσικές και βλέπουν σοβαρές ταινίες. Σιγά μην διαβάσουμε και τον Ηλίθιο του Ντοστογιέφσκι ρε μάγκες τέτοιες μέρες ή το Μαγικό Βουνό.
Εγώ το μόνο που έχω καταφέρει να ξεφυλλίσω τον τελευταίο καιρό είναι κάτι Φαντάζιο (ακολουθούν κάτι Τραστ Του Γέλιου), ν’ ακούω Γιάννη Πάριο, να βλέπω κανα Ζάχο Δόγκανο στο YouTube και να γράφω και καμιά δισκοκριτική από επαγγελματική υποχρέωση και μόνο (καλώς εννοούμενη πάντα). Μέχρι εκεί.
Μην μας τα πρήζετε τώρα με Μάλερ, Μπρεχτ, Τόμας Μαν, on line πινακοθήκες, μουσεία, βιβλιοθήκες, scribd και νέτφλιξ.
Update, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και για να προλάβω άστοχα σχόλια.
[Κάνουμε και λίγη πλάκα – λίγη βέβαια. Ο καθένας διαβάζει, ακούει και παρακολουθεί ό,τι γουστάρει, και μπράβο του (το εννοώ). Αλλά όσο πιο λίγο εξαρτιόμαστε από τις... αναπάντεχες on line «προσφορές» (βάλθηκαν όλοι με μιας να μας μορφώσουν) τόσο το καλύτερο]

28/3/2020
Μην διανοηθεί κανείς να γράψει τραγούδι για τον κορωνοϊό, γιατί θα είναι γελοίο. Μόνον ο Μανώλης Ρασούλης είχε το απόλυτο χάρισμα των topical songs στην Ελλάδα...
«Πολύ παράξενη εποχή / με μια πολύ τρελή ψυχή / αυτή η εποχή θυμίζει ιαχή / ενός απελπισμένου, βαθιά ξεγελασμένου»

28/3/2020
Mε Στόκα, Πορτοκάλογλου και Μάλαμα θα είμαστε όλοι, μετά την καραντίνα, σαν τους μολυσμένους επιζήσαντες στην Φουκουσίμα. Κρατηθείτε σε φόρμα με Γιαννάκη...

28/3/2020
Δεν ζούμε χωρίς ταξίδια...

27/3/2020
Ποιο Contagion και τρίχες κατσαρές; Έχετε δει τον «Τελευταίο Αιχμάλωτο» με τον Αλεξανδράκη;
Στην εποχή της Κατοχής ο Αλεξανδράκης, που είναι αντάρτης, αναγκάζεται να κρυφτεί σ’ ένα υπόγειο, που του παρέχει μια γυναίκα που τον αγαπάει. Παρότι ο πόλεμος έχει τελειώσει αυτός θα μείνει εκεί κλεισμένος, επειδή η γυναίκα τού λέει πως ο πόλεμος συνεχίζεται και πως τον κυνηγάνε οι Γερμανοί. Όταν θα βγει, κάποια στιγμή, μετά από 20 χρόνια (αυτό θα πει καραντίνα!), τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Ο κόσμος έχει αλλάξει, γι’ αυτόν, προς το χειρότερο.
Οι πρώην σύντροφοί του αποδείχθηκαν προδότες, οι φίλοι του έγιναν επιχειρηματίες-λαμόγια, οι πρώην γκόμενές του τον βλέπουν σαν ζητιάνο και τον ελεούν, κάποιοι τον κλέβουν κιόλας κ.λπ.
Απογοητευμένος από την τροπή των πραγμάτων αποφασίζει, μόνος του πια και με τη θέλησή του, να γυρίσει στο υπόγειο και να κλειστεί - και να μην ξαναβγεί ποτέ απ’ αυτό.

27/3/2020
Λίγα στοιχεία της πρόσφατης φεϊσμπουκικής πραγματικότητας.
1. Μ’ έχουν διαγράψει καμιά 30ριά «φίλοι» αυτές τις μέρες, επειδή αδυνατώ να συνδράμω στην «εθνική προσπάθεια» μιας κυβέρνησης ανεκδιήγητων σαλτιμπάγκων και a priori αποτυχημένων.
2. Γεμίζει καθημερινά το inbox μου με άπειρα μηνύματα, στα οποία δεν δίνω ουδεμία σημασία... κι έτσι μένουν αδιάβαστα, για μέρες, δυστυχώς, και μερικά σημαντικά (όπως το νέο άλμπουμ του Foko, που ανέβηκε στο YouTube).
3. Δέχομαι συνεχή αιτήματα για να μπω σε διάφορες ομάδες (και των αντικειμένων μου και όχι). Τα αρνούμαι όλα. Δεν είναι καιρός για τέτοια. Πρέπει να περιφρουρήσουμε, συν τοις άλλοις, και την διαδικτυακή μας μοναξιά.

27/3/2020
Μπολσεβίκοι πιάνουν τα γιοφύρια... Κούλη κλ@στε τους τα @@

27/3/2020
>>Μια θετική επίπτωση στην επιδημία του κορωνοϊού διέκρινε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας για τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, σύμφωνα με το skai.gr.
«Πολλοί Ευρωπαίοι τουρίστες που επέλεγαν την Ασία ως προορισμό τους, τώρα θα στραφούν σε νέες αγορές. Υπάρχει μια αύξηση στις προκρατήσεις φέτος, και από την καμπάνια που ξεκινήσαμε φέτος για πρώτη φορά από τόσο νωρίς, η εικόνα είναι θετική» διευκρίνισε ο υπουργός<<

14 Φλεβάρη 2020
[με τόσο γελοίους και χειρότερους ακόμη πολιτικούς πορευόμαστε, μηδενός εξαιρουμένου – το λέω, για να μην δημιουργούνται αυταπάτες]

27/3/2020
Γελάει ο κόσμος (από λαϊκοδεξιούς μέχρι κομμουνιστές), για το «εκπαιδευτικό επίδομα των 600 ευρώ» που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας και που θα πάει στους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.ά.).
Λέμε για voucher, για κουπόνι προπληρωμένων υπηρεσιών, μια «καινοτομία» της πλάκας, που θυμίζει σχέσεις εργασίας σε αποικίες και προτεκτοράτα.

27/3/2020
Διάβασα χθες στο φέισμπουκ του Ντίνου Δηματάτη πως πέθανε ο θεσσαλονικιός εκδότης Νίκος Κατσάνος.
Ο Κατσάνος είχε βγάλει πολλά ροκ βιβλία, αλλά τώρα δεν θα πω τίποτα γι’ αυτά, για την μάζα (όσοι έχουν αυτά τα βιβλία πάνω-κάτω ξέρουν περί τίνος πρόκειται). Θα γράψω μόνο για ένα. Για το καλύτερο βιβλίο που έβγαλε ποτέ.
Τούτο ήταν το «Countdown (μέτρα αντίστροφα)», ένα από τα πιο σοβαρά βιβλία για το underground που τυπώθηκαν ποτέ στην Ελλάδα.
Το βιβλίο πρέπει να κυκλοφόρησε περί τα μέσα του ’80 (δεν αναφέρεται χρονιά) και μπορούσες να διαβάσεις σ’ αυτό διάφορα ντοκουμέντα και κείμενα για το underground. Το αληθινό underground – όχι εκείνο που νομίζει ο καθένας ότι είναι underground.
Γράφει κάπου ο σπουδαίος Julius Lester:
«Τα σκληρά ναρκωτικά είναι το γουρούνι της κοινότητάς μας. Είναι το όπλο του Ανθρώπου εναντίον μας, μεταμφιεσμένο σαν ένα κομμάτι του περιθωρίου. Το μεγαλύτερο ψέμα που κυκλοφορεί για την ηρωίνη είναι ότι σε σκοτώνει, ότι σου κάνει κακό σαν ΑΤΟΜΟ, ότι είναι επικίνδυνη. Αυτά είναι μπούρδες. Θα σκοτώσει την ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ μας, την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ μας πολύ πριν σκοτώσει μεμονωμένα άτομα».

27/3/2020
Αν δεν σιχάθηκες αρκετά την Μέρκελ στα χρόνια των μνημονίων σού δίνεται η «ευκαιρία» να το κάνεις τώρα. Εγκληματικά απαράδεκτη, που στηρίζει την ύπαρξή της σ’ ένα σμάρι από γελοίους και το ίδιο επικίνδυνους με αυτήν κουλάκους.
>>Η καγκελάριος επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτητα και την ευελιξία που επέδειξε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τα κράτη μέλη και επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία, είπε, θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες.<<

26/3/2020
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επωφελείται βασικά και εισπράττει «αναγνώριση» από τα οργανωμένα μίντιά της μέσα από την παρουσία του γιατρού Τσιόδρα (είναι προφανές πως ο κόσμος μετράει τη γνώμη των επιστημόνων, αυτή τη στιγμή, και καλά κάνει), αλλά και από την... αποφασιστική φιγούρα του πολιτικού Χαρδαλιά (που σ’ εμένα θυμίζει αλφαμίτη-στρατονόμο), επειδή σε τέτοιες φάσεις είναι πολλοί εκείνοι που μασάνε από «αντριλίκι» και «πειθαρχία».
Επικοινωνιακά, θέλω να πω, το έχει δέσει σωστά η δεξιά, καθώς ο συνδυασμός Τσιόδρα-Χαρδαλιά είναι πολύ επιτυχημένος. Ανάμεσά τους, δε, κανένας άλλος δεν χωράει. Το είδαμε εξάλλου.
Κάποια στιγμή επιχείρησε να κάτσει δίπλα τους και ο υπουργός Κικίλιας, με αποτέλεσμα να φάει τις λεμονόκουπες της ζωής του και να αποσυρθεί άρον-άρον (το κράξιμο που έπεσε στα μίντια θέλω να πω, από δεξιούς εννοείται, υπήρξε σφοδρό και ανάλγητο).
Αν ο Τσιόδρας έβγαινε μόνος του για να ενημερώσει τον κόσμο, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ’ξερω γω, χωρίς πολιτικούς δίπλα του, το όφελος για την δεξιά θα ήταν πολύ μικρότερο προφανώς. Τώρα κεφαλαιοποιείται μία συνύπαρξη, που σε επίπεδο συμβόλου δρα συμπληρωματικά (το δάκρυ του επιστήμονα, με το άτεγκτο του πολιτικού) και γι’ αυτό μεγιστοποιούνται τα οφέλη της για τη ΝΔ.
Φυσικά, σε όλο αυτό το σκηνικό, έτσι όπως διαμορφώνεται, παίζει ρόλο η επί της ουσίας ανυπαρξία του Τσίπρα (δεν συζητάμε τώρα για Κινάλ, Βαρουφάκηδες κτλ) κι έτσι όλο το βάρος μιας επί της ουσίας αντιπολίτευσης, που δεν θα πρέπει να μασήσει από το επικοινωνιακό παιχνίδι της δεξιάς, στηλιτεύοντας τις απίστευτες ολιγωρίες και παρασπονδίες της κυβέρνησης σε σχέση πάντα με τον κορωνοϊό, επαφίεται σε 2-3 μέσης αναγνωσιμότητας σάιτ (τηλεόραση δεν υπάρχει, εκεί υπάρχει πλήρης κυβερνητική κατάληψη) και στον συγκινητικό, αλλά σχεδόν μάταιο «αγώνα» που διεξάγεται στα σόσιαλ μίντια από (αντιδεξιούς) ανεξάρτητους μεμονωμένους.
Ακούγεται λογικό λοιπόν από ’μένα, και δεν θέλω να το αντιμετωπίζω σαν ευχολόγιο, πως τώρα, ναι, υπακούοντας στις παραινέσεις των γιατρών, μένουμε μέσα για το καλό και το δικό μας και του κοινωνικού συνόλου, αλλά όταν λήξει αυτή η ιστορία θα είμαστε εδώ, δηλαδή έξω, στους δρόμους και τις πλατείες, για να λογαριαστούμε.

15 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επωφελείται βασικά και εισπράττει «αναγνώριση» από τα οργανωμένα μίντιά της..."...

    Vassilis Serafimakis
    O Bαρουφάκης με όλες τις αδυναμίες τού χαρακτήρα του καταφέρνει και κάνει συγκριτικά την καλύτερη ΚΑΙ πιό εποικοδομητική αντιπολίτευση. Φυσικά και ΝΔ και Σύριζα έχουν συμφέρον αυτά που εισηγείται και λέει το μικρό του κόμμα να θάβονται και έτσι γίνεται.

    άρης φίλιππας
    Ακριβώς οι σκέψεις μου.

    Vassilis Serafimakis
    Να συμπληρώσω ότι (ξαναλέω, παρά τις έκδηλες αδυναμίες τού χαρακτήρα του) ο Β έχει μία ευπρεπή παρουσία στη Βουλή, κάτι που κατάντησε είδος εν ανεπαρκεία. Δεν τον έχω ακούσει ποτέ να βρίσει, να χυδαιολογήσει, κτλ, και δυστυχώς αυτό σήμερα είναι προτέρημα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας στον Vassilis Serafimakis
    Τα εγκληματικά λάθη που έκανε το 2015 για μένα τον θέτουν στο περιθώριο. Δεν τον εμπιστεύομαι καθόλου.

    Vassilis Serafimaki
    εδώ διαφωνώ ριζικά. Δηλ υποστηρίζω ότι το 2015 έκανε ό,τι μπορούσε και σχεδόν ό,τι έπρεπε (έπρεπε να είναι πιό ριζοσπαστικός) αλλά αυτή προφανώς είναι μία συζήτηση που δεν μπορεί να γίνει τώρα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, τα έχω γράψει κι εγώ πολλές φορές εδώ, για το ότι θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από το Φλεβάρη του 2015 ας πούμε και άλλα πολλά - δεν είναι για το fb αυτή η κουβέντα.

    Elias Zaikos
    Πατρίς (Χαρδαλιάς) θρησκεία (Τσιόδρας) οικογένεια (παρακουλουθούντες).

    Ilias Frantzis
    Όχι ότι είμαι απαισιόδοξος αλλά δεν νομίζω ότι θα έχουν μείνει πολλοί μετά από αυτήν την ιστορία για να λογαριάστουν. Το ξαναλέω πως κατ' εμέ θα είναι μεγαλύτερο απ' ότι δείχνει. Μακάρι όμως να διαψευθώ για ξεδώσουμε από την την απραξία.

    Regimiento Cinqo
    "Εποικοδομητική αντιπολίτευση" είναι εκείνη που εισηγείται "καλύτερα μέτρα" στην κυβέρνηση? Άσε δεν θα πάρω..

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν ξέρω τι κατάλαβες...

    Regimiento Cinqo
    όχι, σχολιάζω το "εποικοδομητική" μπροστά από το αντιπολίτευση. λέω ότι για μένα αυτό δεν έχει αξία. είναι μια καθεστωτική - και τηλεοπτική - σάχλα. Αντιπολίτευση με νόημα είναι αυτή που λέει , αν ήμουν εγώ στην κυβέρνηση θα έκανα τα πράγματα έτσι , γιατί οι προτεραιότητες μου είναι αυτές και τα εργαλεία μου εκείνα. "Δομική" δηλαδή, που έλεγε κι ο Παπατζής

    Αντρέας Μπικουβαράκης
    Τσιόδρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον εκδότη Κατσάνο...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=x4xxCnvlYUM
    Julius Lester - See How The Rain Falls

    Vagelis Papageorgiou
    Φώντα, ξέρεις αν μπορώ να βρω το βιβλίο (το countdown) και που (Πολιτεία π.χ.);

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν νομίζω. Τυχαία μόνο σε second-hand.

    Vagelis Papageorgiou
    Καμία ιδέα κάποιο βιβλιοπωλείο που να πουλάει second-hand ίσως;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Χιλιάδες. Αλλά δεν ψάχνουμε έτσι. Χτυπάμε τον τίτλο στο google.

    Vagelis Papageorgiou
    Οκ, ευχαριστώ.

    Pantelis Tsalouchidis
    Ω ρε γαμώτο όχι, τον γνώρισα στη Χαλκιδική, τα καλοκαίρια έβγαζε πάγκο στα Φλογητά, μια πενταετία συνεχόμενα συνσντιομασταν και μιλούσαμε, πολύ ωραίος άνθρωπος

    Γιάννης Τσουκαλάς
    Στα Νεα Πλαγια ηταν

    Pantelis Tsalouchidis
    ναι, δίκιο έχεις, περπατούσα καθημερινά τη διαδρομή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Γελάει ο κόσμος (από λαϊκοδεξιούς μέχρι κομμουνιστές), για το «εκπαιδευτικό επίδομα των 600 ευρώ»..."...

    Nikos Zozos
    Σκέφτομαι το «κίνημα της γραβάτας» και έχω χεστεί στο γέλιο!

    Kostis Chatzigeorgiou
    να παρουν και κανα φράγκο τα κεντρα εκπαίδευσης...

    Regimiento Cinqo
    Παράγινε τ'αστείο ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ ">>Μια θετική επίπτωση στην επιδημία του κορωνοϊού διέκρινε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης..."...

    Ilias Frantzis
    Καλέ μου Φώντα, μην είσαι τόσο κακός με τους ΑΜΕΑ. Μην ξεχνάς ότι κοιμόντουσαν τον ύπνο του ηλίθιου πριν ένα μήνα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πρόσεχε. Μην αθωώνεις τον μοναδικό άνθρωπο στον κόσμο, που τον διέγραψε το κόμμα το οποίο έφτιαξε ο ίδιος.

    Ilias Frantzis
    οι πεποιθήσεις μου δεν έγκειντε ούτε καν παράλληλα με διεύθυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης. Ζω και αναμένω τη στιγμή που θα φτύσω και και θα αρπάξω το "κουπί" ως άλλος (συνονόματος) προφήτης και θα ανηφορίσω.

    Spiros Boikos
    Το 75% του ΑΕΠ των Επτανήσων έρχεται από τον τουρισμό. Καλά ξεμπερδεματα

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    θα έρθουν 500.000 χιλιάδες κινέζοι...
    https://www.news247.gr/.../theocharis-to-2021-stochos-500...
    Θεοχάρης: Το 2021 στόχος 500.000 Κινέζοι τουρίστες

    Spiros Boikos
    με το ζόρι τους κρατάνε οι κινεζικές αρχές να μην έρθουν από τώρα.

    Takis Psaltis
    πάντως πλάκα πλάκα η κίνα έχει μείνει στα 83.000 κρούσματα, έχουν πεθάνει 3.500 και έχουν αναρρώσει 75.000 παρακαλώ....

    Giorgos Stamatelos
    Υπάρχει ακόμα μια θετική επίπτωση στην επιδημία του κορωνοϊού. Οι καραγκιόζηδες και τα τσουτσέκια που ασκούν εξουσία διορισμένοι ή εκλεγμένοι, ξεβρακώνονται και γελοιοποιούνται...

    Christos Galiatsatos
    ας δει τις ακυρώσεις ο τουρίστας υπουργός ��

    Vassilis Serafimakis
    Ποιές αυταπάτες;...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Μας διαβάζουν και... αυταπατώμενοι, που μας διαγράφουν κιόλας.΄Έχω φάει διαγραφές με το τσουβάλι αυτές τις μέρες.

    Vassilis Serafimakis
    Διαγραφές επειδή λες πχ ότι το δημόσιο σύστημα υγείας απεδείχθη πανηγυρικά ανώτερο τού ιδιωτικού; Mα αυτό ομολογήθηκε εν τή πράξει από τούς ίδιους τούς υποστηρικτές τής ιδιωτικής περίθαλψης. Προφανώς διαγράφουν όσοι δεν αντέχουν την πραγματικότητα και προτιμούν την αυταπάτη.

    Δημήτρης Πλειώνης
    Απλά γελοίος.

    Dionysis Tsaglis
    Πες του ότι έχει τηλεφώνημα από τη Λίμαν Μπράδερς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Μπολσεβίκοι πιάνουν τα γιοφύρια..."...

    Vassilis Serafimakis
    Δεν υπάρχει σχέση Ελλάδας με Ιρλανδία κι Ισλανδία, αγαπητοί τηλεθεατές! Αυτές είναι χώρες με 40 και 50 εκατομμύρια πληθυσμό, πυρηνικά όπλα, και οικονομίες παγκοσμίου επιπέδου και κάνουν αυτά που κάνουν. Μακάρι να μπορούσαμε κι εμείς. Μισό λεπτό κάτι μου λένε απ'το κοντρόλ - έλα;

    Dionysis Tsaglis
    Αν σήμερα μας πάρουν τα νοσοκομεία αύριο θα μας πάρουν τα σπίτια...διαδώστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Λίγα στοιχεία της πρόσφατης φεϊσμπουκικής πραγματικότητας."...

    Αλέκος Βαρβέρης
    Και εγώ διαφοροποιούμε πολιτικά/ιδεολογικά από την κυβερνητική πολιτική αλλά … «..κυβέρνηση ανεκδιήγητων σαλτιμπάγκων και a priori αποτυχημένων»;. συνιστά αυτό πολιτική τοποθέτηση;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πολιτικές τοποθετήσεις κάνω (δες παρακάτω στον τοίχο). Αυτό είναι απλώς μια πραγματικότητα, που επιβεβαιώνεται κάθε μέρα.

    Αλέκος Βαρβέρης
    Δυστυχώς δεν είναι "απλώς μια πραγματικότητα" τα πράγματα γίνονται όλο και πιο σύνθετα και μας καλούν σε ανάλογες αναλύσεις-θέσεις.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν θα γράψω εδώ πέρα πραγματεία. Διάβασε και παρακάτω στον τοίχο - θα βρεις διάφορα ποστ με πιο αναλυτικές σκέψεις (στο πλαίσιο πάντα του φέισμπουκ).

    Αντρέας Μπικουβαράκης
    Συγγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά αν το παρακάτω δεν δείχνει σαλτιμπάγκο, τότε τι;

    Αντρέας Μπικουβαράκης στον Αλέκος Βαρβέρης
    Άδωνης Γεωργιάδης, 13/3/30
    Έλεγχοι γίνονται ασταμάτητα. ... η αύξηση είναι περίπου από το 1 ευρώ στα 3 ευρώ. Δεν είναι μικρή, αλλά δεν είναι και αδικαιολόγητη. Διότι ένα προϊόν αυξάνει την τιμή του βάσει του κόστους και της προσφοράς. Άρα δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτό είναι αισχροκέρδεια.
    Άδωνης Γεωργιάδης, 27/3/30
    Όπου εντοπίζουμε προβλήματα βάζουμε πρόστιμα. Χθες, βάλαμε το πρώτο πρόστιμο, 50.000 ευρώ, σε μία εταιρία αντισηπτικών που θεώρησε καλό να ανεβάσει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό κέρδους της μέσα στην κρίση. Αυτό είναι παντελώς απαράδεκτο. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι η ώρα για εύκολο

    Αλέκος Βαρβέρης
    δηλαδή ο Γεωργιάδης/Πολάκης είναι το μέτρο για να κρίνουμε μια πολιτική συντηρητική/προοδευτική; ή το έδαφος για συζητήσουμε πολιτικά;

    Αντρέας Μπικουβαράκης
    Δεν βλέπω να απαντάτε. Αντιθέτως βλέπω μια (ελαφρώς αντιδημοκρατική) τάση για συμψηφισμούς.
    Θα σας δώσω άλλη μία ευκαιρία.

    Σταύρος Καρτσωνάκης στον Αλέκος Βαρβέρης
    αυτό που ενοχλεί πολύ, μα πάρα πολύ είναι ότι φαίνεται κάθε ώρα και μέρα και χρονιά πια καθαρά ότι όλα παίζονται πλέον στο επίπεδο της ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, και κάτι σωστό να γίνεται από τον οποιοδήποτε, είναι πια τόσο έντονο το πόσο προβάλλεται από την εκάστοτε κυβέρνηση (καλά αυτοί εδώ τώρα δεν παίζονται ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ- ΌΛΟΙ οι δημοσιογράφοι είναι φιμωμένοι το βλέπουμε- και μόνο τις αγορεύσεις της Κεραμέως να ακούσεις- νομίζουμε ότι ζούμε στη ....Silicon Valley-mercyyyyyyyyyyyy-

    Yiannis Iliakis
    το 1ο είναι τίτλος τιμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ilias Frantzis
      Φώντα για το πρώτο ξέρεις; Αμφότεροι, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι.
      Για το 2 και 3 και να ήθελες ... μόνος σου? ούτε ο Τιραμόλα

      Vagelis Papageorgiou
      Συγχαρητήρια για τις εν λόγω διαγραφές.

      Αντρέας Μπικουβαράκης
      Υ.Γ. Ο Γεωργιάδης είναι υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη (και όχι τηλεπωλητής) και το αρχικό του «επιχείρημα» είναι κλασική φιλελεύθερη αφήγηση. Αν τυχόν σας έχει διαφύγει κάτι από αυτά.

      Konstantinos Zachopoulos
      Οι διαγραφές, πάντως, είναι υγεία (για σένα)

      Αντρέας Μπικουβαράκης
      Αν δεν σας αρέσει ούτε αυτό, μπορείτε ίσως να μας σχολιάσετε το εξής. Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε στα τρία πανεπιστημιακά εργαστήρια που του έκαναν πρόταση για τα τεστ αλλά ενέκρινε 13.000.000 ευρώ για τεστ σε ιδιωτικές κλινικές;

      Διαγραφή
  7. Σχόλια στο ποστ για την ταινία "Ο Τελευταίος Αιχμάλωτος"...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=I968nWwK6ss
    Ο τελευταίος αιχμάλωτος - 1970 FULL MOVIE

    Haris Mavridis
    εμπνευση για τους Kusturica - Kovacevic στο Underground ;

    Lampros Papalexis
    Εξαιρετική ταινία, που τη θυμήθηκες!

    Panagiotis Annousis
    Τι ταινιάρα! Συγκλονιστική!

    Dionysis Tsaglis
    Το θυμάμαι να το βλέπω καλοκαίρι στις διακοπές σε ασπρόμαυρη, τότε που η Χερσόνησος στη Κρήτη ήταν ακόμα παραλία κανονική

    Ilias Frantzis
    Είναι και λίγο ψυχολογικό δράμα με εναλλαγές και πισωγυρισματα στις συμπεριφορές.

    Σωτήρης Τσιρογιάννης
    Μία απο τις μελαγχολικές ταινίες του Ελληνικού κινηματογραφου!!!

    Βασίλης Καμπούρης
    ταινιάρα και νομίζω πως στην Ελλάδα αυτο θα γινόταν α κ ρ ι β ω ς

    Harry Gordon
    αμα υπηρχε και καποιος ανθρωπος να φτιαξει την εικονα καλα θα ηταν

    Patritsopoulos Nikos
    επι χουντας...

    Ευαγγελια Αυγερινου
    Που θαβρισκε καλυτερα? :-P

    George Chatzakis
    "Παράσιτα"?

    Stathis Nikokavouras
    ναι ταινιαρα ....

    Konstantinos Zachopoulos
    Το είδα πριν από μερικά χρόνια. Ενδιαφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχόλια από το fb στο ποστ "Mε Στόκα, Πορτοκάλογλου και Μάλαμα θα είμαστε όλοι, μετά την καραντίνα, σαν τους μολυσμένους επιζήσαντες στην Φουκουσίμα."...

    Vagelis Papageorgiou
    Ωραία φωνή, γλοιώδης τύπος.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Γιατί, τι σού 'κανε;

    Vagelis Papageorgiou
    χαχαχα, τίποτα, σαν φυσιογνωμία ποτέ δεν μου άρεσε. Εσύ τον συμπαθείς;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Μια χαρά παιδί είναι

    Stylianos Tziritas στον Vagelis Papageorgiou
    ο Πάριος είναι ισχυρογνώμων άνθρωπος αλλά όχι γλοιώδης. Η πιάτσα άλλα λέει

    Apostolis Valasas
    xaxaxaxa "σαν τους μολυσμένους επιζήσαντες στην Φουκουσίμα" epic

    Stylianos Tziritas
    Ο Παριος μέχρι ΚΑΙ τα Νησιώτικα είναι παραδειγματικός στις ερμηνείες του. Μετά άρχισε δίσκο με δίσκο να αναπτύσσει στόμφο (παραδίδωντας όμως αρκετά καλά τραγούδια κ πάλι)

    Mimis G Vas στον Stylianos Tziritas
    Νομίζω Στέλιο μου πως ειδικά με τα Νησιώτικα, όσο καλό έκανε με την ευρεία διασπορά και διάδοση των ακουσμάτων σε ένα ευρύτατο ακροατήριο, άλλο τόσο ζημιά έκανε με την ισοπεδωτικη ενορχήστρωση που τα έβαλε όλα σε μια μανιέρα και χάθηκαν μέσα στην ομογενοποίηση όλα τα τοπικά νησιώτικα υποιδιωματα, πχ τα Ικαριωρικα έχουν ασκομαντουρες και λαούτο, ενώ τώρα πια και ελέω Κοντόπουλου, όλοι οι μπαλλοι έχουν καθιερωθεί να ακούγονται ως εξηλεκτρισμενα σκυλαδικα

    Stylianos Tziritas
    δεν θα διαφωνήσω γι αυτό που επήλθε αλλά θα διαφωνήσω για την αιτία. Τα νησιώτικα του Πάριου ήταν ένας δίσκος με κοντραμπάσσο κ οχι ηλεκτρικό θυμίζω και είχε χαμηλές που ελάχιστες φορες πριν κ άλλες τόσες μετά ξανασυναντήσαμε στα παραδοσιακά

    Vassilis Serafimakis
    Είχαμε πεί το ένα ουίσκυ με κόκα κόλα και το άλλο σκέτο και τα φτιάξατε ανάποδα, δεν πειράζει, αλλά φέρε και φιστικάκια.

    Ευαγγελια Αυγερινου
    Δωσεεε!!!

    Nikos Mitrogiannopoulos
    και καρδούλα <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σχόλια από το fb στο ποστ "Μ’ αρέσει που κάποιοι λένε πως μέσα στην καραντίνα διαβάζουνε σοβαρά βιβλία..."...

    Patritsopoulos Nikos
    σεραφινο,τιραμολα κανει?

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, επιτρέπεται. Πριν ή μετά το φαγητό δεν έχει καμία σημασία.

    Patritsopoulos Nikos
    και βαβουρα

    Panos Padazo
    Φλοξ.

    Thanos Fotiadis
    Το ότι έβαλες το νετφλιξ στην κατηγορία "κυριλέ ποιοτικά" με ξεπερνάει...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Έχει και ποιοτικά... ��
    Πιο πολύ το έγραψα λόγω των... πληθωριστικών πιέσεων που ασκούνται, για on line διασκέδαση. Το βρήκαν όλοι τώρα να μας μορφώσουν με τζάμπα scribd και τέτοια. Μ' έχει μουρλάνει το scribd με μέηλ (για προσφορές).

    Αθανάσιος Ζακόπουλος
    το netflix είναι το τηλεοπτικό ανάλογο του φαντάζιο

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Έχει και συνεντεύξεις με παλιά συγκροτήματα, σαν εκείνες που έκανε η Μπακομάρου; Να το βλέπω τότε... ��

    Νίκος Σούρσος
    Η Μπακομάρου ήταν επί των καλλιτεχνικών στο Φαντάζιο. Μάλλον η καλύτερη της εποχής, προσεκτική τουλάχιστον. Δούλεψε και σε άλλα έντυπα αργότερα. Στα αυτοκίνητα ήταν ο Σπύρος Ρέκκας και στα αθλητικά ο Καραγιαννίδης όπως είπε και κάποιος εδώ.

    Anastassios Anastassiou
    Οικογενειακό Θησαυρό;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Οπωσδήποτε. Βοηθάει και στην καταπολέμηση της ενδο-οικογενειακής βίας τέτοιες μέρες. ��

    Anastassios Anastassiou
    Λαϊκό ν ανάγνωσμα..

    Nikos Mitrogiannopoulos
    Φώντα, κι όμως διαβάζω ακριβώς τον Ηλίθιο! Πρίγκιπας Μίσκιν, Ναστάζια Φιλίποβνα, Γιάνκα, Ραγκόζιν κλπ. Δεν υπάρχει πιο λαϊκό ανάγνωσμα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Χαρά στο κουράγιο σου Νίκο. Κι εγώ είπα να λύσω καμιά διαφορική εξίσωση δεύτερης τάξεως, αλλά βαρέθηκα...

    Nikos Mitrogiannopoulos
    Είδες όμως, αν δεν το έθιγες εσύ δε θα έλεγα κάτι. Ωστόσο αφιερωμένο σε όλα τα αναγνώσματα αυτής της περιόδου το παρακάτω άσμα. Σκέφτομαι να το τραγουδάει η Ναστάζια Φιλίπποβνα.
    https://www.youtube.com/watch?v=rofjPFaD5r0
    ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΛΗΣ - ΔΥΟ ΚΑΚΟΓΡΑΜΜΕΝΑ ΛΟΓΙΑ .wmv

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Maria Kalogeraki σε Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Χι χι έπιασα ποσοτικές μεθόδους στο xls αλλά ήταν για αρχάριους σε σχέση με αυτά που κάνω κ λέω να πιάσω οικονομετρία

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δίνεις πανελλήνιες?

      Maria Kalogeraki
      Όχι αλλά σκέφτομαι του χρόνου να κάνω ένα μεταπτυχιακό κ είναι στις εξετάσεις. Μόνο αν καταφέρω να διαβάσω θα αιτηθώ

      Ευαγγελια Αυγερινου στον Nikos Mitrogiannopoulos
      παραδοξως προσωπικα, δεν με συνεπηρε ο "Παιχτης" οπως πχ ο "Αιωνιος συζυγος" κ.α.

      Nikos Mitrogiannopoulo
      χμ..είσθε παντρεμένη και δεν παίζατε χαρτιά, ε;

      Ευαγγελια Αυγερινου
      παραδοξως επαιζα..

      Spyros Zoupanos
      γιατρέ μου, μπορώ να διαβάσω Thomas Pynchon;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν σώζεσαι με τίποτα.

      Thodoris Antonopoulos
      Σώζει όντας ισως ο πιο ροκ εν ρολ συγγραφέας!
      Εφαρμοσμένη ψυχεδέλεια

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας στον Thodoris Antonopoulos
      Φιλαράκι του Ρίτσαρντ Φαρίνια...
      https://diskoryxeion.blogspot.com/.../richard-farina-folk...
      RICHARD FARIÑA μια τρανή μορφή του ψυχεδελικού folk-rock – ένας αναγνωρισμένος συγγραφέας

      Spyros Zoupanos
      τρομερά ενδιαφέρον άρθρο!

      Spyros Zoupanos στον Thodoris Antonopoulos
      lsd ανάγνωσμα!

      Thekla Tselepi
      Θέλει ηρεμία και συγκέντρωση το διάβασμα ως μελέτη, τώρα, με τα μυαλά διάσπαρτα μόνο χιουμοριστικά, κανένα μελό και εικόνες ομορφιάς για εμψύχωση

      Vassilis Serafimakis
      Φαντάζιο! Εκεί έγραφε αθλητικά (!) σε μία στήλη μισή σελιδούλα ο Νίκος Καραγιαννίδης, ο μετέπειτα επικεφαλής τού ΦΙΛΑΘΛΟΥ. :-)

      Γιώργος Φρατζεσκάκης
      Πω πω.Φανταζιο αγαπημένο. Ωραια ιδέα Για να κατεβάσω μερικά!

      Διαγραφή
    2. Alexandros Koukoulis
      Εγώ διαβάζω το "Εδώ είναι του Ρασουλη", ακούω το "Φταίνε οι νύχτες του χειμώνα" που το ξέθαψα με τον Μητροπανο και βέβαια της "Ελλάδος τα παιδιά" μιας και έχω 3 πιτσιρικάδες μονοψηφιων ηλικιών ��

      Maria Kalogeraki
      Εγώ βλέπω απαράδεκτους αλλά είδα κ τον κομφορμίστα παίζει να ψωνίσω κ Χίλντα Παπαδημητρίου με 2,8 ευρώ

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Για 2,8 ευρώ καλή είναι η Χίλντα (μη μας ακούσει μόνο). ��

      Maria Kalogeraki
      Σσσσς

      Stylianos Tziritas
      Τα σέβη μου για Δόγκανο. Καραγουστάρω επισης

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εγώ έβλεπα το παλιό με τον Λάμπρο Δόγκανο, και γι' αυτό είδα και την επανέκδοση με τον Μπέζο. Τον οποίον δεν πάω με τίποτα, αλλά στον Δόγκανο είναι καλός. ��

      Stylianos Tziritas
      Συμφωνω με όλο το σχολιο σου. Ο παλιός με την Τέτη Σχοινάκη ως αρραβωνιάρα του ανηψιού του Κωνσταντάρα ηταν φοβερό

      Dionysia Prinou
      Υπαρχει ακομα Φανταζιο;;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Στα παλιατζίδικα, άμα είσαι τυχερός / τυχερή. ��

      Ilias Frantzis
      Ρε πατριώτες κανείς ΖΑΚΟΥΛΑ, ΤΑΡΑΤΑΤΑ, ORRIBILE?
      Άντε στη χειρότερη ελληνική μυθολογία ή Βίβλο?

      Nikos Mitrogiannopoulos
      Μη με περάσετε και για αμπνόρμαλ

      Maria Kalogeraki στον Nikos Mitrogiannopoulos
      Υπάρχει η Μανίνα online?

      Nikos Mitrogiannopoulos
      https://www.greekcomics.gr/forums/index.php...
      έψαξα λίγο, αλλά μόνο αυτο βρήκα. τουλάχιστον θα δείτε εξώφυλλα
      greekcomics.gr

      Ntinos Sarandopulos
      https://youtu.be/9--N1i5669c
      ▶ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ (1984)

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Υπάρχει και sequel. ��

      Ntinos Sarandopulos
      σοβαρά? θα το ψάξω ......

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      H επιστροφή των καθαρμάτων.

      Ntinos Sarandopulos
      αυτό βρήκα, θα κάτσω να το δώ!
      https://youtu.be/fIMzv2TecTM
      ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ 1989 ΣΟΥΓΚΛΑΚΟΣ
      ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    3. Stylianos Gabriel
      Φώντα μάγος να ήσουνα δεν θα το πετύχαινες!!!Αυτές τις ημέρες της καραντίνας διαβάζω Φιοντορ Ντοστογέφσκυ και δή τον "Ηλίθιο" απο μια έκδοση του 1960 "Άπαντα Κλασσικών Συγγραφέων",εκδοτικός οίκος "Χ.Μιχαλακέας & Σια" σε επιμέλεια Κώστα Βάρναλη και μετάφραση απο τα ρώσσικα Σ.Σπαθάρη-Κ.Πορφύρη.Αυτά τα στοιχεία τα έγραψα γιατί ξέρω οτι την ψάχνεις με παλιές εκδόσεις.Αυτά τα βιβλία είναι κληρονομιά απο τον γέρο μου Θεός σχωρέσ'τον!!!Φοβερή έκδοση.

      Ναταλία Ρασούλη
      Το ότι κάνουμε όλοι ξαφνικά γυμναστική, γιόγκα και διαλογισμό στο σπίτι ξέχασες να το αναφέρεις :-)

      Διαγραφή
  10. Σχόλια από το fb περί Krzysztof Penderecki...

    Vassilis Konstandopouloς
    O Κιούμπρικ είχε ήδη χρησιμοποιήσει μουσικές του στην "Οδύσσεια του διαστήματος". Γενικά τον συγχωρεμένο ίσως οι περισσότεροι τον ξέρουμε από ταινίες (τα κομμάτια του ξεχώριζαν σαν τη μύγα μες στο γάλα από τα υπόλοιπα), παρά από ολοκληρωμένα του έργα. Ταίριαζε βλέπεις το ύφος του σε θρίλερ ή σκηνές αγωνίας και μυστηρίου. Μακάρι να ακουστεί περισσότερο, και μέσω αυτών που αναφέρεις.

    Giannis Papadopoulos
    Και να συμπληρώσω , ίσως μαζί με τον Στραβινσκι κορυφαίος εκπρόσωπος της μουσικής του 20 ου αιώνα!

    Alexis Rapto
    επιτρέψτε μου... ��
    https://www.youtube.com/watch?v=6IoGkWqZtwI
    Don Cherry & Krzysztof Penderecki - Humus The Life Exploring Force

    Akis Ladikos
    R.I.P...

    Sakis Bwanas
    Είχε έρθει παλιά και στο Μέγαρο να διευθύνει έργα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προσωπικά "ο τελευταίος αιχμάλωτος" για κάποιο λόγο μου θύμισε το γιαπωνέζικο βραβευμένο φιλμ "Woman in the dunes"-1964. Δεν ξέρω αν ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Άγγελος Γεωργιάδης πήρε ιδέες από αυτή την ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή