Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

ΗΛΙΑΣ ΜΑΣΤΟΡΗΣ τα βελούδινα σκοτάδια

Ο Ηλίας Μάστορης είναι βασικά στιχουργός, καθότι έχει γράψει όλα τα λόγια σ’ αυτό το πρώτο(;) προσωπικό άλμπουμ του. Είναι επίσης και συνθέτης, μιας κι έχει γράψει μουσική σε τρία από τα δεκατέσσερα τραγούδια των «βελούδινων σκοταδιών» [Μετρονόμος, 2017]. Τραγουδούν, βεβαίως, διάφοροι εδώ – αλλά όχι ο ίδιος. Πιο συγκεκριμένα 10(!) τραγουδιστές ακούγονται στο CD, με μερικά μεγάλα ονόματα ανάμεσά τους. Να τους αναφέρουμε: Μανώλης Μητσιάς, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θανάσης Βούτσας, Ερωφίλη, Γιάννης Λεκόπουλος, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Μπάκουλης, Σοφία Παπάζογλου, Πάνος Παπαϊωάννου και Ηρώ Σαΐα. Το άλμπουμ ανήκει στο χώρο του «έντεχνου» ελληνικού τραγουδιού. Αυτά για αρχή.
Οι στίχοι του Μάστορη κοινωνικοί ή ερωτικοί είναι επεξεργασμένοι. Είναι καλοί στίχοι θέλω να πω. Χωρίς να κάνουν τη μεγάλη διαφορά (καθώς οι περιγραφόμενες καταστάσεις είναι κάπως τυπικές) είναι ορθώς διατυπωμένοι. Επιχειρούν δε και να πρωτοτυπήσουν ορισμένες φορές, με περίεργα ταιριάσματα ομοιοκαταληξιών κ.λπ., πράγμα που υποδηλοί ένα ψάξιμο από τη μεριά του στιχουργού – κι αυτό μετράει. Έτσι λοιπόν, και ως στιχουργός κατ’ αρχάς, ο Μάστορης παίρνει καλό βαθμό. Αλλά και ως συνθέτης είναι επίσης καλός. Το πρώτο τραγούδι του στο άλμπουμ, το «Κρυφή μου παραζάλη» (Βούτσας) έχει ωραία μελωδία, που σε σημεία διαθέτει και μικρές… απογειώσεις.
Σε γενικές γραμμές το άλμπουμ έχει μια εντεχνολαϊκή χροιά, που φέρνει στη μνήμη μου δίσκους του Χρήστου Νικολόπουλου από τα δεκαετία του ’90 – και όχι από του ’80, τού στυλ «χορέψτε, γιατί χανόμαστε». Να π.χ. εκείνο το πολύ καλό «Δέκα Χρόνια στου Μπακάκου» (1997) με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο. Είναι μια κατεύθυνση αυτή του εντεχνολαϊκού, που επιχείρησαν διάφοροι να τη βαδίσουν στα 00s, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ο Μάστορης τα καταφέρνει στα «Βελούδινα Σκοτάδια» καλύτερα από πολλούς. Το λέω, αν κρίνω από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου του – το «Στη μοιρασιά του κούκου» με τη Σοφία Παπάζογλου και το «Σπασμένα μου φτερά» με τον Θανάση Βούτσα. Υπάρχουν κι άλλα καλά τραγούδια φυσικά, αλλά αυτά είναι τα καλύτερα.
Επαφή: www.metronomos.gr

2 σχόλια:

  1. Αυτοί οι έρμοι οι τραγουδιστές απήγγειλαν ή τραγούδησαν; Δεν είχε συνθέτες αυτό το cd;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγραψα στην κριτική: «Τραγουδούν, βεβαίως, διάφοροι εδώ – αλλά όχι ο ίδιος».

      Θες και τα ονόματα των συνθετών; Τα γράφει το CD. Παρ’ τα και από ’δω…

      Μιχάλης Τερζής, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Στάθης Γκότσης, Κώστας Τρουμπούκης, Γιώργος Ζωγράφος, Αντώνης Παπαγγελής. Τρία τραγούδια είναι συνθέσεις του Ηλία Μάστορη.

      Διαγραφή