Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

EHOHROMA η ηλεκτρονική “Diaspora” ενός έλληνα πληκτρολόγου

Ehohroma είναι ένας ηλεκτρονικάριος από την Θεσσαλονίκη, ο Στέλιος Κουλίνας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για ό,τι ακούγεται σ’ αυτό το LP, που αποκαλείται Diaspora [Same Difference Music, 2023].
Το άλμπουμ περιλαμβάνει πέντε tracks, τρία στην Side A και δύο στην Side B, είναι instrumental και ανήκει, χοντρικώς, στην πειραματική-ηλεκτρονική.
Το πρώτο κομμάτι είναι το φερώνυμο “Diaspora” (7:52), που αναπτύσσεται αργά, μινιμαλιστικά, με λίγα να συμβαίνουν «μπροστά» ή «πίσω». Η ένταση αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου (πριν το τελικό... πάτημα φρένου), με το ρυθμικό υπόστρωμα είναι techno-ειδές, και με την γενικότερα αίσθηση να περιγράφει κάτι σαν την... ασφυξία.
Το ακόλουθο “Quiet place” (7:02) είναι ένα φαινομενικώς ήσυχο κομμάτι. Λέμε «φαινομενικώς», γιατί στην πράξη υπάρχει πολύ και υπόγεια ένταση, που δημιουργείται από τους μπάσους ήχους, μα και από τα «φωνητικά» (που είναι ηλεκτρονικής φύσεως), προκαλώντας ένα «τέντωμα». Υποβλητικό track το δίχως άλλο.
Η πλευρά θα ολοκληρωθεί με το “Expect nothing”, που διαρκεί 7:37, που είναι ένα «ατμοσφαιρικό» κατά βάση κομμάτι, ambient, με ωραία ροή, παρότι το χαρακτηρίζει ένα «θορυβώδες» layer. Υπάρχουν κι άλλα layers φυσικά, όπως υπάρχει κι ένα σταθερά επαναλαμβανόμενο ρυθμικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο τοποθετούνται τα διάφορα ηχητικά στρώματα. Όλη η κατασκευή είναι προσεγμένη και άψογα διατυπωμένη.
Το πρώτο από τα δύο κομμάτια τής Side B αποκαλείται “Isolation” (11:11). Ολάκερο το “Diaspora” παίρνει αφορμή, θα πρέπει να το πούμε αυτό, από το αποκαλούμενο «μεταναστευτικό», επιχειρώντας να μετατρέψει σε ήχο τις ποικίλες όψεις του. Εδώ υπάρχει «από κάτω» μία techno δομή, ενώ «μπροστά» τοποθετείται ένα κάπως kraut ηλεκτρονικό άπλωμα, που δημιουργεί μίαν αίσθηση αέναου. Το κομμάτι είναι απογειωτικό και οι επιρροές από Klaus Schulze δύσκολα κρύβονται (και καλώς που δεν κρύβονται).
Το “Diaspora” θα ολοκληρωθεί με το “Demolition” (10:41), που αναπτύσσεται σε πιο γρήγορο τέμπο, αφήνοντας κι αυτό πολύ καλές εντυπώσεις. Όπως και όλο το LP εξάλλου.
Αν το αποκαλούσαμε «έκπληξη» αυτό το άλμπουμ, ίσως να λέγαμε κάτι λίγο... Βασικά, όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο.
Επαφή: https://ehohroma.bandcamp.com/album/diaspora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου