Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

SARA CASWELL ένα νέο άλμπουμ από την αξιοσέβαστη βιολίστρια της jazz και της κλασικής

Η βιολίστρια Sara Caswell είναι μία αξιοσέβαστη μουσικός τόσο στο jazz, όσο και στο «κλασικό» κύκλωμα. Αυτό αποδεικνύεται από τις δεκάδες παρουσίες είτε στη σκηνή, είτε στα στούντιο, με μεγάλα ονόματα (από Bruce Springsteen και Brad Mehldau, μέχρι Fred Hersch, Henry Threadgill και Regina Carter), κάτι που, γενικώς, έχει πάει πίσω την προσωπική δισκογραφία της. Αν κοιτάξεις στο discogs θα βρεις δύο μόλις άλμπουμ της από το 2000 (“First Song”) και το 2005 (“But Beautiful”) και από ’κει και πέρα θα οδηγηθείς στο σήμερα, στο The Way to You[ANZIC Records, 2023], που αποτελεί το τρίτο CD της – μέσα σε 23 χρόνια.
Σ’ αυτό το άλμπουμ την Sara Caswell (που εκτός από βιολί χειρίζεται και hardanger damore) συνοδεύουν οι Jesse Lewis κιθάρα, Ike Sturm μπάσο, Jared Schonig ντραμς και Chris Dingman βιμπράφωνο – με το ρεπερτόριο να είναι σοφά επιλεγμένο, ώστε να αναδεικνύονται όλες οι δυνατότητες αυτής της μουσικού (τόσο οι συνθετικές, όσο και οι εκφραστικές).
Από τα εννέα κομμάτια του “The Way to You” τρία είναι συντεθειμένα από την Caswell, ένα ανήκει στον μπασίστα της Ike Sturm, ένα στην τρομπετίστρια Nadje Noordhuis, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα είναι versions – δύο στα βραζιλιάνικα “7 anéis” (Egberto Gismonti) και “O que tinha de ser” (Antonio Carlos Jobim), ένα στο “On my way to you” του Michel Legrand και ένα στο “Voyage” του Kenny Barron.
Υπάρχει, λοιπόν, μία ποικιλία συνθέσεων, οι οποίες, φυσικά, δεν είναι τυχαίως επιλεγμένες. Σχετίζονται εννοούμε και με τις μουσικές προτιμήσεις της Caswell (jazz, brazilian, ballads), όσον αφορά στις versions, μα και με τις επιρροές της, στις δικές της συνθέσεις, που διαθέτουν στοιχεία jazz / waltz (“Warrens way”), rock-blues επίσης (“Last call”) ή ακόμη και... συναισθηματικής ελαφράς μουσικής, στο μελωδικότατο “Spinning”.
Γενικώς, έχουμε να κάνουμε μ’ ένα πολύ ευχάριστο άλμπουμ, τέλεια μελετημένο, με πολύ ωραίες εναλλαγές (άψογη η διαδοχή των κομματιών στο track list), ικανό να ενθουσιάσει διαφορετικά ακροατήρια.
Επαφή: www.saracaswell.com, www.anzicrecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου