Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

HARPER TRIO το παράξενο άλμπουμ ενός σχήματος με ελληνικές άκρες

Πριν από λίγο καιρό έφθασε στα χέρια μας ένα παράξενο (και) ελληνικό άλμπουμ, που αποκαλείται Passing By (2023). Το άλμπουμ αυτό ανήκει στο Harper Trio και είναι τυπωμένο από την Little Yellow Man Records, σε μια ωραία έκδοση βινυλίου, περιέχουσα και innersleeve (με αναγραμμένα τα βασικά στοιχεία και τις πληροφορίες).
Μέλη του Harper Trio είναι η Maria-Christina Harper ηλεκτρική / ακουστική άρπα, εφφέ, συνθέσεις, η Josephine Davies σοπράνο, τενόρο σαξόφωνα και ο Evan Jenkins ντραμς.
Όπως διαβάζουμε η Maria-Christina Harper είναι γεννημένη στην Ελλάδα, έχοντας αιγυπτιακές ρίζες, ενώ οι άλλοι δύο μουσικοί είναι Βρετανοί (με τη δική τους ιστορία), με το LP να ηχογραφείται στην αγγλική πόλη Hastings, που είναι στο νότο της χώρας, στη Θάλασσα της Μάγχης.
Τι ακριβώς μουσική μάς παρουσιάζουν οι Harper Trio είναι περίπου προφανές, όταν στο setting περιλαμβάνονται άρπα, σαξόφωνα και ντραμς.
Η μουσική λοιπόν είναι spiritual jazz, με άκρες φυσικά στα late sixties-early seventies και με τέτοιο τρόπο παρουσιασμένη, ώστε κάπου να σε κάνει να απορείς κιόλας – με την καλή έννοια προφανώς.
Απορείς, εν πάση περιπτώσει, με την άνεση και την ευφράδεια που εμφανίζουν οι συνθέσεις τής Maria-Christina Harper, οι οποίες ανασταίνουν με απολύτως δημιουργικό τρόπο ήχους του χθες, δίχως να εκβιάζουν καταστάσεις – απλά, φυσικά και αποτελεσματικά.
Άρα δεν μπορεί παρά να πούμε πως εδώ υπάρχει γνώση και μελέτη μιας μουσικής πραγματικότητας, που, στην ακμή της, προσέφερε αριστουργήματα της τζαζ, τα οποία 50 και 55 χρόνια αργότερα, δεν έχουν χάσει ίχνος από τη δύναμή τους.
Βέβαια, η spiritual jazz επανήλθε μέσα στις δεκαετίες, σαν ένα genre με μεγάλη πλέον δημοφιλία σε κύκλους, με νέους μουσικούς να ασχολούνται με το θέμα, επεκτείνοντας τα διδάγματα του παρελθόντος και προσφέροντας συναρπαστικούς δίσκους.
Στην Βρετανία, μάλιστα, η spiritual jazz θα άγγιζε ξανά το τέλειο και υψηλό με τα άλμπουμ του αγαπητού και στη χώρα μας Nat Birchall, του Matthew Halsall και ορισμένων ακόμη. Φυσικά και έλληνες μουσικοί θα διάβαιναν spiritual jazz μονοπάτια (ας θυμηθούμε Το Πράγμα από το 2020), οπότε, γενικώς, είμαστε μέσα στο κλίμα κι εμείς σαν χώρα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Το “Passing By” του Harper Trio, τώρα, είναι ένα άλμπουμ απολύτως δημιουργικό. Η μουσική που περιέχει διαθέτει, οπωσδήποτε, στοιχεία αυτοσχεδιασμού, με συνθέσεις ελαφρώς απλωμένες στο χρόνο, αργές γενικώς, αλλά με υπόγεια ένταση, που είναι την ίδια ώρα τελετουργικές, διαλογιστικές και με λίγες «αλλαγές», αλλά με συνεχή breaks απ’ όλα τα όργανα – τα οποία δεν είναι τρία φυσικά, όσα οι μουσικοί, μα περισσότερα.
Υπάρχει πλουραλισμός, με άλλα λόγια, στον ήχο, που οφείλεται και στα κρουστά του Evan Jenkins (που τον ξέρουμε από το Neil Cowley Trio και από άλλα παλαιότερα σχήματα) και στις εναλλαγές των σαξοφώνων της Josephine Davies και βεβαίως στα εφφέ και τους ήχους της άρπας της Maria-Christina Harper, που δημιουργεί μοναδικά περιβάλλοντα – απολύτως υποβλητικά έως και συναρπαστικά.
Ένα τέτοιο κομμάτι είναι, για παράδειγμα, το “In Cairo / Grandmas coat”, στη θέση Α2 ή και το “A greek in spain”, στη θέση Β2 (που συνδυάζει φυσικά ελληνικά και ισπανικά φολκλορικά στοιχεία), η ακροαματική εμπειρία των οποίων είναι καθηλωτική.
Ένα πολύ δυνατό άλμπουμ, λοιπόν, με μια ηχητική εικόνα που ξεπερνά, ας το πούμε έτσι, κάποια κλασικά μοτίβα της spiritual jazz και που δημιουργεί, την ίδιαν ώρα, ένα νέο πλαίσιο συνύπαρξης διαφορετικών παραδόσεων, με έμφαση στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Μαγικό άκουσμα!
Επαφή: https://www.facebook.com/HarperTrio.official?locale=el_GR

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Σπυρέας Σιδ
    Βάλσαμo

    Nikolas Fotakis
    Συμφωνώ απόλυτα -- είμαι φαν της Maria-Christina Harper

    ΑπάντησηΔιαγραφή