Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 603

1/10/2024
Η Μαρινέλλα το 1969 ήταν πλέον μεγάλη φίρμα. Είχε κάνει ήδη τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της στο σινεμά και τη δισκογραφία, και ετοιμαζόταν να δουλέψει στο Στορκ, μαζί με τον Νταλάρα. Οι δημοσιογράφοι την κυνηγούσαν, κι εκείνη μιλούσε ελεύθερα, όπως συνήθιζαν να μιλάνε παλιά οι άνθρωποι. Εδώ λέει σωστά και προφητικά πράγματα για την σπουδαία Πόλυ Πάνου.
Αν ένας πρώτης κλάσης νέος τραγουδιστής, μιλούσε έτσι σήμερα, για κάποιον λίγο παλαιότερο συνάδελφό του, θα είχε γίνει το σώσε. Θα είχαν πέσει πάνω του όλες οι αρσενικές και θηλυκές καρακάξες των μίντια και θα έπαιζαν τη δήλωσή του ξανά και ξανά. Αυτό ενδεχομένως να «κούμπωνε» τον νεότερο, να μαζευόταν και να μην γούσταρε να ξαναπεί τη γνώμη του. Η ελευθερία σου περιορίζεται, όταν κάτι που θα πεις θα γίνει βούκινο. Όταν θα το πάρει ο κάθε ηλίθιος, θα το μεταφέρει όπου γουστάρει, θα το διαστρέψει, θα του δώσει τις σημασίες που θέλει κ.ο.κ.
Η Πόλυ Πάνου εκείνη την εποχή μπορεί να μην είχε δει αυτή την αποστροφή τής Μαρινέλλας. Αν και είναι πιθανό κάποιοι να της την σφύριξαν. Να απάντησε άραγε; Ποιος ξέρει... Μάλλον όχι... πρέπει να το ψάξω λίγο αυτό. Εξίσου πιθανό είναι, πάντως, τη δήλωση να την πήρε ο αέρας...
Αν και η ουσία, εδώ, είναι πως η Μαρινέλλα τα είπε όπως πρέπει. Και η ιστορία απέδειξε πως είχε δίκιο, αφού στη δεκαετία του ’70 η Πόλυ Πάνου έμεινε πίσω, κάνοντας κάποιους λαϊκούς δίσκους, που δεν θα γνώριζαν ιδιαίτερη επιτυχία – εν πάση περιπτώσει δεν θα μπορούσε, ποτέ, να συναγωνιστούν τις επιτυχίες της Μαρινέλλας, που είχε ξεκινήσει δίπλα στον Στέλιο και που δέκα χρόνια αργότερα είχε στρίψει μόνη της σχεδόν σ’ έναν επόμενο δρόμο, εκείνον του ελαφρολαϊκού, χαράζοντάς τον από την αρχή, με όλες τις άλλες (και άλλους) να ακολουθούν.

1/10/2024
Αριστουργήματα του φολκ, που, στην Ελλάδα, τα ξέρουνε 5-10 άτομα... Tri Yann…
https://www.youtube.com/watch?v=M4ZBwWxT_u8

30/9/2024
Παλιά, στα σέβεντις, οι Έλληνες διασκευάζανε Kris Kristofferson, o Γιάννης Φουντής των Hooks ας πούμε, το “For the good times” με ελληνικά λόγια (ακούγεται και στο Ρυθμός και Νειάτα), που είχε πάει Νο 1 στα Hot Country Singles του Billboard και στο Νο 11 του Hot 100, ενώ τώρα, όταν No 1 στην Αμερική είναι ξανά country και μάλιστα από μαύρο(!) (κάτι λέει σαν κομμάτι), οι Έλληνες κοιμούνται όρθιοι... 

30/9/2024
Αν πάτε να ψηφίσετε την Κυριακή κι έχετε κάποιο γούστο τέλος πάντων, όπως το ελπίζω... σας ξορκίζω. Μην στοιχηθείτε πίσω από τους ατάλαντους. Ψηφίστε κατσαπλιάδες.

30/9/2024
Το κείμενο για τον Nick Gravenites πήγε σφαίρα. Το διάβασε πολύς κόσμος, έκανε πολλά shares και αυτό οπωσδήποτε είναι κάτι που με ευχαρίστησε. Ήταν ένα κείμενο συνοπτικό φυσικά, που ήταν κομμένο στα δύο. Στη φάση του Nick στα κλασικά χρόνια του ροκ, στην Αμερική, από το 1965 έως το 1973, και στη φάση του με την Ελλάδα. Φυσικά, παραλείφθηκαν πολλά, και ανάμεσα σε άλλα, όλη η δισκογραφία του από το 1973 μέχρι σήμερα. Αν δεν έκοβα το κείμενο σ’ αυτά τα δύο μέρη θα έγραφα ακόμη. Πρέπει λοιπόν να βρίσκεις έναν τρόπο να τελειώνεις κάτι που αρχίζεις σχετικά σύντομα, γιατί έτσι απαιτούν οι ρυθμοί της δουλειάς, δίχως όμως να προδίδεις το θέμα σου. Και είμαι σίγουρος πως δεν το πρόδωσα, καθώς και τα καλά λόγια περίσσεψαν.
Ξαναλέω ότι ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλος υπήρξε ο Nick Gravenites... και μια τελευταία απόδειξη είναι το βίντεο που ακολουθεί...
Τι να λέμε τώρα... Όταν λέει τραγούδι σου ο Dylan, τα πάντα έχουν τελειώσει...
https://www.youtube.com/watch?v=mUw4IBozJvY

28/9/2024
Marinella style... Όλγα Καρλάτου...
https://www.youtube.com/watch?v=NxMrPbGbprs

28/9/2024
Πριν από 5 μήνες κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση του «Ραντεβού στο Κύτταρο / Η ελληνική ποπ & ροκ μουσική μέσα από τη δισκογραφία της / 1965-1982» [Όγδοο, 2024].
Στην κατηγορία «ΤΕΧΝΗ-ΘΕΑΤΡΟ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ» του βιβλιοπωλείου Πολιτεία, το βιβλίο βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις «πωλήσεις 6μήνου», κάτι που οφείλεται σ’ εσάς.
Σας ευχαριστώ πολύ και πάμε γι’ άλλα...

27/9/2024
Όταν σε κοιτώ στα μάτια / μη τα ρίχνεις χαμηλά
Βάζω μέσα στο μυαλό μου / πράγματα τρελά...
Πεθαίνω μ’ αυτή τη στροφή του Άκη Πάνου.
Όταν τη λέει η Μαρινέλλα όμως, όχι η μία και η άλλη...