Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

DAN BLAKE ένας σοπράνο και τενόρο σαξοφωνίστας, σ’ ένα... στρατευμένο τζαζ άλμπουμ

Μουσικός, σοπράνο και τενόρο σαξοφωνίστας, με ευρύτερες αγωνίες κοινωνικές, περιβαλλοντικές κ.λπ., ο Dan Blake παραδίδει ένα... στρατευμένο τζαζ άλμπουμ, εννέα δικών του συνθέσεων, ηχογραφημένο στο Big Orange Sheep του Brooklyn, τον Αύγουστο του 2019, το οποίον αποκαλείται Da Fé” [Sunnyside Communications, Inc., 2021]. Ο τίτλος προέρχεται από την φράση “auto-da-fé”, που αφορούσε σε μια δημόσια ομολογία πίστης του αιρετικού, επί Ιεράς Εξέτασης, προκείμενου αυτός να γλιτώσει το κάψιμο, αλλά όχι και τον θάνατο με άλλο τρόπο. Στη λογική, όμως, του Blake η φράση “da-fé” έχει τελείως διαφορετικό νόημα, και συνδέεται με τις θεόρατες πυρκαγιές της Καλιφόρνιας, και βασικά με την ευαισθητοποίηση η οποία πρέπει να υπάρξει στα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά ζητήματα, προκειμένου να αποφευχθεί μία οριστική καταστροφή. Γι’ αυτό και στο μέσα μέρος τού digipak ο Blake συνιστά την στήριξη τριών οργανώσεων, που εργάζονται προς αυτές τις κατευθύνσεις, δηλ. τις Poor Peoples Campaign, Extinction Rebellion και Buddhist Global Relief. Προς τούτο συνθέτει, και προς τούτο δημιουργεί το άλμπουμ του “Da Fé”.
Μπαίνοντας, τώρα, στα της ηχογράφησης ας πούμε πως στο
Da Fé” συμμετέχουν πέντε μουσικοί, δηλαδή οι Dan Blake σοπράνο & τενόρο σαξόφωνα, Carmen Staaf πιάνο, fender rhodes, Leo Genovese moog, prophet, farfisa και λοιπά πλήκτρα, Dmitry Ishenko μπάσο και Jeff Williams ντραμς, και πως το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά ενδιαφέρον – η jazz, εννοούμε, που παρουσιάζεται εδώ είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, με πολλά σύγχρονα και «ψαγμένα» στοιχεία, ευφυώς σκορπισμένα μέσα στις συνθέσεις, δημιουργώντας σε κάθε περίπτωση ένα συμπαγές σύνολο.
Το άλμπουμ ανοίγει με το “PrologueA new normal” ένα σόλο πιάνο track, με λίγα σκόρπια ηλεκτρονικά προς το τέλος και με πολλά στοιχεία «πνευματικά», που ακούγεται κάπως σαν μιαν εναρκτήρια επίκληση. Στο επόμενο “Cry of the East”ο Blake συνθέτει για το δράμα των Παλαιστινίων, κινούμενος σε Coltrane-ικές λογικές. Το “Like fish in puddles” τιτλοφορείται έτσι από μια συλλογή με βουδιστικά ποιήματα και είναι ένα απολύτως μελωδικό track, με το σοπράνο σαξόφωνο να κυκλώνει την κυρίαρχη μελωδία από διάφορες θέσεις και με το πιάνο να συνοδεύει σε φάση «χαμηλού» σχολιασμού. Η εισαγωγή στο “Pain” είναι κιμπορντική, το τενόρο να αυτοσχεδιάζει πάνω από ένα ηλεκτρονικό χαλί, με τη σύνθεση να αποκτά μια μελωδική φινέτσα μετά τη μέση της, χωρίς να χάνει ποτέ την «περιπέτειά» της στο background.
Όλα τα tracks έχουν ενδιαφέρον σ’ ένα άλμπουμ, πολύ ιδιαίτερο, πολύ «ειδικό», με το “Epilogue: It heals itself”, που κλείνει το Da Fé”, να δημιουργεί ένα έξοχο «διαλογιστικό» περιβάλλον, εκεί όπου ηλεκτρονικά και ακουστικά passages συνεργάζονται μ’ έναν απολύτως φυσικό, δηλαδή μαγικό, τρόπο.
Εξαιρετικό και το κομμάτι, και γενικότερα το CD.
Επαφή: www.danielblake.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου