Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

KAIROS είναι οι Mat Maneri βιολί, Jean-Luc Cappozzo τρομπέτα, Gaël Mevel βιολοντσέλο και Thierry Waziniak ντραμς

Το Label Rives είναι ένα γαλλικό label της improv-jazz, που φθάνει αισίως στην έβδομη κυκλοφορία του. Εδώ στο blog έχουμε ήδη γράψει για κάποια προηγούμενα άλμπουμ τού μικρού, για την ώρα, καταλόγου (λέμε για τα CD των Trio Alta από το 2021 και των Trio Rives από το 2014), ενώ τώρα θα ασχοληθούμε με το Fragments de temps [Label Rives, 2023] του κουαρτέτου Kairos.
Ένα πρώτο χαρακτηριστικό των κυκλοφοριών του
Label Rives, για το οποίο αξίζει να γίνει λόγος, πριν ακόμη ρίξουμε το παρόν CD στο player, είναι τα υπερμεγέθη μαγνητικά covers (δύο λεπτές πλαστικές πλάκες που «κουμπώνουν» μαγνητικά και που ανάμεσά τους είναι τοποθετημένα το compact disc και το ένθετο). Με αυτό το απολύτως πρωτότυπο περιτύλιγμα επιχειρεί να εντυπωσιάσει το Label Rives, και το κατορθώνει φυσικά, προσδιορίζοντας κατά μίαν έννοια και το είδος της μουσικής, που αναμένει ν’ ακούσει ο ακροατής.
Και όντως, αφού το improv σκηνικό, που στήνεται στο label, δεν παύει να είναι «ελεύθερο» και πρωτότυπο, κινούμενο μακριά από δεσμεύσεις και συνταγές. Περί τίνος, όμως, πρόκειται;
Λέμε λοιπόν για μία συνύπαρξη των Mat Maneri άλτο βιολί, Jean-Luc Cappozzo τρομπέτα, σάλπιγγα, Gaël Mevel βιολοντσέλο και Thierry Waziniak ντραμς (τέσσερις μουσικοί με τη δική τους διακριτή έως και μεγάλη ιστορία), μουσικοί που μας έχουν απασχολήσει ξανά και ξανά στο blog (τουλάχιστον οι περισσότεροι) και οι οποίοι εδώ δείχνουν να αναφέρονται στους J.S. Bach και Maurice Ravel (στα tracks Bach 1”, “Bach 2” και “Les oiseaux de paradis”), προσθέτοντας στο σετ και δύο συνθέσεις του Gaël Mevel, δημιουργώντας έτσι μια παράξενη τζαζ-δωματίου, με πολλά avant στοιχεία σε ήχους και παιξίματα, και με μιαν ιδιαίτερη ρυθμική και μελωδική ακολουθία, εντελώς ρευστή, που εμφανίζει ακόμη και μικροτονικές καταγραφές, και η οποία δεν αρνείται τον (κατά τόπους) λυρισμό και την συνακόλουθη ενατένιση – τοποθετημένη, πάντα, σ’ ένα εντελώς δυναμικό περιβάλλον, συνεχών εξελίξεων, ισορροπιών και ανατροπών.
Επαφή: thierrywaziniak@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου