Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΙΝΙΔΗΣ επιχείρηση ΤΑΒ / Στα Ίχνη του Άρις Σαν

Προσφάτως έφθασε στα χέρια μου ένα παράξενο βιβλίο από την Θεσσαλονίκη, που έχει τίτλο «Επιχείρηση ΤΑΒ / Στα Ίχνη του Άρις Σαν» [ναυτίλος ελευθεριακές εκδόσεις, 6/2023] και είναι γραμμένο από τον Γιώργο Κορινίδη. Το λέω «παράξενο», επειδή έχει μουσικό ενδιαφέρον, δίχως να είναι «μουσικό» βιβλίο. Τι είναι όμως;
Είναι μια μυθιστορηματική ανάπλαση της ζωής του Aris San (1940-1992), του πασίγνωστου πια έλληνα κιθαρίστα και τραγουδιστή, που θα έκανε τρανή καριέρα στο Ισραήλ στα χρόνια του ’60, και μετά για λίγο στην Αμερική κ.λπ., ο οποίος θα περνούσε χωρίς να κολλήσει και από την Ελλάδα (και πριν πάει στο Ισραήλ και αφότου θα έφευγε από ’κει).
Το βιβλίο του Κορινίδη ανακατεύει στοιχεία πραγματικά με φανταστικά, δημιουργώντας κάτι που δεν είναι ούτε καθαρό δοκίμιο, ούτε καθαρή μυθιστοριογραφία.
Αυτό παρατηρείται πολύ συχνά και στην εγχώρια λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια. Έτσι έχουμε τις ιστορικές μυθιστοριογραφίες ας πούμε, πριν φθάσουμε στις λαϊκές μυθιστοριογραφίες και τώρα στις... πιο ροκ.
Προσωπικά όλα αυτά τα βιβλία τα αντιμετωπίζω εξ αρχής με μια καχυποψία, ακριβώς γιατί δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, αλλά κάτι αδιευκρίνιστο και ενδιάμεσο. Έτσι αντιμετωπίζω, δίχως να το έχω διαβάσει, και το βιβλίο του Κορινίδη για τον Aris San. Όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο:
«Ποιο μυστικό κρύβεται πίσω απ’ τη ζωή και το θάνατο του Έλληνα τραγουδιστή και κιθαρίστα Άρις Σαν, του ανθρώπου που βασίλευε κάποτε στις νύχτες του Τελ Αβίβ και της Νέας Υόρκης; Πού μπορεί να καταλήξει ο άνθρωπος που ξεκινάει μια διαδικτυακή έρευνα για το παρελθόν του; Τι στο διάολο ψάχνουν οι τύποι απ’ το ινστιτούτο στη Δαμασκό και τη Σαλονίκη; Τελικά, θα φανεί έξυπνος ο αντισμήναρχος εν αποστρατεία;».
Για τον Aris San, που προτιμώ να γράφω το όνομά του με λατινικούς χαρακτήρες, ενώ αν θέλω να τον γράψω με ελληνικούς θα τον γράψω Άρη Σαν-Άρης Σαν (υπάρχει έτσι σε δίσκο) και όχι Άρι Σαν-Άρις Σαν είχα γράψει για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2002 στο Jazz & Τζαζ (τεύχος #117), σε μιαν εποχή όπου το όνομά του ήταν σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα, ενώ πιο μετά, στις 25 Μαρτίου 2010, θα έγραφα τα σχετικά στο δισκορυχείον (https://diskoryxeion.blogspot.com/2010/03/aris-san.html) και ακόμη πιο μετά (1η Μαΐου 2022) θα έγραφα κι άλλα ακόμη στο LiFO.gr (https://www.lifo.gr/culture/music/apo-ton-aris-san-stoys-deli-teli-rok-tsifteteli-apo-ta-katagogia-tis-tzafa-sta-mpar). Σ’ αυτό το τελευταίο κείμενο εξηγώ, μάλιστα, και πώς είχα έρθει σε επαφή με τις ηχογραφήσεις του Aris San και άλλα διάφορα.
Φυσικά, τον Aris San τον έχω αναφέρει και ουκ ολίγες άλλες φορές στο blog, με διάφορες αφορμές, αλλά τα βασικά κείμενα είναι αυτά τα τρία. Γιατί τα λέω αυτά;
Μα γιατί μία από τις ρεαλιστικές πηγές του βιβλίου αποτελεί και το κείμενο του δισκορυχείου, το οποίο (δισκορυχείον) στο ανάγνωσμα του Κορινίδη αναφέρεται ως «μουσικό μπλογκ». Στο τέλος, όμως, του βιβλίου, στο παράρτημα «Μικρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών...» διαβάζουμε:
«Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο Φώντα Τρούσα για τις σχετικές δημοσιεύσεις του στο μπλογκ “Δισκορυχείον” (στη μυθοπλασία αναφέρεται σαν μουσικό μπλογκ) και αλλού, μιας και ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το φαινόμενο Άρις Σαν. Πολλοί τον αναφέρουν σαν πηγή, για τα διαδικτυακά τους άρθρα. Βοήθησαν πολύ τα σχόλια των φανατικών του αναγνωστών».
Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ τον συγγραφέα για τις αναφορές του τόσο σ’ εμένα όσο και στο μπλογκ, και στη μυθοπλασία και στο «τέλος».
Τι άλλο να πω για το «Επιχείρηση ΤΑΒ / Στα Ίχνη του Άρις Σαν»; Πως έχει πολύ ωραίο και τραβηχτικό εξώφυλλο. Εγώ, δηλαδή, άμα το έβλεπα μπροστά μου θα το αγόραζα επί τόπου. Και σαν ανεξάρτητο βιβλίο και σαν εξώφυλλο...
Επαφή: nautilos2015@hotmail.com, www.nautilos2015.wordpress.com

2 σχόλια:

  1. Εδώ είναι το ντοκιμαντέρ "Το Μυστήριο του Άρις Σαν" μ' ελληνικούς υπότιτλους:
    https://www.youtube.com/watch?v=8zOxR6Y2gLE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Fotini Pa-trou
    ωραιο βιβλιο, το διαβασα απνευστι σε μια μερα το καλοκαιρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή