Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

ARDA & THE STOLEN MOON δύο άλμπουμ του κυπριακού συγκροτήματος

ARDA & THE STOLEN MOON: Outsider in Perpetual Motion [Jazmin Road, 2021]
Οι Arda & The Stolen Moon είναι ένα σύγχρονο συγκρότημα από την Κύπρο. Μέλη του είναι η Arda, που τραγουδάει, παίζει πιάνο και γράφει τα τραγούδια, και ο SocratesThe DoctorLeptos, που παίζει κιθάρες και μπάσο, επιμελούμενος και τις κιθαριστικές ενορχηστρώσεις. Αυτοί οι δύο μουσικοί, τώρα, πλαισιώνονται από κάμποσους ακόμη (μετρήσαμε έντεκα ονόματα), που βοηθούν σε φωνές, ντραμς, πλήκτρα, σαξόφωνο και μπουζούκι, ούτως ώστε ο ήχος του “Outsider in Perpetual Motion”, του τελευταίου άλμπουμ του σχήματος, να είναι πλήρης.
Τα τραγούδια της Arda, που είναι αγγλόφωνα, είναι ωραία και βεβαίως περιποιημένα, μεταφέροντας μνήμες από Edie Brickell & New Bohemians, κινούμενα προς alternative, pop-rock και folk-rock κατευθύνσεις.
Και είναι ωραία τα τραγούδια τής Arda σχεδόν από πάσης απόψεως, καθώς στέκονται «μια χαρά» και ως μουσικές-παιξίματα και κυρίως ως λόγια-στίχοι – ενώ συμπαθητικά είναι και ως προς τις ερμηνείες τους.
Η Arda βασικά γράφει πολύ ωραία λόγια, που δείχνουν σκεπτόμενο και με ευαισθησίες άνθρωπο, ο οποίος έχει την κριτική σκέψη να κάνει αναγωγές στο χθες, αντιλαμβανόμενος την έννοια της εξέλιξης, ως δυναστευτική, σε πολλά ζητήματα – ζητήματα που σχετίζονται με τα ουσιαστικά θέματα του καθημερινού βίου, των σχέσεων, της κοινωνικότητας και της επικοινωνίας.
Και όλα αυτά ξέρει επιπλέον (η Arda) πώς να τα ντύνει με ωραίες και ευχάριστες μουσικές, δίνοντας τους έναν ποπ χρωματισμό, ελαφρώς παλιομοδίτικο, αλλά ακόμη ωραία ρυθμισμένο και λειτουργικό.
Όμορφα τραγούδια λοιπόν σαν τα “The pebble in my shoe”, “Upset the apple cart”, “Emotional hacking” κ.λπ., από μια τραγουδοποιό, που, όπως θα το λέγαμε κοινώς, «το έχει».
ARDA & THE STOLEN MOON: Minutes into Years [Jazmin Road, 2016]
Το πρώτο άλμπουμ της Arda προέρχεται από το 2016 και έχει τίτλο “Minutes into Years”. Σ’ αυτό οι Stolen Moon φαίνεται να έχουν μια πιο συγκεκριμένη μορφή (Arda φωνές, πιάνο, SocratesDoctorLeptos κιθάρες, μπάσο, Στέφανος Μελετίου ντραμς, Μάικ Χρυσάνθου πλήκτρα, Claire Palmer φωνητικά), με αποτέλεσμα και ο δίσκος, συνολικώς, να έχει ένα πιο indie-rock ηχόχρωμα (χωρίς αυτό να σημαίνει πως απουσιάζουν και τα πιο ακουστικά tracks).
Πάντα η Arda γράφει ωραία λόγια και «σωστές» μουσικές, κι έχοντας στ’ αυτιά μας τον ήχο και τα τραγούδια του πιο καινούριου CD της θα πούμε πως από το 2016 και έως σήμερα έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στην τραγουδοποιία της.
Τούτο δεν σημαίνει, βεβαίως, πως το “Minutes into Years” είναι ένα μέτριο ή, πολύ περισσότερο, ένα αδιάφορο άλμπουμ. Κάθε άλλο! Οι ποιότητες της Arda, ως τραγουδοποιού, είναι φανερές και εδώ, απλώς μέσα στα χρόνια θα κατάφερναν να εξελιχθούν προς το καλύτερο και προς κάθε κατεύθυνση.
Το “Minutes into Years” μοιάζει σαν ένα πολύ καλό private pressing άλμπουμ, με κάπως χαμηλότερου βεληνεκούς παραγωγή, που, σε κάθε περίπτωση (το ξαναλέμε) δεν μπορεί να κρύψει τις δυνατότητες της τραγουδοποιού.
Τραγούδια σαν τα “Never again”, “Grandmas minute”, “Crazy bridge”, “Dreams” και “Bad things” φανερώνουν περίτρανα το ταλέντο της Arda, που –σκεπτόμενοι και το πιο πρόσφατο CD της– μπορεί να την οδηγήσει ακόμη πιο μακριά.
Επαφή: https://www.facebook.com/ardaandthestolenmoon, Διανομή: B-OtherSide Recpords

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου