Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου 2017

ντόπια μέταλλα

Τρία ελληνικά CD, αντίστοιχων σκληρών συγκροτημάτων, που γυαλίζουν και στο σκοτάδι…
TERRA INCΩGNITA: Sign with Blood [Private, 2016]
Ελληνικό μεταλλικό γκρουπ, που έχει τη μικρή δική του ιστορία, οι Terra Incωgnita [Billy Vass τραγούδι, Στέλιος Ζούλιας (Zoulou) κιθάρες, φωνητικά, Δημήτρης Κοκονέζης (Κοko) ντραμς, Μάνος Κυριτλόγλου κιθάρες, Τόλης Αυγέρος μπάσο] έχουν καινούριο (περσινό) EP, που περιέχει τέσσερα τραγούδια. Ωραία ηχούν και μια χαρά παίζουν οι Terra Incωgnita, που διακρίνονται και για τις σπινταριστές στιγμές τους, μα και για τα πιο «απλωμένα» μέρη τους, έχοντας ως προσόν τον καλό τραγουδιστή τους (που έχει φωνή καμπάνα) και βεβαίως τις δυο κιθάρες και το μπάσο-ντραμς, που κρατάνε γερά τους ρόλους τους. Μου άρεσε ιδιαιτέρως το σόλο στην κιθάρα στο “Conqueror” και η επική αφήγηση στο “Sign with blood”.
WARSHIP: The Second Wave [Private, 2016]
…πολεμοχαρείς οι Warship, αλλά παίζουν καλά, παρότι η παραγωγή δεν τους ευνοεί και τόσο. Τώρα, δεν ξέρω αν αυτή η παλαιική εκφορά τους είναι συνειδητή ή αν «έκατσε» τυχαίως, πάντως, και σε κάθε περίπτωση, το συγκρότημα ακούγεται αρκετά... eighties. Άλλοι, τώρα, αυτό θα το θεωρήσουν προσόν, άλλοι όχι – αν κι εγώ τους ακούω μια χαρά (δεν μ’ ενοχλεί δηλαδή το παλιομοδίτικο), παρότι οι στίχοι, από ’δω κι από ’κει, δεν με καλύπτουν. Αν εξαιρέσεις λοιπόν τις θαμμένες ή στο-βάθος κιθάρες και το ρυθμικό τμήμα που ακούγεται αναγκαστικά «μπροστά» οι Warship έχουν καλά στοιχεία, που αν τα εκμεταλλευτούν θα πάνε καλύτερα. Ωραίο το κλείσιμο με το ορχηστρικό “Well meet in hell”, που δεν μπορεί παρά να δείχνει τις μελλοντικές δυνατότητες του γκρουπ.
[pr:oj.ect] RenegAde: Cerebra [Private, 2017]
Με εκνευρίζουν αυτές οι περίεργες γραφές στα ονόματα των συγκροτημάτων και στους τίτλους των άλμπουμ τους, αλλά ας μη δώσω μεγαλύτερη σημασία… Οι [pr:oj.ect] RenegAde είναι κι αυτοί Έλληνες φυσικά και είναι κάμποσοι – ας αντιγράψω από το back cover. Η μουσική είναι γραμμένη από τους Ody & Marianna, το μπάσο είναι γραμμένο και ηχογραφημένο από τον IasonasJayDiavatis, οι κιθάρες στο “Pressure” (στο ένα από τα τρία κομμάτια αυτού του EP-CD) είναι ηχογραφημένες από τον GiorgosMeneMenegakis, οι κιθάρες στα “Natural born killer” και “One of the crowd” ανήκουν στον Foivos Skordos, τα στιχάκια είναι γραμμένα από την Marianna, ενώ ενορχηστρώσεις, προγραμματισμός και παραγωγή ανήκουν επίσης στους Ody & Marianna. Όλα ωραία, όλα καλά. Και τα τραγούδια όμως των [pr:oj.ect] RenegAde είναι καλά! Το γκρουπ παίζει βαριά, κατεβάζοντας γοτθικά passages, πάνω από τα οποία ίπταται η ποπ φωνή της Μαριάννας. Άρα για τι «μέταλλο» μιλάμε; Για pop-power-metal μιλάμε, που διακρίνεται και για τον προγραμματισμό του και γενικότερα για το σύγχρονο προφίλ του. Όχι για τις παλιοσειρές αναγκαστικώς, αλλά οι νεότεροι θα βρουν οπωσδήποτε στοιχεία που θα τα εκτιμήσουν.

1 σχόλιο: