Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

SOUND EFFECT RECORDS: η εταιρεία από τα Εξάρχεια και η σύγχρονη ανεξάρτητη ροκ σκηνή – οι πρόσφατες κυκλοφορίες της ορίζουν τι είναι ροκ στις μέρες μας

Με υπερ-εικοσαετή παρουσία στα ροκ δρώμενα και με περισσότερες από 110 κυκλοφορίες, από καλλιτέχνες και συγκροτήματα από διάφορες χώρες του κόσμου (και όχι μόνο από την Ελλάδα), η Sound Effect Records του Γιάννη Ανδριόπουλου είναι πια μια υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο.
Με πίστη στις βινυλιακές εκδόσεις, χωρίς φυσικά να απορρίπτεται το CD, με ειδίκευση στο ψυχεδελικό, progressive, space, post-κιθαριστικό και folk rock και με μια έφεση στην ανακάλυψη νέων ονομάτων, η Sound Effect Records έχει τον τρόπο να συνδυάζει το παλιό με το καινούριο, προτείνοντας κάθε φορά δυνατές κυκλοφορίες. Σαν αυτές τις πέντε που ακολουθούν...
AGUSA
: Prima Materia 
[Kommun2 / διανομή Sound Effect Records, 2023]
Οι σουηδοί progsters Agusa είναι μία αγαπημένη μπάντα του σύγχρονου, υποψιασμένου, ελληνικού ροκ κοινού, καθώς έχουν παίξει στα μέρη μας διάφορες φορές (Six D.O.G.S, Death Disco), ενώ και το άλμπουμ τους “In Concert” (2018) ήταν γραμμένο στην Death Disco, στις 9 Δεκ. 2016. Δηλαδή δεν τους αγαπούν μόνον οι Έλληνες, τους Agusa, αλλά αγαπούν κι εκείνοι εμάς. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα, αμοιβαία.
H μπάντα από το Malmö, που την αποτελούν οι Mikael Ödesjö κιθάρες, Jenny Puertas φλάουτο, φωνή, Simon Ström μπάσο, Roman Andrén πλήκτρα και Nicolás Difonis ντραμς, κρουστά, φωνή, έχει πρόσφατο LP σε κυκλοφορία, που αποκαλείται “Prima Materia” και το οποίο αποκλείεται να μην ενθουσιάσει τους φίλους του είδους. Τους «προγκρεσιβάδες», όπως τους λέμε, που αποτελούν, και αυτοί, μια δυνατή ροκ ομάδα, με «πιστούς» σε κάθε χώρα και φυσικά στην Ελλάδα.
Ναι λοιπόν, είναι τόσο καλό το “Prima Materia”, που θα αφήσει άφωνους τους φίλους του κλασικού prog-rock, καθώς ο ήχος του παραμένει πολύ πιστός στα χρώματα του χθες.
Και τα τέσσερα κομμάτια, που έχουν τίτλους Lust och fägring (Sommarvisan)” (14:30), Under bar himmel” (10:19), “Ur askan” (10:28) και “Så ock på jorden” (7:17), είναι το ένα καλύτερο από τ’ άλλο, όπως λέμε, παρατάσσοντας όλο το κλασικό «οπλοστάσιο» σε θέση μάχης.
Κατ’ αρχάς να ξεκινήσουμε από το βασικότερο, που είναι οι συνθέσεις και οι αποδόσεις τους. Οι Agusa είναι πρώτης τάξεως μουσικοί. Έχουν εντρυφήσει στο κλασικό progressive και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, ώστε να μην χάνουν το νόημα ούτε για δευτερόλεπτο.
Συνθέσεις μεστές λοιπόν, με ποικιλία στις μελωδίες, με αλλαγές, με breaks και με soli εκεί όπου πρέπει και απαιτείται, με έντονο λυρικό στοιχείο, με λίγα τραγούδια-φωνητικά (η Jenny Puertas τραγουδά στα ισπανικά στο Ur askan”, ενώ υπάρχουν και βοκαλισμοί στο “Så ock på jorden” από την Puertas και τον Difonis) και με πολύ συνετή παρουσία όλων των επιμέρους παραμέτρων –και εννοούμε την ισοβαρή χρήση όλων των οργάνων, όχι μόνον της κιθάρας και των πλήκτρων, μα και του φλάουτου– με τα ηχοχρώματα να κινούνται κάπου ανάμεσα στο κλασικό progressive rock και το progressive folk, με τον ήχο να διατηρεί πολλές βρετανικές και ακόμη ιταλικές αναφορές.
Ένας συνδυασμός αυτών των δύο βασικά, του prog-rock και του prog-folk, είναι ο ήχος του “Prima Materia”, που δεν διαθέτει όχι track μέτριο ή αδιάφορο, μα μήτε λεπτό μέτριο ή αδιάφορο.
Φοβερό άλμπουμ για το στυλ του, που θα ενθουσιάσει τους φίλους του είδους.
https://www.youtube.com/watch?v=2zuq5T6YxWc
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/music/sound-effect-records-i-etaireia-apo-ta-exarheia-kai-i-syghroni-anexartiti-rok-skini

1 σχόλιο: