Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

HITRA ένα πολυεθνικό ηλεκτρικό jazz / improv γκρουπ

Οι Hitra είναι ένα πολυεθνικό ηλεκτρικό jazz / improv γκρουπ, το οποίο αποτελούν ο ισλανδός κιθαρίστας Hilmar Jensson, ο ιταλός πιανίστας Alessandro Sgobbio και το νορβηγικό ρυθμικό τμήμα των Jo Berger Myhre μπάσο και Øyvind Skarbø ντραμς – με το Transparence [AMP Music & Records, 2021] να καταγράφεται και να λογίζεται ως η πρώτη δισκογραφική εμφάνισή τους.
Το γκρουπ έχει για έδρα του την Νορβηγία, με τους παίκτες που το αποτελούν να είναι, γενικώς... γνωστά ή και πολύ γνωστά ονόματα στην βορειοευρωπαϊκή σκηνή, μα και πέραν αυτής. Μάλιστα, σε κάποιους απ’ αυτούς τους μουσικούς έχουμε αναφερθεί ξανά στο δισκορυχείον, όπως στον κιθαρίστα Jensson, που υπήρξε μέλος των Bly de Blyant (με εγγραφές στην Hubro) και στον πιανίστα Sgobbio, που παίζει εσχάτως με τους Pericopes +1 (με εγγραφές στην Losen) και τους Silent Fires (με εγγραφές στην AMP Music & Records). Όμως και το ρυθμικό τμήμα, που το αποτελούν μουσικοί γεννημένοι στο πρώτο μισό των 80s, είναι γνωστό στα πέριξ με συνεχή live και ηχογραφήσεις.
Το “Transparence” είναι ένα παράξενο άλμπουμ. Παράξενο υπό την έννοια πως συνδυάζει abstract και improv tracks (διαμορφωμένα μέσα σ’ ένα κλασικό βορειοευρωπαϊκό σκηνικό), με πιο λυρικά, rock και ηλεκτρικά, που έχουν άλλες αναφορές πιο… progressive jazz.
Το άκουσμα είναι οπωσδήποτε ενδιαφέρον, ιδίως στα κομμάτια που αυτές οι δύο κατευθύνσεις, ας τις πούμε έτσι, συνδυάζονται σφοδρά (άκου π.χ. το 6λεπτο “Labtayt”). Υπάρχουν φυσικά και άλλα ενδιαφέροντα κομμάτια εδώ, όπως το “Cité des poètes”, στο οποίον οι Hitra παραδίδουν μαθήματα προχωρημένου rock ή το “To see was to be”, που είναι πιο πειραματικό, με noises και ελεύθερη εξέλιξη.
Γενικώς, το «νορβηγικό» γκρουπ, ας το πούμε έτσι αφού η Νορβηγία είναι ο τόπος του (η ηχογράφηση έχει γίνει στο Όσλο), διατηρεί ψηλά το ενδιαφέρον καθ’ όλη την εξέλιξη τού Transparence”, ένα γεγονός που οφείλεται και στις συγκεκριμένες συνθετικές «ιδέες» των τεσσάρων οργανοπαικτών, μα και στην άνεσή τους να συνδιαλέγονται αυτοσχεδιαστικώς στο ίδιο δοκιμασμένο επίπεδο.
Επαφή: www.alessandrosgobbio.bandcamp.com/album/transparence

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου