Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

KATRAME σύγχρονο ελληνικό dark-wave

Ελληνικό συγκρότημα είναι οι Katrame, ένα τρίο, το οποίον αποτελούν οι Μιχάλης Παπουλάκος φωνή, beats, σύνθια, Νάσος Φροντιστής μπάσο, φωνητικά και Νίκος Προμπονάς κιθάρες. Το Sose [Amour Records / MINOS EMI-Universal, 2020] φαίνεται πως είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά τους – ένα CD αποτελούμενο από οκτώ tracks, ανεξάρτητης παραγωγής, σε συνεργασία με την MINOS EMI / Universal.
Τα τραγούδια είναι αγγλόφωνα, και αν κρίνουμε από την ονομασία του γκρουπ, πρώτα-πρώτα, είναι... κατράμι. Τέλος πάντων ανήκουν σ’ εκείνο το στυλ που αποκαλούμε dark-wave
Αυτός είναι ένας καλός χαρακτηρισμός, κυρίως γιατί κεντράρει στις βασικές επιρροές του γκρουπ που έρχονται κατ’ ευθείαν από τα 80s, αλλά στην πράξη μπορεί να λειτουργήσουν και άλλοι όροι, που να έχουν να κάνουν με την synth-pop ή το synth-rock, με το electro κ.λπ. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν,  να είμαστε απολύτως ακριβείς εν σχέσει με τους Katrame, αλλά να επιχειρήσουμε να δούμε και να περιγράψουμε την πιο γενική εικόνα – και αυτή η εικόνα είναι dark, σκοτεινή.
Οι Katrame δίνουν ξεχωριστή σημασία στα beats που είναι βαριά και βαθιά (φυσικά ντραμς δεν υπάρχουν στην ηχογράφηση), με το μπάσο να παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, κάθε φορά, στην απόδοση των ατμοσφαιρών, φθάνοντας πολλές φορές με το βάθος του, έως τα όρια του dub.
Στην ίδια λογική τόσο οι (ρομαντικοί κ.λπ.) στίχοι, όσο και οι ερμηνείες, όπως και η γενικότερη αντίληψη-παραγωγή, που επενδύει στην σκοτεινή ατμόσφαιρα, με το υπερτονισμένο ρυθμικό τμήμα, τις καλές-ωραίες μελωδίες και τις σίγουρες ερμηνείες.
Πολύ καλό το “Crossroads” (ίσως το πιο Depeche Mode-ικό κομμάτι των Katrame στην ανάπτυξη και την απόδοσή του), εξίσου ενδιαφέρον το “All that you want” (με τα ποικίλα dub στοιχεία) και γενικώς ένα ενδιαφέρον άλμπουμ, το οποίον υπερβαίνει το ενδιαφέρον που παραδοσιακά δείχνουν για τα συγκεκριμένα ακούσματα οι συνήθεις «εϊτάδες».
Επαφή: www.katrame.bandcamp.com/album/sose

1 σχόλιο: