Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 340

25/1/2021
Χθες βρέθηκε νεκρός, ως γνωστόν, ο Σήφης Βαλυράκης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ, αργότερα βουλευτής, υφυπουργός, υπουργός κ.λπ.
Ο Βαλυράκης ήταν από τα πιο δυναμικά στελέχη του ΠΑΚ, με δράση εντός και εκτός Ελλάδος, αντιπροσωπεύοντας τον πυρήνα της ιδεολογίας της οργάνωσης τού Ανδρέα Παπανδρέου... πως μόνον ο ένοπλος αγώνας θα μπορούσε να ρίξει τη χούντα, συμβάλλοντας περαιτέρω (ο αγώνας αυτός) στην πυροδότηση και την εξέλιξη τής σοσιαλιστικής επανάστασης.
Κινούμενος προς την κατεύθυνση αυτή, ο Βαλυράκης θα συλληφθεί τον Μάιο του 1971, στην Αθήνα, έχοντας πριν αλωνίσει Ιταλία (Γένοβα, Ρώμη), Δ. Γερμανία (Μόναχο) και Σουηδία (Στοκχόλμη), με βόμβες στα χέρια, θα κλειστεί στα μπουντρούμια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, θα αποδράσει, θα ξανασυλληφθεί, θα περάσει από έκτακτο στρατοδικείο, θα σταλεί στις σκληρές φυλακές της Κέρκυρας, από τις οποίες θα αποδράσει εκ νέου με κινηματογραφικό τρόπο, θα κολυμπήσει από την περιοχή τής Κασσιώπης (ΒΑ Κέρκυρα) προς την κοντινή απέναντι Αλβανία (Μάιος του '72), θα συλληφθεί από τους Αλβανούς, θα σταλεί ξανά στη φυλακή και σε καταναγκαστικά έργα, αλλά κάποια στιγμή θα αφεθεί ελεύθερος. με παρέμβαση του Ανδρέα (ο μύθος λέει πως μπήκαν στο παιχνίδι οι Κινέζοι, επηρεάζοντας το φιλομαϊκό, τότε, καθεστώς του Χότζα, ώστε να απελευθερώσει τον Βαλυράκη), οδεύοντας προς Ιταλία τον Δεκέμβρη του ’73. Η αμνηστία (Αύγουστος του ’73) τον «έπιανε», αναφορικά με τα εκρηκτικά, αλλά αν ερχόταν στη χώρα θα δικαζόταν για την απόδρασή του από τις φυλακές της Κέρκυρας. Συνέπεια τούτου ήταν ο Βαλυράκης να έρθει στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση, βάζοντας υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του ’74 στα Χανιά, καταφέρνοντας να εκλεγεί βουλευτής τελικά το 1977 (για πρώτη φορά).
Υπάρχει πολύ παρασκήνιο πίσω από τον Βαλυράκη, με τους εχθρούς του ΠΑΣΟΚ, μεμονωμένους (Δήμος Μάρκος Μπότσαρης, Καμμένος κ.ά.) ή μη, να τον εμπλέκουν κατά καιρούς, στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, με τα ζητήματα της εσωτερικής και διεθνούς τρομοκρατίας (μέχρι και «Έλληνα Αμπού Νιντάλ» τον είπανε), χωρίς ωστόσο ποτέ να αποδειχθεί κάτι με αδιάσειστα στοιχεία. Πάντως οι Αμερικάνοι τον θεωρούσαν «ύποπτο» τουλάχιστον μέχρι το 2009, όταν ακύρωσαν τη βίζα του εν πτήσει, κρατώντας τον, επί αμερικανικού εδάφους, για αρκετές ώρες...
Σενάριο για σκληρό πολιτικό θρίλερ μπορεί να γίνει η ζωή τού Σήφη Βαλυράκη, αλλά δεν βρίσκεις έλληνες σκηνοθέτες, πρόθυμους και ικανούς για τέτοιες ταινίες, σήμερα.
[Αυτά τα ολίγα για την ώρα. Για περισσότερα... κάποια στιγμή στο μέλλον]
[στη φωτό, από το 1971, ο Σήφης Βαλυράκης δεύτερος από αριστερά]

25/1/2021
Σκέφτομαι πως αν ήμουν 15 ή 20 χρονών και μου κλείνανε τα γήπεδα, για κάποιο λόγο, θα είχα τεράστιο πρόβλημα. Όπως θα είχα τεράστιο πρόβλημα, σ’ αυτές τις ηλικίες, αν μου κλείνανε το οτιδήποτε. Παρότι τώρα δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου το ποδόσφαιρο θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός να μην επιτρέπεται ένας ορισμένος αριθμός φιλάθλων στα (ανοικτά) ποδοσφαιρικά γήπεδα τουλάχιστον, και εξίσταμαι, κατά μίαν έννοια, με την έκταση τής... νομιμοφροσύνης που έχουν επιδείξει επί του θέματος οι «τσουκαλάδες».
[Από τα ποδοσφαιρικά του Γιάννη Γαΐτη]

23/1/2021
«Είσαι το κλάμα της Καισαριανής
είμαι μιας μάνας δάκρυ απ’ το Χαϊδάρι
χρόνια που δεν μας χάιδεψε κανείς
χρόνια που πάμε κόντρα στο βαρδάρη»

1966, Χρήστος Λεοντής – Λευτέρης Παπαδόπουλος, πρώτη εκτέλεση Μπάμπης Τσετίνης – Λίτσα Διαμάντη, στο βίντεο από τον Δημήτρη Μητροπάνο, το 2005, πολύ καλή εκτέλεση!
Μεγάλο τραγούδι της Αριστεράς αυτό! Τιμή και δόξα στο παράνομο ΚΚΕ!
https://www.youtube.com/watch?v=nCCoIo33Zgg

23/1/2021
Περιμένοντας τα ανέκδοτα τραγούδια του Αλέξανδρου Μολφέση από το 1979-80, που θα τυπώσει η B-Other Side, βολευόμαστε τώρα μ’ αυτό. Ωραία το πάνε... 1:47 το πρωτότυπο, δυόμισι λεπτά αυτό (και όχι 5:11, όπως δείχνει το βίντεο).
https://www.youtube.com/watch?v=1KWrJf8IR7I

5 σχόλια:

  1. Σχόλιο από το fb στο ποστ με το τραγούδι των Χρήστου Λεοντή – Λευτέρη Παπαδόπουλου, με τον Δημήτρη Μητροπάνο...

    Giorgos Stamatelos
    Ωραίο, δε λέω. Αλλά εγώ προτιμώ το "κουταλάκι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Σκέφτομαι πως αν ήμουν 15 ή 20 χρονών και μου κλείνανε τα γήπεδα"...

    Bill Blues
    Ανέφερες τους ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΕΣ !!!!
    Μιλάς για τον στρατό του ΜΑΡΙΝΑΚΗ που έχει το ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΟ MEGA και αλλά πολλά ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ !!!!
    Ή ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ
    ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΕΦΑΛΙΑ !!!!
    Αν και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
    ΟΧΙ ΟΜΩΣ
    ΜΑΡΙΝΑΚΙΑΚΟΣ !!!!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    με τον όρο "τσουκαλάδες" αναφέρομαι στους απανταχού ποδοσφαιρο-φανατισμένους ανεξαρτήτως χρώματος.

    Bill Blues
    Το κατάλαβα εξ αρχής!!!!
    Απλά άδραξα την ευκαιρία να το κάνω πιο συγκεκριμένο επειδή μιλάμε για την πιο δημοφιλή ομάδα της χώρας με τον ΓΝΩΣΤΟ πρόεδρο και τα έργα του !!!!
    Και αν το θες με ενοχλεί που αυτός ο τύπος είναι πρόεδρος στην ομάδα μου !!!!
    Όχι ότι οι προηγούμενοι ήταν από παρθενογεννηση αλλά λόγω των καταστάσεων που ΖΟΥΜΕ τον τελευταίο χρόνο ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΟΛΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΩΜΑ ΠΟΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΦΟΡΑΜΕ ΕΜΕΙΣ !!!!

    Παναγιωτης Πανταζιδης
    Εδώ δεν διεξάγονται τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.Μαραζώνουν χιλιάδες κόσμου με αγνό πάθος για ποδόσφαιρο.Απίστευτες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Σήφη Βαλυράκη...

    Maria Mylonaki
    Μορφή το άτομο! Πωπω!

    Patritsopoulos Nikos
    και ο σημιτης εβαζε μπομπες

    Lefteris Karkas
    Εγώ έφριξα εχθές με κάτι ανακοινώσεις δήθεν αναρχικών εδώ στο fb, που έχαιραν για το ότι πνίγηκε. Ευτυχώς λίγες αυτές οι φωνές.

    Kostas Karabetsos
    κριμα...τζαμπα εφυγε με αυτο το τροπο...

    Duke Zappa
    Ναι αλλά μην ξεχνάμε ότι έδωσε και την εντολή για το ντου της αστυνομιας στο Πολυτεχνείο το 95-96, με πάνω από 500 συλλήψεις

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    (Με την άδεια της Συγκλήτου, αλλιώς δεν έμπαινε).
    Και άλλα διάφορα...

    Ntinos Dimatatis
    Μα καιγόταν το Πολυτεχνείο ! Τι έπρεπε να κάνει ? Και όλοι αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι και αθώοι . Και μεις ως λαός ,πληρώσαμε όλες αυτές ζημιές .....

    Kostas Kingdomcome
    se ekeino to ntou tis astinomias den anoikse myti,liges poli psiles otan empainan stis klouves,ton mesokopo kyrio pou edine entoles se osous htan mesa thymamai

    Δημητρης Σαλτος
    Οι Μπάτσοι που βασάνισαν τον πιτσιρικά ον κάμερα, να φανταστώ πήραν απόταξη λόγω του πολύ αριστερού βαλυράκη. Μάλλον όχι, γιατί ο ίδιος που κοπαναγε με το πλαστικό μέρος της μάσκας του τον πιτσιρικά στο κεφάλι, ήταν ο ίδιος που ως διοικητής τμήματος πέταγε πέτρες σε μαθητές το 08. Τέτοια κουμασια δεν χάνονται ποτέ από καμιά εξουσία.

    Giannis Mohabetis
    Έχει μια ενδιαφέρουσα αναφορά στο Σήφη και στο βιβλίο του βασιλη παλαιοκωστα "μια φυσιολογική ζωή"

    Errikos Sofras
    δε γνωριζα τη δραση του στην επταετια, αληθινο παλικαρι

    Σηρτημήδ Σηξατνόκ
    Τα στέρνα τιμούν τα πρώτα.

    Antonis Boskoitis
    Μωρέ σκηνοθέτες υπάρχουν, λεφτά για μια τέτοια παραγωγή δεν υπάρχουν..

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Αυτό ήθελε Σταύρο Τσιώλη εποχής Φίνου ή Γαβρά... Δεν γυρίζονται τώρα τέτοιες ταινίες.

    Antonis Boskoitis
    Τώρα, ειδικά, με τίποτα..

    Hermis Kefalas στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    όπως το είπες !!!

    Kostas Giannakis
    o Γαβρας προσφατα ξανακανε ταινία ..

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το ξέρω, αλλά αυτή θέλει Γαβρά early seventies.

    Kostas Giannakis
    σωστα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Andreas Raptis
      Εντωμεταξύ πηγε για ψαροντούφεκο με φουσκωτό γράφοντας σταρχιδιατου απαγορεύσεις, φόβους τρίτης ηλικίας, κορονογιους κλπ. Σκληρός καργιόλης μέχρι τελους. Die with your boots on. (Πολυ συμπαθής, τον γνώρισα στα στερνα του που συνόδευε τη σινεφίλ ζωγράφο συζυγο σε κουλτουροταινιες, πραγματικο τέλος εποχής η περιπτωση του)

      Alexis Tambouras
      Πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό κείμενο . Τα περισσότερα τα είχα ξεχάσει ! Τον είχα συναντήσει το 2007 στα εγκαίνια μιας έκθεσης της γυναίκας του . Με μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα τότε πως είχε πολύ εγκάρδιες σχέσεις με υψηλώτατα στελέχη της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ.
      Διαβάζοντας αυτό το εκτενές βιογραφικό κατάλαβα πως μάλλον αδικήθηκε από τις συνθήκες που βρέθηκε κατα καιρούς , σε ότι αφορά την φήμη του , η οποία θυμάμαι δεν τον είχε για σοβαρό πρόσωπο λόγω του ότι κατηγορήθηκε σαν βομβιστής χωρίς όμως να έχει καταφέρει να βάλει κάπου βόμβα . Κάτι για το οποίο επαίρετο και ο Σημίτης που έλεγε : "είχα μεταφέρει κι εγώ τότε μια βόμβα" . Το γόητρο έσωσε ο Παναγούλης που κατάφερε και έβαλε μια βόμβα που εξερράγη κιόλας χωρίς αποτέλεσμα αλλά απέδειξε τουλάχιστον ότι είχε τα κότσια .Ετυχε μάλιστα να παραβρεθώ στη δίκη του στο στρατοδικείο και να ακούσω την αγόρευση υπεράσπισης του Μαγκάκη . Δεν χρειαζόταν τότε να είναι κανένας Αϊνστάϊν για να καταλάβει πως όλοι και όλα δούλευαν υπέρ του Ανδρέα ο οποίος θα ερχόταν σύντομα να κυβερνήσει και να κάνει υπουργό δικαιοσύνης τον άξιο αυτόν δικηγόρο , όπως και συνέβη . Βέβαια οταν την επομένη είπα την γνώμη αυτή σε μια ομήγυρη δεξιών αντιχουντικών τότε -μόνο που δεν με λυντσάρανε - που δείχνει πόσο εκτός τόπου και χρόνου ήταν ανέκαθεν η δεξιά στην Ελλάδα πράγμα που δεν έχει αλλάξει ακόμα . Από όλη την ιστορία του ΠΑκ προκύπτουν συγκλονιστικά πράγματα στη συνέχεια , για τα οποία όσοι γνωρίζουν δεν τολμούν βέβαια να θίξουν το παραμικρό ( σε σχέση με 17 Ν εννοείται ) και φαίνεται θα χρειασθεί να περάσουν κάποια χρόνια ακόμα πριν βγούν στη φόρα .Κάπου εκτροχιάστηκε αυτό το τραίνο. Πολλοί θα αναρωτιούνται άν - και σε τι ποσοστό- επέβαινε σε αυτό και ο Βαλυράκης (!) Σε περίπτωση που ίσχυσε πάντως κάτι τέτοιο , τότε ο θάνατος του ενδεχομένως να μην είναι και τόσο τυχαίος όσο παρουσιάζεται - και μόνο η υποψία κάνει την πορεία του ακόμα πιό μυθιστορηματική .
      Καλό θά ήταν πάντως κάποιος να ξεκινήσει να γράφει το σενάριο της ζωής αυτού του πετυχημένου "βομβιστή" ο οποίος , αφού έγινε και υπουργός την εποχή του Ανδρέα , εζησε τα τελευταία χρόνια κάτοικος Φλωρεντίας υπό αρκετά πολυτελείς συνθήκες από ότι πληροφορήθηκα .

      Andreas Varangoulis
      Υπάρχει κάτι καλό να διαβάσουμε ονλάιν; Λίγο που έψαξα βρήκα ελάχιστα επιφανειακά και με πολλές σάλτσες άρθρα.

      Διαγραφή
  4. Η ενορχήστρωση του Μολφεση στο τραγούδι του Ρωμανού είναι αλά Pete Townshend και η ελληνική του απόδοση είναι σα να τραγουδούν οι Olympians.

    ΑπάντησηΔιαγραφή