Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

CLAVELLINA D’ AIRE (CATI PLANA-JORDIMARIA MACAYA), ALBA ASENSI δύο folk άλμπουμ από την Ισπανία

CLAVELLINA D’ AIRE (CATI PLANA-JORDIMARIA MACAYA): Músiques per Emportar – Se a Illes Desertes [Segell Microscopi, 2022]
Οι Clavellina DAire είναι ένα ντουέτο, που το αποτελούν η ακορντεονίστα, συνθέτρια και διασκευάστρια Cati Plana και ο Jordimaria Macaya (βιόλα, φωνή, συνθέσεις και ενορχηστρώσεις). Το ντούο είναι καταλανικό κατά πάσα πιθανότητα, ερμηνεύοντας επίσης κατά πάσα πιθανότητα μουσική που ακούγεται στην περιοχή των Πυρηναίων (που ανήκουν στην Καταλονία).
Οι μουσικές αυτές είναι βασικά προσαρμοσμένες σε δύο όργανα, στο ακορντεόν και την βιόλα, και έχουν βεβαίως φολκλορική κατεύθυνση.
Τα κομμάτια στο CD, που αποκαλείται “Músiques per EmportarSe a Illes Desertes” (δεν ξέρω αν το μεταφράζω καλά και κάπως ελεύθερα ως «Μουσικές για να φεύγεις – για τα έρημα νησιά») είναι πάρα πολλά (δέκα οκτώ), αλλά τα περισσότερο έχουν μικρή διάρκεια (περίπου δίλεπτα, αλλά υπάρχουν και 4λεπτα, όπως και ένα που ξεπερνάει τα έξι λεπτά). Επίσης τα περισσότερα είναι instrumentals. Άλλα είναι βαλσάκια (επώνυμα ή μη), αλλά είναι παραδοσιακά από διάφορες περιοχές (Αραγονία, Βαλένθια...), άλλα είναι πρωτότυπα και βασικά, όλα αυτά, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τα “Just Abans” (τα λίγο πριν το ταξίδι), τα “El Viatge” (του ταξιδιού) και τα “A lilla” (του νησιού).
Το άκουσμα είναι οπωσδήποτε ευχάριστο, με τους δύο μουσικούς, την Cati Plana (γεννημένη στην Figueres της Καταλονίας το 1976) και τον Jordimaria Macaya (γεννημένος στην Βαρκελώνη το 1958) να είναι «κύριοι» του ρεπερτορίου τους, υποστηρίζοντάς το με θέρμη.
Αν υπήρχαν περισσότερα τραγούδια (καταπληκτικό το “La nina encantada”) σίγουρα το άκουσμα θα κέρδιζε ακόμη πιο πολύ. Κι έτσι όμως η χάρη του είναι υπαρκτή.
ALBA
ASENSI: Sóc Poeta [Segell Microscopi, 2023]
Μία πολύ ωραία έκδοση έχουμε εδώ. Και αισθητικώς ωραία κατ’ αρχάς, μα και ηχητικώς ωραία. Λέμε για το άλμπουμ “Sóc Poeta” της ισπανίδας τραγουδίστριας, από την Sella του Alicante, Alba Asensi – την οποία γνωρίζουμε, εδώ στο blog, από την συμμετοχή της στους Tradifusió (δες review της 31ης Οκτωβρίου 2022).
Η Asensi δεν είναι, όμως, μόνον τραγουδίστρια, μα ακόμη συνθέτρια και αρπίστρια – η δε φωνή της παραπέμπει στην περίφημη συμπατριώτισσά της Maria del Mar Bonet, ενώ, κάπου, στο βάθος, μπορεί να ανακαλεί ακόμη και Ελευθερία Αρβανιτάκη (Eleftheria Arvanitaki), αν και αυτή (η φωνή της) δεν είναι τόσο… οξύτονη, είναι πιο προς το mezzo.
Τα τραγούδια τής Asensi είναι γενικώς μπαλάντες, διαποτισμένες με πολλά «έντεχνα» και φολκλορικά στοιχεία, που στηρίζονται σε λόγια σύγχρονων ισπανών ποιητών και ποιητριών, όχι ιδιαιτέρως γνωστών στην Ελλάδα ή και καθόλου. Ángela Baldó, Adrián Hernández, Luis Miguel Sanmartín, Gràcia Jiménez είναι μερικά από τα ονόματα, που διαβάζουμε.
Τα τραγούδια της Asensi είναι ενορχηστρωμένα, τις περισσότερες φορές, για λίγα όργανα. Αλλού υπάρχει μόνο φωνή και άρπα, αλλού φωνές και κρουστά, αλλού φωνή, kora και άρπα (kora παίζει επίσης η Asensi), αλλού φωνή, κιθάρα, άρπα και νέι (παίζει ο Έλληνας Χρήστος Μπάρμπας – γνωστός από τις συνεργασίες του με Efrén López και τις παρουσίες του σε LHam De Foc, Yeden κ.λπ.) και αλλού η ορχήστρα κάπως μακραίνει με άρπα, τσέλο, βιολί, κρουστά, φωνές ή και φλάουτο. Γενικώς οι ενορχηστρώσεις είναι πολύ προσεγμένες, ενώ ο φυσικός, ακουστικός ήχος είναι εκείνος που κυριαρχεί σε όλα τα tracks.
Κάποια τραγούδια δεν μπορεί παρά να ξεχωρίζουν και σ’ αυτή την δουλειά – και τέτοια είναι η haunted balladCarícies”, το περισσότερο folky και με flamenco υπαινιγμούς “Arcilla y Pan” και άλλα διάφορα.
Γενικώς το Sóc Poeta” είναι ένα πολύ προσεγμένο άλμπουμ, που διαθέτει περαιτέρω κι ένα πολύ ωραίο και πλούσιο booklet, με τους στίχους των τραγουδιών και άλλες πληροφορίες.
Επαφή: www.microscopi.cat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου