Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011
JAZZ & TZAZ 224
Στο καινούριο Jazz & Tζαζ που τώρα κυκλοφορεί ο Γιάννης Μουγγολιάς γράφει για τον γερμανό πιανίστα Joachim Kuhn – με αφορμή την επανέκδοση του άλμπουμ The Kuhn Brothers/ The Mad Rockers από το 1969, αλλά και του τελευταίου του CD (2011) υπό τον τίτλο Chalaba –, όπως και για τις πρόσφατες εκδόσεις της ECM (Wolfert Brederode, Gidon Kremer, Erkki-Sven Tuur, Colin Valon, Marcin Wasilewski Trio, Jorg Widmann). Προσωπικώς, εστιάζω στις καινούριες κυκλοφορίες των Curtis Fuller, New York Standards Quartet, Grupo Falso Baiano, Yoko Miwa, Tim Hagans και Laszlo Gardony (με το ωραιότερο, ίσως, jazz άλμπουμ που άκουσα μέσα στο ’11), για ν’ ακολουθήσει η συνέντευξη του βρετανού funk παραγωγού Lack of Afro στον Δημήτρη Κατσουρίνη. Ο Θανάσης Μήνας ανασκαλεύει το παρελθόν δύο obscure αμερικανικών soul/funk συγκροτημάτων από τα seventies, των Kool and Together και των The Father’s Children, ο Βαγγέλης Αραγιάννης επικεντρώνεται στην jazz των Πορτογαλίδων Sara Serpa και Susana Santos Silva, ενώ ο Γιώργος Χαρωνίτης γράφει για τον Dave Holland (στο εξώφυλλο), με αφορμή την παρουσία του βρετανού κοντραμπασίστα στην Αθήνα (20/11), όπως και για τον Ennio Morricone (ένα κείμενο που ιχνηλατεί τη σχέση του Μαέστρου με το τραγούδι). Φυσικά, παρούσα και όλη η στάνταρντ ύλη του περιοδικού. Jazz Eye (Musica Lontana, Viktoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson, Andy Sheppard…), Agenda, Δισκοκριτικές, Blues Boom!, Δισκορυχείον (ένα σκοτεινό ελληνικό avant άλμπουμ από το 1968), Επανεκδόσεις, Πράξεις Λόγιας Μουσικής (ο Θωμάς Ταμβάκος γράφει για τον Κροάτη, ελληνικής καταγωγής συνθέτη Μπόρις Παπαντόπουλο), Τζαζ & Λογοτεχνία, All That Art.Στο CD “JazzNow!” νέα, ανέκδοτη μουσική από το Τζαζ Πρόγραμμα του Ιονίου Πανεπιστημίου (στην Κέρκυρα). Ο Δήμος Δημητριάδης, σαξοφωνίστας και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ιόνιο παρέχει άπασες τις πληροφορίες, την ώρα κατά την οποία μία ομάδα σπουδαστών και αποφοίτων (ανάμεσα στους συμμετέχοντες και οι Γιώργος Κοντραφούρης, Πέτρος Κλαμπάνης, Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος) προτείνει τις δικές της συνθέσεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Είχα κατεβάσει ένα album του '69 Joachim Kühn & Rolf Kühn "Bloody Rockers". Απ'ότι βλέπω δεν είναι το ίδιο με το The Kuhn Brothers/The Mad Rockers. Πολύ καλό jazz/rock που ξεφεύγει από τα ανάλογα αμερικάνικα ή αγγλικά album της εποχής (άμα θεωρούνται ανάλογα τα album των Frank Zappa, Free Spirits ή Soft Machine ας πούμε). Αλλά για περισσότερα καλύτερα να πάω στο περίπτερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρος
Φοβερό το "Mad Rockers". Το "Bloody Rockers" δεν το έχω ακούσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κατέβασα Βαλάντη. Θα το ακούσω τη νύχτα, όταν η πλάση θα ησυχάσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη ένα εξαιρετικό άλμπουμ από τους Kühn.
ΑπάντησηΔιαγραφήαφορμή του σχολίου η μη ύπαρξη στήλης αλληλογραφίας στο περιοδικό και η συχνή σου (ελπίζω να μην σε ενοχλεί η οικειότητα του ενικού) αναφορά σε νοτι-αφρικανούς καλλιτέχνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια σχετικά προσφατη επίσκεψη μου για επαγγελματικούς λόγους στο Cape-Τown συνοδεύτηκε με την επίσκεψη σε 2-3 μουσικά στέκια της πόλης καιμε την ανακάλυψη δύο εκπληκτικών μουσικών του λευκού τρομπετίστα Marcus Wyatt και του μαύρου κιθαρίστα Jimmy Dludlu (ο πρώτος έχει συμμετάσχει σε δίσκους του δεύτερου). Οι μουσικές βραδίες συνοδεύονταν από τα εκπληκτικά νοτιοαφρικανικα κρασιά. Φυσικά και ακολούθησε επίσκεψη σε τοπικό δισκάδικο για την απόκτηση ηχητικών ντοκουμέντων και η έκπηξη λέγεται sheer sound records. σε αυτή ηχογραφεί ο Marcus Wyatt και ένα εκπληκτικό group οι "sheer all stars" (μουσικοί: sipho gumede, frank paco, mccoy mrubata, paul hanmer, errol dyers όλοι τους παντελώσς αγνωστοι σε μένα αλλά πολύ καλοί) από όπου και το εκπληκτικό "live at the blues room".
αν σε ενδιαφέρουν ηχητικά δείγματα μπορώ να σου στείλω αντίγραφα μιας και αγνοώ αν υφίστανται στην ελλάδα
Τον Marcus Wyatt τον ξέρω (έχω ένα CD του). Τα άλλα ονόματα δε μου λένε κάτι, αν και μπορεί να εμφανίζονται σε κάποια CD σύγχρονης νοτιο-αφρικανικής jazz που έχω και να μην τα θυμάμαι. Θα τα ψάξω και στο δίκτυο…
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ’ ευχαριστώ λοιπόν για τις πληροφορίες, όπως και για τη διάθεσή σου για αντίγραφα. Άσε – αν δεν υπάρχει πρόβλημα – κι ένα e-mail σου…
κώστας μακρής
ΑπάντησηΔιαγραφήkostas.makris.km@gmail.com