Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

VORAIGUA ένα folk duo από την Καταλονία

Οι VorAigua είναι ένα καταλανικό folk duo, το οποίον αποτελούν η Muntsa Moral Vinyoles φωνή, φλάουτο και ο Paul Perera Arguedas πιάνο, φωνή. Το Boscúria [Segell Microscopi, 2023], που σημαίνει «δάσος» στα καταλανικά, είναι το δεύτερο άλμπουμ τους, που αποτελείται από μια σειρά πρωτότυπων τραγουδιών, γραμμένα κυρίως από το ίδιο το σχήμα.
Μπορεί να δέχονται και βοήθεια σε βιολί (από την Marie Perera Arguedas) οι VorAigua, αλλά τα βασικά ηχοχρώματα που ακούμε στο “Boscúria” είναι η φωνή (της Vinyoles) και το πιάνο (του Arguedas), καθώς όλα τα υπόλοιπα όργανα είναι εντελώς βοηθητικά.
Από τον τίτλο του δίσκου, το εξώφυλλο, μα και από κάποια ωραία σκίτσα του 8σέλιδου booklet (διάφορα πετούμενα κι ένας τσαλαπετεινός ανάμεσα, μια παπαρούνα, ένα χωριουδάκι, μια χάρτινη βαρκούλα, μια λάμπα πετρελαίου κ.λπ.), που αντιστοιχούν στα δέκα κομμάτια του CD, αντιλαμβάνεσαι πως το στιχουργικό μέρος του “Boscúria” έχει να κάνει με το φυσικό στοιχείο και βασικά με την συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης, σ’ ένα απολύτως ελεγχόμενο και οικολογικώς ευαίσθητο περιβάλλον.
Αυτός ο λυρισμός, που δείχνει να επικρατεί στα σχεδιαστικά και στα λόγια περνάει, βεβαίως και στις μουσικές (όπως και στις ερμηνείες), δημιουργώντας αυτήν την κάπως μαγική ατμόσφαιρα, που εντοπίζεται σε πάμπολλα folk άλμπουμ, από το απώτατο χθες, έως και τις μέρες μας.
Λέμε λοιπόν για τραγούδια σαν τα “Masurca del bosc”, “Mina” κ.λπ., που συγκινούν με την απλότητά τους και φυσικά με τις γερές μελωδίες τους και το ανάλογο τραγούδισμα.
Ωραίο, σε κάθε περίπτωση άκουσμα, που θα ενθουσιάσει τους φίλους του καταλανικού folk, μα και του folk γενικότερα.  
Επαφή: www.microscopi.cat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου