Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

DELFEAYO MARSALIS & UPTOWN JAZZ ORCHESTRA για την Mardi Gras Day

Γράφουμε σταθερά, την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, για τους δίσκους του τρομπονίστα και συνθέτη της jazz Delfeayo Marsalis, της γνωστής τοις πάσι τζαζο-οικογένειας των... Μαρσάληδων, και κάπως έτσι μπορείτε να βρείτε στο blog reviews για τους δίσκους του (συνήθως μαζί με την Uptown Jazz Orchestra) Jazz Party” (2019), “An Evening with Delfeayo Marsalis / Kalamazoo” (2017), “Make America Great Again!” (2016) και “The Last Southern Gentlemen” (2014), όλους τυπωμένους για την Troubadour Jass Records.
Στο ίδιο-διαφορετικό πλαίσιο κινείται και το πιο νέο CD του Delfeayo Marsalis και της Uptown Jazz Orchestra, που αποκαλείται Uptown on Mardi Gras Day [Troubadour Jazz Records] και το οποίον κυκλοφόρησε μέσα στη (φετινή) καρναβαλική περίοδο της Crescent City (Νέα Ορλεάνη), στις 3 Φεβρουαρίου 2023.
Ο Delfeayo Marsalis είναι εδώ λοιπόν, με την σχεδόν 30μελή(!) μπάντα του, την Uptown Jazz Orchestra, προκείμενου να απλώσει ένα σπάνιας λειτουργικότητας καρναβαλικό ρεπερτόριο, για τις μέρες του τοπικού Mardi Gras, μα και για τις καρναβαλικές (και όχι μόνον) ημέρες όλων ημών, σε οποιαδήποτε γωνιά της γης.
Γιατί το “Uptown on Mardi Gras Day” είναι ένα καταπληκτικό, εορταστικό άλμπουμ, φροντισμένο σε κάθε λεπτομέρειά του από έναν άνθρωπο, που ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά όχι μόνον την μεγάλη παράδοση της jazz της Νέας Ορλεάνης, μα ακόμη και τους τρόπους ώστε αυτή ακριβώς η παράδοση να μπορεί να γίνει κτήμα οποιουδήποτε ακροατή, όσο μακριά και αν βρίσκεται – που έχει όμως την διάθεση να χαρεί και να γιορτάσει.
Είναι λοιπόν το συνθετικό ταλέντο του Delfeayo Marsalis στα τέσσερα (εκ των δώδεκα συνολικώς) δικά του κομμάτια, τα παιξίματά του και οι ενορχηστρώσεις του (μαζί με τον τρομπετίστα Andrew Baham), είναι, οπωσδήποτε η γνώση της ιστορίας της jazz, από το dixieland style, έως και το σύγχρονο ραπάρισμα [άκου ας πούμε το jazz/hip-hop So new Orleans! (2023)”] και βεβαίως είναι ο τρόπος ανάπτυξης του track list, που πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε και να περιγράφει την γιορτή, αλλά και να είναι το ίδιο γιορτή (με την ένταση να ανεβαίνει προοδευτικά, εμμένοντας διαρκώς στην ποικιλία των ρυθμών και βεβαίως στην χορευτικότητα).
Το ρεπερτόριο, που απλώνεται στο μαγικό αυτό άλμπουμ, δείχνει τη λογική και τους στόχους του Delfeayo Marsalis και της Uptown Jazz Orchestra. Ναι μεν τα ολίγα, αλλά καταπληκτικά πρωτότυπα, έτσι για το γαρνίρισμα, όμως το κυρίως πιάτο εδώ είναι τα κομμάτια των Al Johnson (το εναρκτήριο “Carnival time”), Professor Longhair (“Big chief”), The Wild Magnolias (“New suit”), The Hawketts (“Mardi Gras mambo”), The Meters (“They all askd for you”) κ.λπ., που περιγράφουν τις διαχρονικές όψεις της μουσικής της Νέας Ορλεάνης, η οποία εξακολουθεί, παρ’ όλη την τουριστικοποίηση, να παραμένει φλογερή και εξουθενωτική.
Το CD αυτό το αποδεικνύει.
Επαφή:  www.dmarsalis.com, www.theujo.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου